Berwaspadalah dengan tanda-tanda ini yang boleh menyebabkan strok. Jika tidak segera diberikan perhatian yang serius ia boleh menyerang sistem saraf badan seterusnya menyebabkan lumpuh. Saraf yang diserang pada bahagian otak, penyumbatan atau pecahnya pembuluh darah boleh mengakibatkan strok.

IKLAN

Strok boleh menyerang sesiapa saja secara tiba-tiba tetapi lebih banyak menyerang golongan yang berusia. Selain usia antara faktor lain terjadinya strok ialah genetik, serangan jantung, tekanan darah tinggi, diabetes, obesiti, stres berlebihan dan pola hidup tidak sihat.

Berikut tanda-tanda strok yang tidak seharusnya anda abaikan.

LEMAH DI BEBERAPA BAHAGIAN ATAU SELURUH BADAN

Ketika badan tiba-tiba terasa kaku dan lemah di beberapa bahagian badan contohnya muka, tangan, kaki atau keseluruhan badan keadaan ini merupakan gejala umum yang dialami. Ketika ini seseorang itu akan hilang kekuatan dan tidak mampu lagi merasa apa-apa.

PENGLIHATAN TERJEJAS

Waspadalah jika penglihatan anda tiba-tiba menjadi tidak jelas. Ia boleh terjadi sama ada di salah satu mata atau kedua-duanya.

SUKAR UNTUK BERCAKAP

IKLAN

Kemampuan untuk berkomunikasi terganggu di mana anda mungkin sukar untuk mengeluarkan kata-kata dengan jelas dan hilang fokus ketika bercakap sehingga percakapan itu tidak difahami oleh orang lain.

MUAL DAN MUNTAH

Merasa mual dan muntah bukan hanya dialami oleh ibu-ibu yang sedang mengandung sahaja bahkan simptom ini turut dialami oleh penderita strok.

IKLAN

KEPALA TIBA-TIBA SAKIT

Peningkatan tekanan pada otak menjadi punca seseorang itu mengalami strok. Biasanya sakit kepala akan terasa sangat kuat dan tidak tertahan. Segeralah berjumpa doktor untuk mengetahui puncanya yang sebenar.

HILANG KESEIMBANGAN BADAN

Tanda terakhir ialah kehilangan keseimbangan badan secara mendadak serta sukar berjalan, tidak dapat beraktiviti seperti biasa dan kerap merasa kebingungan. Lebih teruk ialah hilangnya kesedaran. Seseorang itu mungkin akan terbaring lemah bahkan koma. AMY MOHD

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI