Berapa lama masa anda ambil untuk mandi? Kebiasaannya, wanita mengambil masa yang lama di dalam bilik mandi untuk menyegarkan badan dan membersihkan diri daripada sebarang kotoroan. Bahkan, ada sesetengah orang menganggap, lagi lama anda mandi lagi bererti lagi bersih. Sementara, orang yang mandi cepat selalu dianggap sebagai pengotor.

Meskipun orang yang mandi cepat selalu dianggap sebagai seseorang yang kurang menjaga kebersihan dan kesihatan, tetapi sebenarnya mandi dalam waktu yang lama boleh mengakibatkan kulit kering.

IKLAN

Tak Perlu Mandi Lama-Lama Nanti Rosak Kulit, Buat Macam Ni Je!

Menurut Pakar Dermatologi dari Metairie, Louisiana AS, Dr Patricia Farris berkata, apabila umur meningkat, kelenjar minyak lebih terbuka menjadikan kelembapan kulit lebih cepat hilang. Justeru, beliau menyarankan individu tidak mandi terlalu lama iaitu melebihi 10 minit agar kerosakan pada kulit dan rambut tidak berlaku.

Selain elak mandi terlalu lama, ini beberapa tip lain yang boleh mengekalkan kelembapan dan kesihatan kulit ketika berada di kamar mandi.

 

1.  LAP KULIT DENGAN TUALA LEMBUT

Mengesat kulit selepas mandi akan menyebabkan tekstur kulit yang lembut dan mengelupas. Cara terbaik adalah dengan menggunakan tuala lembut dan gebu untuk mengelap badan dan cari tuala yang serap air lebih cepat.

2. GOSOK KAKI

Lakukan aktiviti menggosok badan termasuk membersihkan mengering kaki setiap hari. Gunakan sabun yang lembut dan gosok sehingga celah jari. Tip ini bukan saja membantu untuk menghilangkan bau kaki tetapi juga mampu untuk mengelakkan jangkitan kuman pada kulit.

IKLAN

3. JANGAN TINGGALKAN SPAN BASAH

Jangan tinggalkan span basah dalam bilik air. Hal ini kerana span basah yang ditinggalkan dalam bilik air akan menggalakkan pembiakan bakteria dan terus hidup di sel kulit mati yang ada pasa span berkenaan. sebaiknya, gantung dan keringkan span selepas digunakan untuk mengekalkan kebersihannya.

Tak Perlu Mandi Lama-Lama Nanti Rosak Kulit, Buat Macam Ni Je!

4. SYAMPU DAN SABUN

IKLAN

Pasti tak sah kan kalau mandi tak sabun seluruh badan dan cuci rambut dengan syampu kegemaran? Kalau boleh hari-hari nak syampu dan sabun badan tu sampai berjam lamanya. Namun, ramai pakar penjagaan kecantikan tidak menyarankan untuk anda membasuh rambut setiap hari. Cukup dengan hanya dua hingga tiga kali seminggu bagi mengekalkan pengeluaran minyak secara semulajadi yang dapat mengekalkan kelembapan kulit. Selain itu elak daripada menggunakan sabun yang mempunyai bahan kimia tinggi kerana ia akan menyebabkan gatal dan iritasi pada kulit.

5. MANDI DENGAN AIR PANAS

Mandi dengan air panas sangat bagus ketika ingin membersihkan bada kerana suhu air yang panas boleh membunuh kuman. Ia juga membantu untuk mengekalkan kebersihan diri yang lebih baik selain untuk merehatkan otot badan yang keletihan selepas seharian bekerja.

 

Jadi, cukup lah sekadar mandi untuk menyegarkan badan dan membersihkan kulit daripada kotoran agar kerosakan pada kulit tidak berlaku.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI