Kewujudan tradisi hamam (hammam atau spa) seawal zaman Bani Umayyah di bandar- bandar Fustat (Mesir) dan Basrah (Iraq) menunjukkan bahawa ia memberi kepentingan dalam kesihatan tubuh badan.

IKLAN

Tubuh Segar Minda Kembali Fokus Selepas Manjakan Diri Dalam Suasana Spa Mewah!

Masyarakat dahulu mengunjungi hamam untuk berehat, membersihkan diri, dan memenuhi tuntutan agama. Hamam yang banyak dibina di setiap bandar dan kota, memberikan pendapatan yang agak lumayan kepada pihak yang memiliki dan mengendalikannya. Kemasyhuran hamam menyebabkannya dibina di pekarangan istana dan rumah-rumah bandar yang besar.

Tubuh Segar Minda Kembali Fokus Selepas Manjakan Diri Dalam Suasana Spa Mewah!

Kini, spa atau Hammam semakin popular di kalangan masyarakat Malaysia dan diterima baik sebagai salah satu cara untuk melegakan tekanan. Salah satu Hammam yang boleh dikunjungi terletak di Sofitel Kuala Lumpur Damansara yang dikenali sebagai So SPA. Ia merupakan spa yang lengkap dan memenuhi keperluan tubuh secara holistik.

Berkeluasan 3,700 kaki persegi, So SPA menyediakan tujuh bilik rawatan yang diberi sentuhan eksklusif dan elegan, sesuai dengan tujuan untuk membenarkan tubuh dan minda berehat dan serba ketenangan.Ia turut menyediakan sebuah bilik untuk pasangan suami isteri mendapatkan rawatan.

Tubuh Segar Minda Kembali Fokus Selepas Manjakan Diri Dalam Suasana Spa Mewah!

Selain itu, untuk menjaga keselesaan dan privasi para tetamu, bilik rawatan untuk lelaki dan wanita turut diasingkan. Dalam erti kata lain So SPA amat mementingkan ketenangan dan keselesaan para tetamu semasa dan selepas mendapatkan rawatan Hammam.

So SPA diinspirasi dari gaya dekorasi Perancis dengan memberikan suasana yang eksklusif buat para tetamu yang mendapatkan rawatan di sini. Dengan mood pencahayaan yang bersesuaian dengan kehendak tubuh dan minda yang ingin berehat, hiasan dalaman yang diketengahkan berjaya mencetus suasana damai yang menyamankan. Padanlah dengan namanya, ia bagaikan memberi dimensi baru untuk memulihkan tubuh dan minda!

IKLAN

Menu yang disediakan di So SPA diinspirasi dari menu sebuah restoran gourmet terkenal Perancis, bersesuaian dengan Sofitel secara keseluruhannya. Para tetamu boleh memilih menu secara à la carte dengan hidangan pembuka selera, hidangan utama dan sebagainya mengikut kesesuaian.

Spa yang diberi sentuhan untuk memberikan ketenangan secara keseluruhan untuk para tetamunya, So SPA menggabungkan rawatan spa secara tradisional dari seluruh dunia dengan sentuhan dan skill modern French cosmetology. Selain itu, So SPA turut menawarkan rawatan tradisional Melayu seperti urutan yang sememangnya baik untuk melancarkan peredaran darah. Rawatan lain yang turut ditawarkan termasuklah rawatan diinspirasi dari tradisi Cina yang memberi penekanan khusus seperti  shiatsu.

Tubuh Segar Minda Kembali Fokus Selepas Manjakan Diri Dalam Suasana Spa Mewah!

IKLAN

Seleras dengan namanya sebagai sebuah pusat Hammam mewah di ibukota, So SPA memperkenalkan rawatan hammam eksklusif untuk lelaki dan wanita. Di sini, pelanggan boleh merasai keistimewaan rawaran Hammam Maghribi tradisional dengan menggunakan sabun khas dikenali sebagai Savon Noir Beldi olive rich black soup diikuti dengan Ghassoul mud body wrap.

Tubuh Segar Minda Kembali Fokus Selepas Manjakan Diri Dalam Suasana Spa Mewah!

Upacara Hammam ini kebiasaannya akan diakhiri dengan urutan badan secara menyeluruh dengan gabungan mintak argan yang sememangnya baik untuk kesihatan tubuh.

So SPA yang terletak di Sofitel Kuala Lumpur Damansara ini turut menggunakan produk dari Pevonia dan Themae, dua jenama global Perancis. Pevonia terkenal dengan produk penjagaan wajah yang menggunakan bahan semualajadi yang telah berada di pasaran di lebih 126 negara. Manakala THÉMAÉ pula merupakan jenama spa yang terkemuka di Perancis.

Bagi penggemar rawatan spa serta memanjakan diri pada tahap optima, kunjungan ke So SPA sememangnya tidak boleh dilepaskan. Apatah lagi sekiranya anda tidak pernah mendapatkan rawatan Hammam sebelum ini. Kenangan di So SPA pastinya meninggalkan memori nan abadi.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI