Selain kecomelan anak kembarnya, Sheikh Adam dan Sheikh Noah, satu lagi keistimewaan Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor yang menarik perhatian netizen adalah bonding beliau dengan anak-anak perempuan.

Dalam posting yang dimuat naik beberapa minggu lalu, kelihatan aksi kandid angkasawan negara ini bersama dua anak gadisnya, Sophea Isabella (Bella, 7 tahun) dan Sophea Natasha (Tasha, 5 tahun) yang dilihat berseronok mencukur jambang si bapa.

IKLAN

7 Cara Didik Anak Perempuan Yang Bijak, Tiru AKTIVITI BONDING Dr. Sheikh Muszaphar & Anak Perempuannya Ini!

Mula-mula rasa seriau juga bila tengok dua kanak-kanak ni pegang pencukur tajam. Terasa tingginya tawakal Dr. Sheikh Muszaphar sampai bagi anak-anaknya buat macam tu. Ini tulis beliau pada kapsyen,

The girls shaving me…
I was shaving for my trip tonight when the girls came into the bathroom. They wanted to shave me and I’m like why not. As long as they are having fun!

Dengan pipi comot bertepek buih pencukur, terkekek-kekek dengar mereka gelak. Tentu seronok dapat buat aktiviti bonding ni dengan bapa tersayang! Tengoklah sendiri.

https://www.instagram.com/p/BfUwm3jggVY/?hl=en&taken-by=drsheikhmuszaphar

Sebenarnya ramai yang suka ikut perkembangan pasangan Datuk Dr. Sheikh Muszaphar dan isterinya, Datin Dr. Halina Yunos untuk tiru tip keibubapaan mereka.

Pasangan doktor ini sama-sama menerapkan didikan yang baik dan terbuka terhadap anak-anak, malah mereka juga pernah menasihatkan ibu bapa lain supaya jangan memandang rendah terhadap kemampuan anak kecil belajar.

Kalau nak tahu, Bella dan Tasha sebenarnya dihantar menghadiri sekolah Cina pada waktu pagi dan membuat Matematik pada waktu tengah hari sebelum bertolak ke sekolah agama Islam pada waktu petang. Malah, mereka turut menghadiri kelas renang dua kali seminggu, kelas Al-Quran, kelas piano, kelas taekwando dan kelas sukan pada hujung minggu!

7 Cara Didik Anak Perempuan Yang Bijak, Tiru AKTIVITI BONDING Dr. Sheikh Muszaphar & Anak Perempuannya Ini!

7 Cara Mesti Tiru

(1) Bapa beri impak besar

Anak perempuan yang rapat dengan bapa mereka lebih berkeyakinan tinggi dan berani menyahut cabaran baru. Apabila seorang lelaki melayan kaum wanita dengan baik dan penuh hormat, anak perempuan juga akan belajar untuk menghargai diri mereka seadanya.

(2) Jangan terlalu memuji paras rupa

IKLAN

Praktikkan teknik memuji yang betul. Puji ke arah membina supaya mereka tidak terlalu fokus terhadap kecantikan luaran. Banyakkan memuji usaha mereka dalam menjayakan sesuatu perkara. Anak-anak perlu tahu secara terperinci apakah perbuatan yang menyebabkan anda berasa bangga dengan diri mereka.

(3) Layan kepetahan mereka

Kebanyakan anak perempuan memang petah bercakap. Menurut kajian, anak perempuan umumnya lebih cepat bercakap berbanding anak lelaki, di mana pada usia 16 bulan anak perempuan dikatakan mampu mengucapkan 100 perkataan secara purata berbanding sekitar 30 perkataan bagi anak lelaki. Dengan melayan mereka berbual dan menjawab soalan, anda telah menggalakkan keyakinan diri dalam anak kecil secara tidak langsung.

(4) Tanam minat terhadap superhero perempuan

Sukar untuk kita menepis kuasa media kerana memang naluri anak-anak kecil cepat tertarik dengan animasi dan kartun. Tapi, kita sebagai ibu bapa boleh memainkan peranan untuk memantau apa yang mereka tonton. Elakkan kartun-kartun yang berkonsep fairy tale atau happy ever after. Antara contoh kartun yang mempunyai mesej girl power adalah Zootopia, The Incredibles, Brave, Dora The Explorer dan banyak lagi.

7 Cara Didik Anak Perempuan Yang Bijak, Tiru AKTIVITI BONDING Dr. Sheikh Muszaphar & Anak Perempuannya Ini!

IKLAN

(5) Ajar mereka berdikari

Cara mendidik anak perempuan sebenarnya tidak banyak berbeza dengan anak lelaki. Galakkan mereka belajar menguruskan diri sendiri dan mempunyai sikap prihatin terhadap sesama ahli keluarga. Di samping itu, beri kepercayaan kepada anak perempuan untuk turut membantu tugas yang dibuat oleh ayah. Contohnya, mencuci kereta, membaiki paip yang rosak, atau berkebun. Selain menggalakkan waktu bonding, anak juga dapat meneroka minat yang baru.

(6) Jangan hadkan aktiviti

Ambil serius terhadap minat dan kreativiti mereka. Tidak perlu terikat pada stereotaip – contohnya perempuan mesti pandai memasak, membuat kuih, atau bersolek. Sebaliknya, galakkan mereka menjadi diri sendiri. Beri mereka buat pilihan terhadap minat mereka sendiri. Jika anak suka berenang, bawalah mereka selalu berenang atau masukkan mereka ke kelas renang. Sekiranya anak suka membaca, sediakan mereka bahan bacaan yang secukupnya dan bawalah mereka selalu ke perpustakaan.

(7) Beri ruang privasi

Dengan memberi ruang privasi, anak perempuan lebih mudah untuk diajar berdikari, contohnya mengemas katil sendiri, menyimpan mainan di tempatnya, dan menulis di meja tulisnya. Apabila anak perempuan semakin membesar, mereka akan cenderung untuk menjadi lebih senyap, kritikal terhadap diri sendiri, dan kurang konfiden terhadap imej diri. Dengan adanya ruang privasi, anak-anak boleh belajar mengawal emosi sambil dipantau oleh ibu bapa.

7 Cara Didik Anak Perempuan Yang Bijak, Tiru AKTIVITI BONDING Dr. Sheikh Muszaphar & Anak Perempuannya Ini!

Foto: Instagram @drsheikhmuszaphar

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI