Cemburu adalah perkara yang biasa yang dialami oleh setiap pasangan bercinta. Sikap cemburu menunjukkan kasih sayang seseorang terhadap orang yang dicintainya. Namun, sikap cemburu yang berlebihan boleh menjejaskan sesebuah hubungan itu.

IKLAN

7 Tanda Anda Kekasih yang Kuat Cemburu, No. 4 Memang Bahaya!

Cemburu itu boleh tetapi ia perlu berpada-pada. Jangan sampai pasangan anda merasa bosan dengan sikap cemburu yang tidak berasas. Kenalpasti adakah anda seorang yang kuat cemburu dalam hubungan cinta? Jom kita lihat 7 tanda ini!

1.TERLALU MASUK CAMPUR

Jika pun kekasih anda mempunyai kalangan teman yang asyik menyusahkan, jangan pula anda menghasut agar dia menyingkirkan rakannya dari hidup. Anda sendiri bukanlah terlalu baik untuk berkata begitu. Berbincang secara profesional dengannya dan biar dia yang menentukan hidupnya sendiri.

2. TIDAK BERI RUANG

Bagi lelaki, ruang untuk diri sendiri adalah penting. Dia juga perlu masa untuk bersama kawan lelaki lain untuk melakukan aktiviti mereka seperti bersukan dan lepak menonton perlawanan bola sepak. Jangan menyekat aktiviti yang suka dilakukannya. Berikan dia ruang untuk merasa sedikit kebebasan dan melakukan perkara yang disukainya.

3. SUKA MENYUSAHKAN

Lelaki sememangnya suka jika wanita kesayangan mereka meminta tolong kerana ia membuktikan yang anda memerlukan mereka dalam hidup. Namun, janganlah sampai hendak ambil surat di depan rumah pun minta si dia temankan. Itu mengada-ngada namanya!

IKLAN

4. CURIGA SEPANJANG MASA

Percaya itu penting dalam perhubungan. Merimaskan apabila semua perkara yang dilakukannya perlu mendapat persetujuan anda. Tidak semestinya bekerja lewat bererti dia keluar mencari wanita lain. Letakkan kepercayaan pada pasangan anda agar si dia rasa anda seorang yang memahami.

5. TIDAK SUKA DIA HABISKAN MASA BERSAMA RAKAN-RAKANNYA

IKLAN

Setiap kali si dia ingin berjumpa dengan rakan-rakannya, anda pasti melarang dan menghalang. Anda harus ingat, hidup dia bukan untuk anda seorang sahaja. Jangan sampai dia merasa anda terlalu mengongkong hidupnya kerana lelaki tidak suka wanita yang kuat mengongkong.

6. BERCAKAP DENGAN SI DIA 24 JAM

Dia juga punya kerja lain selain melayan celoteh kekasih mereka di talian. Tidak semua lelaki gemar bergayut di telefon berjam lamanya. Jangan sampai si dia berasa rimas dengan anda kerana tidak boleh berenggang walaupun 5 minit ya! Dia akan menganggap anda seorang yang mengada-ngada dan keanak-anakan.

7. HANYA DIA

Benci jika dia punya agenda selain daripada keluar bertemu janji dengan anda. Get a life! Jangan sentiasa menunggu dia untuk membuatkan hari anda jadi bermakna. Ajak kawan-kawan anda untuk beriadah dengan anda. Jangan asyik nak berkepit dengan si dia saja!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI