Jangan pandang wanita sebelah mata! Masih ingat tak ahli boma wanita yang pernah tular dengan video bermain ular tedung? Kali ini, beliau kongsikan sebuah video yang lebih menggerunkan. Di sebalik kisah pengalaman beliau bersama ular tedung, frontliner ini turut bercerita pengalaman mengendalikan kes Covid-19 ketika penularannya di gelombang pertama.

Ahli BOMBA Ini Pernah VIRAL Satu DUNIA, WANITA TUNGGAL Dalam Team KING COBRA!

IKLAN

Siapa sangka, di hadapan penulis kini seorang wanita berusia 38 tahun yang sudahpun 16 tahun berkhidmat kepada negara, khususnya bersama pasukan bomba. Kali keempat menjalani ujian memasuki pasukan bomba akhirnya meletakkan Fazida di mana dia berada kini.

“Arwah ayah saya adalah anggota bomba. Arwah ‘tewas’ ketika sedang menjalankan tugas. Pahit yang ditelan sedikit sebanyak mempengaruhi saya untuk terjun ke dunia penyelamatan. Dorongan dan sokongan ibu jadi sumber kekuatan ketika itu kerana pada saya bomba yang ‘membunuh’ ayah saya.

Ahli BOMBA Ini Pernah VIRAL Satu DUNIA, WANITA TUNGGAL Dalam Team KING COBRA!

Bukan mudah melihat orang yang paling disayangi dan paling rapat pergi meninggalkan kita. Dari kecil melihat arwah ayah menyarungkan seragamnya malah saya sendiri sering berada di balai untuk menunggu ayah pulang dari kerja atau sekadar menemaninya di sana. Cinta arwah pada pasukannya sangat kuat, sekuat rasa kasihnya saya pada arwah. Benarlah kata pepatah, tak kenal maka tak cinta. Sedikit demi sedikit minat itu semakin menebal,” ujarnya.

Sebagai salah seorang anggota frontliners yang turut bertugas di pintu masuk imigresen, menerima kepulangan rakyat Malaysia dari Wuhan, sebuah negeri di China yang mula-mula dikejutkan dengan wabak maut ini.

“Tentunya saat mendapat berita bas yang membawa pulang rakyat Malaysia semakin mendekati, jantung saya sudah berdebar-debar. Pakaian PPE sudah disarungkan seawal lagi. Panas, rimas dan cukup tidak selesa dalam persalinan pakai buang itu. Jantung yang berdebar-debar semakin kencang apabila kelibat bas berhenti di depan mata.

IKLAN

Seramai tujuh anggota bomba wanita ditempatkan di kawasan dekontiminasi. Kami tidak boleh bergilir-gilir kerana kami hanya bertujuh. Tentu sekali bahagian wanita tidak pernah sunyi kerana bukan sahaja wanita dewasa yang kami perlu periksa namun termasuk anak-anak yang dibawa.

Tiba di ‘khemah’, mereka perlu menyerahkan passport masing-masing. Seboleh-bolehnya kami pegang pun hanya pada bahagian paling hujung. Apabila bermain dengan benda yang tak nampak ni memang menakutkan. Selepas penyerahan passport, mereka perlu menanggalkan setiap pakaian luar dan dalam dan ditukarkan dengan persalinan lengkap.

Ahli BOMBA Ini Pernah VIRAL Satu DUNIA, WANITA TUNGGAL Dalam Team KING COBRA!

Paling mencabar adalah untuk menguruskan bayi dan kanak-kanak. Bayangkan, seorang bayi berusia 15 hari terpaksa memasuki khemah yang panas, berkuap dan sangat tidak selesa. Bayi itu menangis saat kami terpaksa menanggalkan pakaiannya. Orang dewasa pun tidak selesa, apatah lagi bayi sekecil itu,” ceritanya.

IKLAN

Sebelum bermulanya gelombang Covid-19, pernah viral satu video pegawai bomba wanita ‘bermain’ dengan ular tedung. Rupa-rupanya Fazida merupakan wanita tunggal yang berada dalam Skuad King Cobra.

“Skuad King Cobra telah ditubuhkan sejak 2015. Saya bersama-sama empat pelatih lain pernah terlibat dalam operasi melibatkan ular tedung. Saya memang takut dengan ular tetapi saya perlu atasinya kerana sebagai anggota bomba, saya perlu membantu orang lain.

Saya cuba mengkaji mengenai reptilia ini untuk mengenali sifatnya. Malah saya juga mengikuti kursus selama sebulan untuk mempelajari tentang ular. Rakan sepasukan, Allahyarham Abu Zarin Hussin yang terkenal di laman sosial adalah antara ‘guru’ yang banyak mengajar saya kemahiran menangkap ular.” Katanya.

Balai Bomba & Penyelamat Malaysia Rawang bukan sahaja bertuah memiliki anggota bomba wanita yang cekal dan berkemahiran malah balai ini juga menjadi contoh kepada cawangan balai bomba lain kerana menepati ciri-ciri terbaik dalam pengendalian tugas dan dalam sistem pelaksanaan.

Salutasi kami berikan kepada semua anggota bomba Malaysia dan barisan frontliners yang telah bertarung nyawa dan berkorban ketika pandemik Covid-19 bermaharajalela di dalam negara. Selayaknya mereka mendapat pengiktirafan dunia dan semoga kita terus menjaga kita!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI