Tahukah anda, otak adalah organ yang sangat penting dalam tubuh manusia. Otak manusia mengawal seluruh pergerakan manusia seperti buah fikiran, gerakan, refleksi terhadap cahaya atau sentuhan. Otak merupakan mesin organik yang sangat kuat dan berfungsi sebagai storan penyimpan data, gambar, teks dan sebagainya dalam jumlah yang tidak terhitung.

IKLAN

Tak Sangka 7 Makanan Ini BAIK Untuk Fungsi Otak. Boleh Diamalkan Ni.
Otak tidak pernah berhenti bekerja walaupun dalam tidur. Oleh itu, otak perlu dipelihara dengan teliti dan memberi makanan yang terbaik untuk otak. Rupa-rupanya, ada makanan yang terbaik untuk otak. Nak tahu apakah ia?

Tak Sangka 7 Makanan Ini BAIK Untuk Fungsi Otak. Boleh Diamalkan Ni.
Avokado
Avokado kaya dengan sumber antioksida termasuk vitamin E dan vitamin C. Buah avokado dikatakan buah yang terbaik diambil untuk mengelakkan penyakit alzheimer. Walaupun avakado terkenal dengan buah yang tinggi kandungan lemak tetapi sumber lemak yang terdapat di dalamnya tergolong lemak monotaktepu yang membantu melancarkan peredaran darah. Apabila pengaliran darah dalam tubuh berada dalam keadaan baik, ini bermakna otak juga berada dalam keadaan sihat. Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko daripada penurunan kualiti kemampuan kognitif. Sumber yang terkandung dalam avokado mampu menurunkan tekanan darah dan relatifnya meningkatkan kesihatan otak secara keseluruhan.

Tak Sangka 7 Makanan Ini BAIK Untuk Fungsi Otak. Boleh Diamalkan Ni.
Beri biru
Pigmen di dalam buah ini kaya dengan khasiat antioksida serta vitamin C dan E. Buah ini juga mengandungi kepekatan pati antosanin flavonoids yang mengandung zat antibakteria dan juga mampu membantu menurunkan kolesterol. Beri biru juga terbukti memiliki antioksidan tertinggi, dan mengandung zat yang mampu melindungi kerosakan otak yang disebabkan oleh zat kimia, plak, maupun trauma. Malah beri biru mengandungi sejenis sebatian yang membantu melindungi daripada sakit jantung, kanser dan gejala penyakit berkaitan usia seperti kabur penglihatan dan hilang daya ingatan jangka pendek.

Tak Sangka 7 Makanan Ini BAIK Untuk Fungsi Otak. Boleh Diamalkan Ni.
Brokoli
Manfaat menakjubkan daripada sayur brokoli iaitu mampu meningkatkan kecerdasan otak. Brokoli kaya akan vitamin K yang dapat meningkatkan fungsi kognitif dan mempertajam fikiran. Selain itu, kandungan zat kolin yang tinggi juga sangat penting untuk perkembangan sel-sel didalam otak Anda. Dengan mengkonsumsi brokoli ini akan meningkatkan stamina dan kinerja otak. Brokoli juga dikatakan tinggi kadar lutein yang boleh membantu otak berfungsi dan meningkatkan kecerdasan otak.

Tak Sangka 7 Makanan Ini BAIK Untuk Fungsi Otak. Boleh Diamalkan Ni.
Telur
Telur ayam mengandungi vitamin B dan zat aktif kolin yang sangat bermanfaat untuk kesihatan otak. Kedua-dua zat ini sangat produktif dalam meningkatkan membran sel dalam produksi minyak otak. Apabila mengambil telur ayam dalam pemakanan dengan bahagian yang betul secara konsisten akan meningkatkan kesihatan dan prestasi otak. Antara manfaat yang penting dengan mengambil telur dalam pemakanan harian adalah tidak mudah lupa.

IKLAN

Tak Sangka 7 Makanan Ini BAIK Untuk Fungsi Otak. Boleh Diamalkan Ni.Ikan salmon
Manfaat ikan salmon yang paling utama ialah menjaga kesihatan otak. Ini termasuk meningkatkan fungsi kognitif dan memori. Ikan salmon mengandungi asid lemak omega-3 yang tinggi dan juga terdapat zat lain seperti selenium, vitamin A, dan vitamin D yang berperanan sebagai antimurung dan mencegah kerosakan sistem saraf. Terdapat juga kajian yang menyatakan bahawa omega-3 dalam ikan salmon membantu mencegah penyakit Parkinson dan Alzheimer.

IKLAN

Tak Sangka 7 Makanan Ini BAIK Untuk Fungsi Otak. Boleh Diamalkan Ni.
Sayur-sayuran hijau
Sayur-sayuran hijau tinggi kandungan nutrisinya dan dikatakan sebagai makanan yang mempunyai keajaiban untuk mencegah kanser. Sayur-sayuran seperti bayam, kale dan lobak merah begitu berkuasa untuk kesihatan otak. Sebuah kajian dari University of Illinois mengatakan bahawa lutein, pigmen yang ditemui dalam sayuran berwarna hijau gelap membantu mempertahankan fungsi kognitif dan ketajaman mental usia otak.

Tak Sangka 7 Makanan Ini BAIK Untuk Fungsi Otak. Boleh Diamalkan Ni.
turmeric-3251560_1920.

Kunyit
Memang ada banyak makanan yang dapat membuat otak cerdas dan daya ingatan yang baik. Ternyata kunyit memiliki manfaat yang sangat istimewa apabila mampu meningkatkan daya ingatan. Kunyit mampu mencegah penyakit alzheimer dan terjadinya penurunan kemampuan otak. Kunyit juga berupaya meningkatkan kemmapuan berfikir, memahami, mengingat dan belajar melalui kandungan curcumin yang kaya dengan antioksida dan anti radang. Kunyit juga dikatakan boleh membersihkan plak di otak dan mencegah sel-sel otak pecah akibat penuaan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI