Bukan sahaja ibu kandung berjurai air mata, kita yang membaca dan melihat pun terasa sebak menusuk ke hati. Hari demi hari, kita menerima pelbagai berita terkini mengenai peningkatan kes jangkitan kuman COVID-19. Lebih menyedihkan sekarang, apabila bayi dan anak kecil yang tidak berdosa juga menjadi mangsa penyakit ini.

IKLAN

Ya, mungkin ada yang berkata ini semua suratan takdir tetapi anak-anak yang tidak berdosa ini dikatakan terkena jangkitan melalui keluarga terdekat. Bila begini keadaannya, apa yang kita boleh katakan… Pastinya berlaku secara tidak sengaja. Tetapi disebabkan kelalaian dan kesilapan kita sendiri, telah membawa kesan kepada anak-anak kecil.

Ibu bapa keluar rumah dengan niat untuk membeli barang keperluan itu betul, tapi sewaktu pulang, kita mungkin terlupa atau tidak mengambil tahu tentang perkara-perkara yang sepatutnya dilakukan untuk menghindari kuman tersebut.

Tangan yang menggapai pelbagai benda atau barang sewaktu di luar itu, mungkin telah dicemari. Bila pulang tidak terus tukar baju dan cuci satu badan, malah siap peluk, cium dan bermain dengan anak-anak. Kita nampak benda ini mudah dan tiada apa-apa bagi setengah orang sebab belum terkena atas batang hidung sendiri.

Keadaan ini sangat bahaya buat si kecil yang mempunyai daya ketahanan diri yang rendah. Lebih teruk dan menyedihkan, jika ibu bapa masih keluar melepak dan bergaul di luar rumah tanpa menghiraukan Perintah Kawalan Pergerakan.

Bila sudah terkena, apa nak dikata, nasi sudah menjadi bubur. Selepas pemeriksaan mungkin kita negatif, tapi anak-anak pula menjadi mangsa. Maka terpisahlah anak kecil dari ibu atau bapanya dan dibawa ke hospital untuk menerima rawatan.

IKLAN

Sedih, sangat sedih. Melihat susuk tubuh anak kecil ini dengan riak wajah mereka yang sugul. Tak dapat bayangkan perasaan anak-anak ini dan ahli keluarga mereka yang lain. Waktu itu kita hanya mampu berdoa semoga Allah memberi kesembuhan buat anak-anak kecil ini dan berharap mereka kuat untuk melawan virus tersebut. Semoga sentiasa berada di bawah lindungan-Nya dan diberi kesembuhan segera… Aamin.

Wahai manusia sekalian, yang punya akal dan kematangan berfikir dengan baik. Tolonglah, kami merayu…. TOLONGLAH! TOLONGLAH Sayangi diri dan keluarga anda. Bermula dengan kasih sayang itu, anda turut menjaga orang lain di sekitar anda.

IKLAN

Nanti bila semua telah pulih, keluarlah… Pergilah, suka hatilah tetapi buat masa sekarang tolong beri kerjasama supaya kita dapat memutuskan rantaian jangkitan kuman COVID-19 ini. Kiffy Razak

#stayathome

#dudukrumah

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI