Kehamilan normal memerlukan tiga proses iaitu pengeluaran telur (ovum), percantuman ovum dan sperma menghasilkan zigot, dan proses penempelan zigot di dalam rahim. Proses penempelan biasanya berlaku pada hari kelima hinga ketujuh selepas persenyawaan. Rerambut halus (cilia) di permukaan dalam tiub fallopian yang bergerak secara berirama menolak zigot ke arah dalam rahim.

IKLAN

Dalam apa juga keadaan yang menyebabkan proses ini tidak berlaku atau berlaku pada kadar yang perlahan seperti salur fallopion yang tidak berfungsi dan rosak, akan mengakibatkan zigot tersangkut di dalam salur fallopian dan membenam ke dalam dinding salur fallopian yang sempit, dan ini dinamakan kandungan luar rahim.

4 Jenis Kandungan LUAR RAHIM Yang Wanita Perlu Tahu, Tak Mustahil Jadi Kat Sesiapa Pun!

Apakah kehamilan luar rahim?

Kehamilan luar rahim atau ektopik ini berasal daripada perkataan Greek iaitu ektopas yang bermaksud di luar tempat. Kadar kejadian kehamilan luar rahim adalah lebih kurang 2 peratus apabila 98 peratus daripadanya merupakan kehamilan ektopik dalam tiub fallopian (tubal pregnancy).

IKLAN

Kadang-kadang zigot itu ditolak keluar dari tiub fallopian ke dalam rongga abdomen dan menempel dalam rongga abdomen menyebabkan kandungan abdominal (abdominal pregnancy), atau menempel pada ovari menyebabkan kandungan ovarian (ovarian pregnancy). Kadang-kadang kandungan luar rahim juga boleh berlaku pada bucu rahim (cornual pregnancy) dan pangkal rahim (cervical pregnancy).

4 Jenis Kandungan LUAR RAHIM Yang Wanita Perlu Tahu, Tak Mustahil Jadi Kat Sesiapa Pun!

IKLAN

Jenis-jenis Kehamilan Luar Rahim

  • Kandungan abdominal (abdominal pregnancy)
  • Kandungan ovarian (ovarian pregnancy)
  • Bucu rahim (cornual pregnancy)
  • Pangkal rahim (cervical pregnancy)

Punca kehamilan luar rahim ini biasanya tidak dapat dikenal pasti. Namun terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko seseorang wanita itu untuk mengandung luar rahim seperti pernah mengalami kehamilan luar rahim, pernah menjalani pembedahan abdomen atau pelvis (seperti pembedahan apendiks terutamanya yang sudah pecah), pernah menjalani pensterilan tiub (tubal ligation), mempunyai sejarah penyakit radang pelvis (PID) atau Salpingitis (radang tiub fallopian), mengidap endometriosis, mengalami masalah kesukaran untuk mengandung dan menjalani rawatan kesuburan (infertility treatment) serta menggunakan alat dalam rahim (IUCD) untuk menjarakkan kehamilan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI