Sebaik Perdana Menteri mengumumkan barisan Jemaah Menteri Kabinet yang baharu semalam, dua nama Menteri ini antara yang paling trending dan menjadi bualan ramai.
Rata-rata rakyat menzahirkan rasa syukur dan teruja selepas mengetahui nama Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Khairy Jamaluddin tersenarai sebagai pemimpin dalam bidang masing-masing. Berdasarkan pemerhatian sejak semalam juga mendapati kedua-duanya insan hebat ini menjadi menteri ‘favourite’ dalam kalangan rakyat tidak kira dari golongan muda mahupun berusia.

DATUK SERI DR ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama)

IKLAN

Trending & Bualan Ramai, Ini Sebabnya DR ZULKIFLI & KHAIRY JAMALUDDIN Jadi Menteri ‘Favourite’!

 

Pada pukul 10 pagi tadi, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri selesai mengangkat sumpah Ahli Dewan Negara (Senator) di Parlimen. Yang pasti, pelantikan beliau sebagai Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin bukan calang-calang kerana Datuk Seri Dr Zulkifli memiliki pengetahuan yang luas dalam bidang pengajian Islam.

Beliau yang sebelum ini merupakan Mufti Wilayah Persekutuan mempunyai pendidikan dalam Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam (Syariah), Universiti Islam Madinah, Arab Saudi; Ijazah Sarjana Pengajian Islam (Syariah), Islamic Sciences & Arabic University, Jami’ Al-Sadat, Damascus, Syria dan bergelar Doktor Falsafah Syariah (Fatwa), dari Universiti Sains Malaysia.

Menelusuri kerjaya Datuk Seri Dr Zulkifli, beliau ialah Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah & Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) selama dua tahun sejak 2006. Empat tahun kemudian, beliau menganggotai Ahli Jawatankuasa Majlis Fatwa Negeri Sembilan selama sedekad sejak tahun 2000. Pada tahun 2005 pula, Datuk Seri Dr Zulkifli juga merupakan Ahli Jawatankuasa Majlis Fatwa Terengganu selama 9 tahun.

Trending & Bualan Ramai, Ini Sebabnya DR ZULKIFLI & KHAIRY JAMALUDDIN Jadi Menteri ‘Favourite’! Trending & Bualan Ramai, Ini Sebabnya DR ZULKIFLI & KHAIRY JAMALUDDIN Jadi Menteri ‘Favourite’! Trending & Bualan Ramai, Ini Sebabnya DR ZULKIFLI & KHAIRY JAMALUDDIN Jadi Menteri ‘Favourite’!

Pada tahun 2014, Datuk Seri Dr Zulkifli dilantik sebagai Mufti Wilayah Persekutuan. Menariknya, selain berpengetahuan luas dalam bidang pengajian Islam dan menjadi rujukan ramai, tokoh ilmuan ini juga telah menghasilkan lebih 300 buah buku. Ketika Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan dan Mengangkat Sumpah Jawatan Perdana
Menteri kelapan pada 1 Mac lalu, Sahibus Samahah Datuk Seri Dr Zulkifli turut berada di Istana Negara untuk menyampaikan bacaan doa.

Dan kira-kira seminggu kemudian, beliau membuat kunjungan hormat ke pejabat Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menyampaikan laporan perkembangan semasa Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan selain turut menghadiahkan koleksi buku-buku terbitan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Trending & Bualan Ramai, Ini Sebabnya DR ZULKIFLI & KHAIRY JAMALUDDIN Jadi Menteri ‘Favourite’!

IKLAN

YB KHAIRY JAMALUDDIN
Menteri Sains, Teknologi & Inovasi

Trending & Bualan Ramai, Ini Sebabnya DR ZULKIFLI & KHAIRY JAMALUDDIN Jadi Menteri ‘Favourite’!

Populariti Yang Berhormat Khairy Jamaluddin mula bersinar sejak beliau menyandang jawatan Menteri Belia dan Sukan. Disifatkan seorang pemimpin yang memiliki peribadian
menarik dan mesra rakyat, Khairy sekali lagi diberi mandat memimpin kementerian. Namun kali ini, beliau ditugaskan sebagai Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi.

Khairy yang kini berusia 44 tahun mempunyai latar belakang pendidikan yang cukup berjaya. Beliau merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Falsafah, Politik dan Ekonomi
dari University of Oxford. Dek kerana minatnya dalam bidang politik, Khairy turut menyambung pengajian peringkat Sarjana Undang-Undang & Teori Politik di University
College of London.

IKLAN

Mungkin ramai yang tidak mengetahui, suami kepada Nori Abdullah ini pernah menjadi hos porgram ‘Dateline Malaysia’ di NTV7 selama setahun pada 1998. Setahun kemudian, beliau menjadi penulis The Economist yang pada tahun sama turut menyaksikan beliau diterima berkhidmat sebagai Penolong Khas kepada Timbalan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi. Jawatan itu disandang Khairy selama empat tahun sebelum dilantik menjadi Timbalan Setiausaha Sulit kepada Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dari tahun 2003 hingga 2004.

Trending & Bualan Ramai, Ini Sebabnya DR ZULKIFLI & KHAIRY JAMALUDDIN Jadi Menteri ‘Favourite’! Trending & Bualan Ramai, Ini Sebabnya DR ZULKIFLI & KHAIRY JAMALUDDIN Jadi Menteri ‘Favourite’! Trending & Bualan Ramai, Ini Sebabnya DR ZULKIFLI & KHAIRY JAMALUDDIN Jadi Menteri ‘Favourite’!

Pada tahun 2004 hingga 2006 pula, Khairy dilantik sebagai Pengarah Penasihat Korporat ECM Libra Berhad dan menyandang Pengerusi Liga Super Malaysia Sdn Bhd pada tahun
berikutnya. Tahun 2007 menyaksikan detik permulaan kerjaya Khairy secara aktif dalam bidang sukan.

Selain menjadi Pengerusi Liga Super Malaysia, beliau turut dipilih sebagai Timbalan Presiden II, Persatuan Bola Sepak Malaysia selama tiga tahun. Setahun kemudian, beliau turut menjadi Ahli Parlimen Rembau, Negeri Sembilan sebelum menjadi Pengerusi Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) selama setahun mulai 2012.

Trending & Bualan Ramai, Ini Sebabnya DR ZULKIFLI & KHAIRY JAMALUDDIN Jadi Menteri ‘Favourite’!
Khairy di samping bapa mentuanya, Tun Abdullah Ahmad Badawi

Kemuncak kerjaya Khairy Jamaluddin ialah pada tahun 2013 apabila beliau dilantik sebagai Menteri Belia & Sukan selama lima tahun bermula 2013 hingga 2018. Pembabitan Khairy dalam arena politik menyerlah apabila beliau menyertai parti UMNO pada tahun 1998. Bermula tahun 2001 hingga 2004, beliau menjadi Exco Pemuda dan tidak lama selepas itu dilantik Timbalan Ketua Pemuda dari tahun 2004 hingga 2009 dan Ketua Pemuda Bahagian Rembau dari tahun 2004 hingga 2013. Khairy seterusnya berjaya mendapat kepercayaan pucuk pimpinan parti apabila menjadi Ketua Pemuda selama sembilan tahun dari tahun 2009 hingga 2018.

Sumber: BERNAMA

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI