Nasihat berikut bukan sahaja membantu anda menguruskan wang anda seperti pasukan pro, tetapi ia akan membantu anda mengembangkan asas perkahwinan yang kuat untuk menahan apa jua cara hidup anda.

(1) Berkongsi Tanggungjawab

IKLAN

Pengurusan wang dalam perkahwinan bukan tentang mengadakan perbincangan dengan satu sama lain dan kemudian satu orang sahaja membawa bola untuk pasangan tersebut. Ia melibatkan kedua-dua pihak bekerjasama dan berkongsi tanggungjawab secara sama.

Sebagai contoh, suami dan isteri perlu mengambil bahagian dalam pembuatan keputusan, belanjawan, dan membayar bil. Keadaan tidak sihat akan berlaku, jika tanggungjawab tidak dibahagikan dan sesuatu yang berlaku kepada pasangan kewangan, pasangan lain boleh dibiarkan tanpa kepercayaan.

Bil boleh pergi tanpa hutang, hutang mungkin terkumpul, dan apa yang sekali kedudukan kewangan yang kukuh boleh merosot dengan cepat. Bagi kepentingan memelihara anda dan kebajikan pasangan anda, pastikan setiap anda mengetahui tentang keseluruhan aktiviti kewangan anda dan bertanggungjawab menguruskan sebahagian daripadanya

(2) Jangan Mudah Melatah

Apabila keadaan lebihan perbelanjaan berlaku yang membuat anda kecewa, jangan melakukan sesuatu yang tergesa-gesa sehingga boleh merosakkan hubungan anda. Bawa mata pelajaran yang menarik dan berhati-hati.

Misalnya, jika anda merasakan pasangan anda terlalu banyak belanja, jangan mula berteriak dan menuduh. Bawa perkara itu dengan menunjukkan bagaimana anda bersamanya untuk membuat anggaran belanjawan bulan tersebut dan bagaimana anda ingin melihat cara untuk menampung kembali perbelanjaan berlebihan itu.

Lihat diri anda sebagai satu pasukan dan lihat apa yang pasukan perlu lakukan untuk memperbaiki. Contohnya, jika pasangan anda terlalu berlebihan, apakah yang dapat anda lakukan untuk menyokongnya dalam tabiat yang lebih baik?

(3) Bekerja Sebagai Pasukan

Untuk berfungsi sebagai satu pasukan, anda mesti mempunyai matlamat yang sama. Bekerja bersama untuk mencari dan mencari cara untuk mencapai matlamat tersebut. Sentiasa saling menggalakkan dan saling membina. Ketahui kelemahan dan kekuatan anda sendiri, dan mainkan kekuatan pasangan anda untuk membawa sinergi kepada apa yang anda cuba capai.

(4) Jadilah Jujur

Kejujuran sentiasa menjadi dasar terbaik, terutamanya apabila ia melibatkan pengurusan wang dalam perkahwinan. Sekiranya anda merosakkan atau membuat pembelian yang anda tidak sepatutnya, beritahu pasangan anda tentang kesilapan anda.

IKLAN

Pasangan anda mungkin terkejut dengan anda pada mulanya, tetapi selepas dia akan sejuk dan menghormati anda dan mempercayai anda kerana anda terbuka dan jujur. Berbohong tentang wang kepada pasangan anda mempunyai kesan besar, termasuk perceraian, jadi jangan berfikir tentang pergi ke sana jika anda mahu perkahwinan anda bertahan seumur hidup.

(5) Percayalah Pasangan Anda

Kecuali anda sudah tahu pasangan anda memang suka berbohong kepada anda. Anda perlu ada sifat tanggungjawab kepada pasangan anda kerana sikap menonton setiap langkah yang dia lakukan adalah merendahkan dirinya.

Jangan tanya berapa banyak wang yang dibelanjakan atau dibuat oleh pasangan anda pada waktu siang. Belajar untuk melepaskan kawalan pada waktu tenang, di malam hari dan saling mempercayai dengan memberi nasihat terbaik untuk betulkan keadaan tertentu. Menggabungkan akaun bank adalah cara terbaik untuk mengamalkannya.

(6) Belajar dari satu sama lain

IKLAN

Jangan memikirkan kepentingan diri sendiri yang bijak tentang kewangan. Terdapat peluang bahawa pasangan anda mengetahui lebih atau lebih berpengalaman dan berdisiplin ketika datang untuk mengendalikan kewangan.

Masing-masing harus bersama berkongsi sifat yang positif dan mengamalkan pengurusan kewangan yang bersama, saling tegur-menegur dengan cara berhikmah kerana ada keadaannya isu kewangan sangat sensitif dan boleh jadi pergaduhan.

(7) Berikan 100 Peratus

Berikan usaha anda sepenuhnya dalam urusan kewangan perkahwinan anda. Sekiranya anda memberi alasan setiap kali anda melakukan perbelanjaan, anda tidak memberikan 100% komitmen kewangan dalam perkahwinan atau diri anda dan sikap itu akan kembali menghantui anda.

(8) Ingatlah Janji Perkahwinan

Akhirnya, ingat janji perkahwinan yang anda buat. Jika anda mencintai pasangan anda dan mempunyai impian hidup bersama menjadi lebih kaya, maka hidup seperti itu. Berusaha bersama untuk capai impian tersebut.

Anda pasti akan mempunyai masa yang sukar, jadi cuba jangan membiarkan masalah wang memburukkan perkahwinan anda. Masalah wang bukanlah alasan untuk melompat kapal, tetapi ia adalah sesuatu yang perlu dilakukan dengan pasangan anda dan bahkan menjadi peluang untuk semakin dekat mengecap kebahagiaan bersama. KR

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI