2020 Tahun Untuk ‘Move On’, ZARA ZYA Mahu Lebih Fokus Diri Sendiri & Kerjaya!

Tidak kira apa jua yang berlaku sepanjang tahun lepas, Zara Zya nekad enggan menoleh kisah silam dan mahu membuka ‘buku’ baru. Meskipun baru beberapa hari melangkah ke era tahun baru namun selebriti cantik ini sudah pun merencana masa depan dan hala tujunya. Bergelar anak seni dan juga usahawan, Zara atau nama sebenarnya Zainurul Razia Mohd Zainuddin berhasrat menjadikan tahun 2020 sebagai platform untuk melangkah lebih jauh dan berubah ke arah yang lebih baik.

Ditanya bagaimana dia mampu cepat ‘move on’ daripada insiden yang menimpa tahun lalu dan nampak tenang saat diuji, aktres berbakat besar ini lantas menyusun bicara. “Sebenarnya bukan dari tahun lepas saja. Saya memang macam ni… jenis yang suka berdiam diri dan hanya orang terdekat dengan saya saja tahu apa yang telah dan sedang saya lalui. Ada masanya pun, saya selesa tak beritahu sesiapa walaupun mereka rapat dengan saya.

IKLAN
IKLAN

Pendek kata, saya seorang very secretive. Saya tak suka berkongsi hal-hal peribadi dengan sesiapa saja. Tambahan pula, sebagai seorang public figure saya kena tunjuk diri saya kuat dan positif sebab kalau saya tunjukkan kelemahan dekat orang di luar sana termasuk peminat, itu lagi akan melemahkan diri saya.

Jadi untuk tahun 2020, saya mahu lebih berjaya, lebih gembira, lebih kuat dan lebih bersemangat! Target buat masa ini saya nak fokus dengan diri sendiri dan kerja dulu,” ujar pemenang Anugerah Pelakon Wanita Terbaik Drama Rantaian Anugerah Skrin 2019 ini.

Bijak membahagikan masa di antara kerjaya seni dan perniagaan, Zara yang juga usahawan kecantikan khabarnya turut merancang membuka kiosk makanan tidak lama lagi. Kongsinya, “Sebelum ini pernah ada kedai makan tapi kakak yang sepatutnya jaga kedai tersebut kena pindah pula. Terpaksalah tutup. Ikutkan hati memang teringin hendak ada kedai makan sendiri tapi memikirkan jadual lakonan yang dah padat tahun depan mungkin saya akan buka kiosk saja.

Yang penting, saya takkan berhenti berniaga sebab itu minat saya sejak kecil lagi. Mengenai lakonan pula, saya dah habis shooting drama Seadanya Aku yang mula ditayangkan pada 18 Januari lepas.”

Dilabel seorang selebriti yang suka menghabiskan masa di dapur, Zara mengakui minatnya dalam bidang memasak terutama jika ada waktu terluang. “Bila saya nampak barang-barang basah dekat pasar, saya mesti hendak beli dan balik rumah masak. Memang masak ni terapi bagi saya. Yang penting bila nak masak jangan waktu kita stres. Mood kena tenang dan confirm makanan yang dimasak nanti sedap.”

Walau gemar berada di dapur dan memasak namun Zara akan pastikan bau pakaiannya segar sepanjang hari. Rahsianya, dia menggunakan TOP Plush Kondisioner Fabrik Ultra Konsentrasi yang memiliki keharuman semula jadi.

“Kalau baju yang dicuci dengan TOP Plush letak dalam almari, tak berbau kepam. Sibuk mana pun, saya tetap basuh baju. Yang penting kalau ada TOP Plush buat laundry senang dan jimat masa. Baju yang dah lama pakai pun tetap bau wangi sebab keharumannya sehingga 100 hari.”

TOP Plush diformulasikan dengan teknologi cucian termaju dari Jepun iaitu FibreTech yang melembutkan tekstur baju selembut sutera dan Scent Micropod meninggalkan keharuman yang menyenangkan dalam baju supaya baju anda sentiasa segar sepanjang hari. Malah, TOP Plush tiga kali lebih pekat berbanding pelembut fabrik biasa.

Satu penutup penuh sudah cukup untuk anda menikmati kelembutan dan haruman bagi setiap cucian biasa. Ia didatangkan dalam lima haruman menarik menerusi variasi warna berbeza iaitu Spring Blush, Morning Breeze, Scarlet Passion, Glamourous Magnolia dan Soothing Care.

Percaya pakaian yang bersih dan harum mampu membangkitkan aura positif dalam kehidupan, Zara dalam nada teruja berkata dia menjadikan kekuatan diri sendiri sebagai sumber inspirasi untuk terus berjaya pada masa hadapan.

Zara Zya Pilih Memasak Sebagai Terapi | Inspirasi Bersama Kiffy Razak X Top Plush

Kata orang, memasak itu terapi untuk meredakan tekanan. Nampaknya, kenyataan tersebut turut diakui oleh Zara Zya yang sememangnya menjadikan aktiviti memasak sebagai terapi buat dirinya untuk berehat di rumah sekiranya tidak terikat dengan jadual penggambaran. Menerjah instagram miliknya, ternyata @zarazya sememangnya pakar memasak & gemar berkongsi pelbagai menu masakannya bersama pengikut instagramnya.Dalam sibuk memasak, soal keharuman pakaian yang dikenakan turut menjadi fokus utama Zara apatah lagi dalam mengekalkan haruman fabrik selepas memasak di dapur. Zara bijak memilih pewangi fabrik yang mengekalkan haruman sehingga 100 hari! Haruman Top Plush menjadi sebahagian gaya hidup Zara!#nonatopplush#sayidotoplush#100daysfreshness#topplush#majalahnona

Posted by Nona on Thursday, 30 January 2020

“Sumber inspirasi saya dalam kehidupan dan kerjaya ialah diri saya sendiri sebab saya rasa kalau kita percaya dengan diri, percaya kemampuan diri sendiri itu adalah lebih baik daripada meletakkan harapan kepada orang lain. Tak perlu ikut atau jadi orang lain dan berbanggalah jadi diri sendiri.

Bagi saya, dalam apa juga keadaan keluarga adalah keutamaan. Selain meletakkan diri saya sebagai inspirasi, saya juga selesa menjadikan keluarga sebagai idola kerana mereka yang sentiasa beri kata-kata semangat, nasihat dan sokongan kepada saya,” akhirinya.