Pasti fikiran menjadi rungsing apabila sudah jenuh mengikuti pola makan betul namun kembali mengalami penambahan berat badan setelah berhenti mengamalkannya. Keadaan ini boleh mendatangkan tekanan pada sesiapa saja.

IKLAN

Menurut pakar nutrisi, strategi pengubahsuaian tingkah laku merupakan pilihan yang lebih tepat berbanding diet. Ia membantu anda memutuskan rantai kitaran ini dan melaksanakan perubahan gaya hidup yang tahan lama.

Untuk membantu anda mengelakkan kitaran ini, berikut beberapa prinsip perubahan gaya hidup daripada kedua-dua pakar ini yang boleh menjadi panduan anda.

  1. Berhenti Diet : Bagaimana mungkin boleh menurunkan berat badan tanpa diet? Mengurangkan 500 kalori sehari selama satu minggu boleh menurunkan berat badan sebanyak 1 / 2 kilogram. Sebahagian besar orang boleh mendapatkan hasil yang sama dengan pengurangan 500 kalori ini dengan cara bersukan dan menukar sedikit amalan pemakanan. Dengan kaedah ini, anda boleh mengelakkan daripada kesan negatif diet yang terlalu ketat.
  2. Kenali Gejala Fizikal :Tanda-tanda dalaman seperti perut bunyi, sakit kepala ringan, keletihan, mudah marah serta penurunan konsentrasi merupakan petanda kalau anda memerlukan asupan tenaga untuk mempertahankan berat badan yang dialami anda. Dengan mengenali isyarat ini dan terhubung dengan isyarat fizikal daripada rasa lapar dan kenyang, anda akan lebih mampu mengatur pengambilan makanan dan mengelakkan daripada makan berlebihan.
  3. Gunakan Skala Untuk Mengukur Tahap Lapar Anda :Dengan menggunakan skala ini, anda akan lebih peka terhadap isyarat rasa lapar dan kenyang dari dalam tubuh. Guna 0 untuk menunjukkan tahap lapar yang melampau dan 10 sebagai isyarat menyatakan tahap kekenyangan yang melampau. Dengan menerapkan skala ini di fikiran, mulailah membaca isyarat dari badan anda.

Target anda sebaiknya berada pada rentang angka 3 dan 8. Jika membiarkan sampai 0, anda akan makan terlalu banyak dan terlalu cepat, padahal otak memerlukan masa 15-20 minit untuk menangkap isyarat kalau badan sudah kenyang. Sebaik-baiknya mula makan ketika lapar berada pada skala 3 dan berhentilah pada skala 7 atau 8, apabila anda mula merasa kenyang dan puas.

  1. Bezakan Lapar Emosi Dengan Lapar Fizikal : Lapar fizikal merupakan proses lapar yang muncul setiap 3 hingga 4 jam sekali. Jika tidak mendengar isyarat lapar tersebut, rasa lapar akan memudar dan tubuh mulai melambat untuk menjimatkan tenaga. Sedang lapar kerana emosi berlaku apabila anda melampiaskan kesedihan, kegembiraan, kecemasan atau kebosanan anda pada makanan. Memahami saat anda memuaskan emosi dengan makanan boleh membantu anda mencari cara yang lebih tepat dalam menangani keperluan-keperluan anda.
  2. Makanan Baik vs Makanan Tidak Baik :Tidak ada makanan yang bagus dan makanan yang buruk. Semua makanan baik jika dikonsumi dalam jumlah sederhana. Menghindari satu makanan tertentu akan membuat anda semakin ingin mengambil makanan tersebut. Jika anda selalu sukar mengawal bahan makanan tertentu, cubalah dengan strategi lain. Misalnya dengan mengira kerepek kentang yang mahu dikunyah dan mengembalikan selebihnya ke tempat simpanan makanan.

Diet Boleh Turunkan Risiko Kanser Payudara

Tahukah anda, diet dua kali seminggu rupanya boleh mengurangkan peluang wanita terkena kanser payudara. Sebuah kajian mendapati bahawa ketika perempuan yang mengalami berlebihan dan mengikuti program diet yang ketat, maka hormon penyebab kanser akan berkurangan sebanyak 40 peratus, mengikuti penurunan berat badan sebanyak 13 paun atau sekitar 5.89 kilogram.

IKLAN

Penyelidikan ini dilakukan oleh Wythenshawe Hospital dan dipimpin oleh Dr Michelle Harvie itu, demikian kutip The Telegraph. Penyelidikan dijalankan pada 100 wanita yang mengalami kelebihan berat dari Greater Manchester, United Kingdom.

Setengah daripada jumlah wanita itu mengikuti program diet dengan hanya mengambil 650 kalori per hari selama dua hari dalam satu minggu. Selebihnya lagi hanya mengambil 1,500 kalori setiap hari dalam satu minggu.

IKLAN

Setelah enam bulan mengikuti program diet yang pertama, kadar hormon leptin perempuan berkurangan sebanyak 40 peratus, kadar insulin turun sebanyak 25 peratus dan protein inflamasi turun sebanyak 15 peratus. Mereka yang mengikuti diet 1,500 kalori juga menunjukkan penurunan berat dan penurunan kadar hormon yang sama.

Dr Harvie mengatakan diet itu merupakan jalan keluar bagi golongan wanita yang mengalami kesukaran mengikuti diet ketat selama seminggu penuh. Antara wanita yang mengikuti program itu adalah Professor Gillian Haddock yang termasuk dalam kumpulan berisiko tinggi diserang kanser payudara. Beliau berjaya menurunkan berat badannya sekitar 6.35 kilogram dalam satu minggu.

“Banyak faktor penyebab kanser payudara yang tidak boleh dikawal seperti umur, jenis kelamin, dan sejarah keluarga, tetapi kita boleh mengambil langkah positif dengan tetap menjaga berat badan yang sihat. Pendekatan diet dengan selang waktu itu memberikan pilihan untuk cara diet konvensional yang boleh membantu mengurangkan berat badan sekaligus mengurangkan risiko kanser payudara,” kata Pamela Goldberg, pimpinan Breast Cancer Campaign, sebuah yayasan amal yang bergerak di bidang kajian kanser payudara.ROSMAH IDAYU ABU SAMAH

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI