FEBRUARI 27 2018 NONA AMY MOTIVASI ANIZ HAJI ANWAR

Tidak dinafikan sosial media kini berperanan besar dan berpengaruh dalam kehidupan masyarakat hari ini baik dari sudut positif mahupun negatif. Ada yang sanggup berkongsi apa sahaja kisah peribadinya di laman sosial namun ada juga sebaliknya.

Pertama sekali apabila kita hendak melakukan sesuatu perlulah tahu adab dan batasnya. Kedua ialah peranan. Saya sendiri melihat sosial media sebagai platform tanpa sempadan untuk kita mencari ilmu. Bagi para wanita yang tidak berpeluang untuk ke depan, boleh menjadikan laman sosial sebagai ruang mentransformasikan diri ke arah yang lebih baik.

IKLAN

Contoh, untuk mencari rezeki buat keluarga melalui bisnes online namun pada masa yang sama juga menjaga batas-batas. Saya percaya kalau niat kita baik dan pandai menjaga diri, Allah SWT akan menjaga kita.

Pohonlah pertolongan Allah SWT agar Dia menjaga kita daripada perkara-perkara negatif, dilindungi daripada individu-individu yang tidak jelas tujuannya berada di sosial media. Ikhtilat (menjaga batas pergaulan) itu perlu sentiasa dijaga. Baik wanita mahupun lelaki perlu sama-sama menjaga batas hubungan biarpun di alam maya.

Jika ada masalah rumah tangga, jangan pergi kepada individu yang berlainan jantina untuk meluahkan atau berkongsi masalah. Sebaiknya dapatkan bantuan daripada mereka yang profesional. Itu lebih baik kerana kadang-kadang seseorang itu akan mudah terjebak dengan isu-isu serius seperti perceraian.

Ada juga yang cuba lari daripada masalah. Akibatnya seseorang itu mungkin akan mencari kebahagiaan di luar. Jangan mudah terperangkap kerana ia mungkin bakal memburukkan lagi keadaan.

Berhati-hatilah dalam apa jua yang dikongsi di sosial media. Sebaiknya berkongsilah dengan individu yang selamat untuk kita bercerita. Mungkin kadang-kadang perkongsian itu melibatkan aib perkahwinan, aurat keluarga dan sebagainya.

USAH MEMBUKA JALAN Untuk Dikecam, Ini NASIHAT PADU Pakar Kauseling Dan Motivasi Aniz Haji Anwar

Apabila kita faham konteks perjalanan hidup menuju akhirat maka kita tidak akan mensia-siakan platform itu untuk berbuat kebaikan. Sebaliknya, jika kita sendiri yang ‘membuka jalan’ untuk masyarakat mengecam kita, perlu adanya sempadan agar kebahagiaan dan ketenangan kita tidak mudah diceroboh.

Apa yang berlaku sekarang ini kebanyakannya diri sendiri yang memulakan seolah-olah sengaja mengundang masyarakat untuk mengecam. Jadi, jangan sengaja cipta masalah kerana anda yang akan menanggung akibatnya.

IKLAN

Sebagai seorang Muslim semestinya kita mengharapkan untuk ke syurga Allah SWT. Sentiasalah mengingatkan diri sendiri bahawa apa yang dilakukan itu dapat membantu dunia dan akhirat. Kalau ia membantu untuk menjadikan diri kita lebih baik maka teruskanlah.

Mungkin perkongsian atau cabaran yang kita lalui menjadi inspirasi dan kekuatan buat mereka yang mengikuti kita di sosial media. Sekurang-kurangnya dapatlah mereka mempelajari sesuatu daripada perkongsian kita itu. Secara tidak langsung juga platform sosial media boleh menjadi ladang pahala buat kita.

INFO
Hajah Noraniza Anwar atau dikenali sebagai Aniz Haji Anwar merupakan graduan Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling Psikologi, Universiti Putra Malaysia. Sejak tahun 2003 beliau berpengalaman luas dalam bidang kaunseling termasuk kekeluargaan, perkahwinan, pengurusan stres, kesihatan mental, kemurungan, analisis personaliti dan kerjaya.

IKLAN

Mengetengah pendekatan UNIK dalam klinik kaunselingnya beliau menurunkan ilmu transformasi melalui program ‘Life Coaching’ berdasarkan kepakaran beliau dalam bidang disiplin kaunseling; psikologi dan perubatan Islam. Beliau turut menggubal Modul Jejak Cinta Jannah khusus buat pasangan suami isteri.

Beliau memiliki klinik kaunselingnya di Shah Alam, Selangor sejak lebih 8 tahun. Beliau juga membawa pendekatan terapeutik Emotional Freedom Technique sejak tahun 2009 sehingga melonjakkan namanya sebagai salah seorang Pengamal EFTdisegani. Beliau juga sering menjadi rujukan di kalangan kaunselor mahupun orang ramai yang berminat mempelajari teknik ini.

Beliau menghasilkan eBook RAHSIA Aura: Personaliti dan Fungsi Tubuh, Handbook EFT pertama dan eksklusif dalam Bahasa Malaysia. Selain itu, memperkenalkan kaedah kaunseling terkini iaitu secara online menerusi Email, Whatsapp atau chat.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI