Siapa yang tidak mahukan perjalanan karier yang stabil dan terjamin dengan pelbagai manfaat seperti pencen dan lain-lain. Jika dahulu kita dimomokkan dengan anggapan berkhidmat di institusi kerajaan lebih selamat, kini tidak lagi. Zaman sudah berubah, begitu juga persepsi masyarakat masa kini di mana sesiapa saja boleh berjaya asalkan konsisten dalam usaha diiringi doa dan tawakal. Begitulah jua dengan personaliti muda yang NONA cukup kagumi ini. Berkhidmat selama 7 tahun di Kementerian Kesihatan (KKM) sebagai pegawai farmasi, akhirya Miss Adibah akur dengan takdir yang tertulis untuknya.

Tinggalkan Profesion Di KKM Demi Bisnes Kosmetik, MISS ADIBAH Kini Lebih Sukses Dengan The Raw.

IKLAN

BIGGER PURPOSE

“Saya sememangnya punya minat mendalam terhadap bidang kosmetik semenjak di bangku sekolah lagi. Antara faktor penyumbang adalah pengalaman saya berhadapan dengan kulit berjerawat yang teruk. Pengalaman ini yang membuatkan saya aktif mengkaji produk kosmetik yang bersesuaian dengan masalah kulit  dan akhirnya mendorong saya meneroka bidang kosmetik ini,” ujar Miss Adibah atau nama penuhnya Adibah Binti Mazlan membuka bicara.

Tinggalkan Profesion Di KKM Demi Bisnes Kosmetik, MISS ADIBAH Kini Lebih Sukses Dengan The Raw.

Membuat keputusan sama ada kekal dengan kerjaya sekarang mahupun memburu impian demi minatnya dalam bidang kosmetik diakui cukup sukar bagi dirinya. “Saya menghabiskan masa selama 14 tahun untuk membina kerjaya saya sebagai seorang farmasi bermula dengan dua tahun Asasi Sains, empat tahun Sarjana Muda Farmasi, setahun sebagai Provisional Registered Pharmacist dan lima tahun berkhidmat sebagai ahli farmasi berdaftar. Terlalu banyak pengorbanan dan keringat telah di curahkan sepanjang perjalanan ini. Tambahan pula, menjadi seorang pegawai farmasi yang bekerja di fasiliti kesihatan adalah kerjaya idaman ibubapa saya untuk saya.”

Tinggalkan Profesion Di KKM Demi Bisnes Kosmetik, MISS ADIBAH Kini Lebih Sukses Dengan The Raw.

Namun siapa dia untuk melawan takdir yang tertulis untuknya. Jelas Miss Adibah, “Saya percaya saya mempunyai “Bigger Purpose” di dalam kehidupan ini. Saya melihat skop yang lebih meluas bagaimana saya boleh melebarkan manfaat dan kelebihan saya sebagai seorang ahli farmasi. Saya percaya boleh membantu lebih ramai orang di luar sana dengan kepakaran saya ini.

Sebagai seorang ahli farmasi, saya tahu cara untuk membina formulasi kosmetik yang berkesan, selamat dan berkualiti. Bayangkan berapa ramai orang di luar sana yang sudah lama mempunyai masalah kulit tanpa menjumpai jalan penyelesaian melalui produk yang betul, maka dari situ bermulalah tanggungjawab saya untuk membantu mereka.

Tinggalkan Profesion Di KKM Demi Bisnes Kosmetik, MISS ADIBAH Kini Lebih Sukses Dengan The Raw.

Menariknya, kepakaran dan ilmu pengetahuan saya sebagai ahli farmasi tidak terhad kepada pelanggan atau pesakit yang hanya berjumpa saya di dalam hospital, klinik atau pun farmasi sahaja. Mereka juga boleh mendapatkan manfaat-manfaat ini melalui produk-produk jenama The Raw. yang saya usahakan, sekaligus skop kepakaran saya akan lebih meluas,” jelas Miss Adibah yang merupakan pemegang Sarjana Dalam Pentadbiran & Perniagaan dari University of Wales Trinity Saint David, United Kingdom. Selain itu, Adibah juga turut menamatkan pengajian Foundation Study of Medical di Centre for Foundation Studies, International Islamic University of Malaysia (IIUM), PJ Campus serta memiliki Ijazah Sarjana Muda Farmasi dari IIUM.

Tinggalkan Profesion Di KKM Demi Bisnes Kosmetik, MISS ADIBAH Kini Lebih Sukses Dengan The Raw.

TERCIPTANYA SATU LEGASI

Apa agaknya keistimewaan produk anda berbanding produk sedia ada, soal penulis? “Inspirasi mengusahakan produk ini bermula pada tahun 2019 selepas saya mendapati pasaran kosmetik tempatan di Malaysia mempunyai jurang yang sangat besar dari segi keselamatan dan kualiti produk. Pada ketika itu, terlalu banyak produk kosmetik yang mempunyai racun berjadual dan juga produk timbang kilo yang membahayakan keselamatan kulit pengguna. Hal ini membuatkan pelanggan hilang keyakinan terhadap produk kosmetik buatan Malaysia.

Tinggalkan Profesion Di KKM Demi Bisnes Kosmetik, MISS ADIBAH Kini Lebih Sukses Dengan The Raw.

Saya nampak peluang yang amat besar di mana pasaran ketika itu memerlukan seorang pakar yang berintegriti di dalam bidang kosmetik untuk mengeluarkan produk kecantikan dan kesihatan kulit yang selamat dan menjernihkan kembali imej produk kosmetik tempatan.

Keistimewaan produk The Raw. adalah dari segi kekuatan formulasinya. Setiap formulasi di dalam produk The Raw. diformulasikan khas oleh saya sendiri yang merupakan seorang ahli farmasi yang berdaftar. Keistimewaan ahli farmasi adalah kami pakar di dalam bahan aktif dan juga sistem badan manusia.

IKLAN

Jadi, kepakaran kami ini membolehkan kami membina formulasi yang berkesan menepati keperluan kesihatan kulit anda,” ujar Miss Adibah yang mengidolakan Brandon Truaxe,  pakar dalam komputer sains dan juga seorang ahli perniagaan kosmetik.

Mengakui banyak cabaran yang perlu ditempuhi sebelum terlahirnya The Raw. seperti modal perniagaan yang terhad, persaingan serta cabaran ekonomi yang tidak menentu, Miss Adibah yang gemarkan aktiviti membaca, melancong dan bersenam mengakui visinya cukup jelas mengenai produknya.

Tinggalkan Profesion Di KKM Demi Bisnes Kosmetik, MISS ADIBAH Kini Lebih Sukses Dengan The Raw.

“Saya melihat The Raw. akan menguasai pasaran kosmetik tempatan pada tempoh 10 tahun akan datang. Setiap isi rumah di Malaysia bakal memiliki sekurang-kurangnya 1 produk The Raw. dari rambut hingga ke hujung kaki. Disamping itu, saya juga melihat kami sudah bersedia untuk ke Initial Public Offering (IPO) di Bursa Saham Malaysia. Saya amat yakin!

The Raw. menjanjikan anda keberkesanan, keselamatan dan kualiti produk yang tinggi setara dengan antarabangsa pada harga mampu mililk. Kami merupakan syarikat yang berintegriti yang sangat komited untuk membuat perubahan dinamik di dalam misi menaik tarafkan imej produk kosmetik tempatan.

IKLAN

Apa pula kata-kata akhir Miss Adibah untuk wanita-wanita di luar sana agar untuk terus mengejar impian? “Seorang wanita berhak mempunyai impian dan kekuatan untuk mengubah kehidupan. Saya sudah buktikan kepada semua dengan pencapaian yang saya capai setakat ini. Jangan takut untuk ambil risiko.

Tinggalkan Profesion Di KKM Demi Bisnes Kosmetik, MISS ADIBAH Kini Lebih Sukses Dengan The Raw.

Now, mars is the limit. Tiada apa yang mustahil di dunia ini. Nasihat saya yang pertama, cari BIG WHYs anda, dan senaraikan kenapa ia penting untuk anda. Perkara ini akan membuat anda kekal bertenaga dan ghairah untuk capai impian anda. Anda boleh mendapati produk-produk The Raw. di AEON Wellness seluruh Malaysia, laman e-dagang seperti TikTok Shop, Shopee, Lazada, Zalora, Hermo, AirAsia Beauty, Beauty Insider dan lebih dari 30 pengedar sah kami seluruh negara.

Untuk informasi lanjut serta pembelian produk The Raw. anda boleh layari laman media sosial di bawah.

Facebook  : https://www.facebook.com/theraw.skin
Website : https://www.theraw.com.my/
Instagram: https://www.instagram.com/theraw.skin/

***

Majalah Nona juga ada di Telegram tau. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang –> https://t.me/majalahnona

***

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI