Pada 16 Jun 2022 yang lalu, Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Nor Zamani Abdol Hamid mengumumkan keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021. Kebanyakan ibu bapa yang anak-anak mereka cemerlang dalam peperiksaan tersebut meluahkan rasa syukur dan gembira mereka. Ibu bapa mana yang tak gembira bila melihat anak-anak berjaya, kan.

Kredit Foto: IG Dato’ Shareen Almashoor.
Kredit Foto: IG Puteri Balqis.

Usahawan terkenal, Dato’ Hajah Sharifah Shareen Almashoor atau mesra disapa dengan panggilan Dato’ Shareen turut merasa teruja dengan kejayaan anak perempuan sulungnya, Puteri Balqis yang memperoleh keputusan cemerlang 8A dalam SPM baru-baru ini.

IKLAN
Kredit Foto: IG Dato’ Shareen Almashoor.
Kredit Foto: IG Dato’ Shareen Almashoor.
Kredit Foto: IG Dato’ Shareen Almashoor.

Dato’ Shareen memuat naik gambar serta video kejayaan Puteri Balqis di akaun Instagram dan TikTok.

“Alhamdulilah Ahamdulilah Alhamdulilah!! Allahuakhbar! Terima kasih Allah. Straight A’s for Balqis. Tahniah che2 Qis, sayang Mommy! I’m so proud of you. Terima kasih atas hadiah yang sungguh bermakna buat Mommy, Daddy, adik, jiddah, and arwah habib.

Kredit Foto: IG Puteri Balqis.

“Qis, lambang cinta kami, harapan kami. Seikhlas hati, Mommy bangga dengan Qis. Walau hebat dugaan Allah pada kita namun Qis berjaya harungi dengan baik dan utamanya, dengan Tauhid kepada Allah.

“Sayang Mommy, your life has just begun. Spread your wings and fly high my beautiful butterfly. Your mommy will always be here waiting for you”

Selain Puteri Balqis, usahawan berusia 42 tahun ini mempunyai seorang lagi anak perempuan iaitu Puteri Zara yang kini berusia 15 tahun.

Kredit Foto: IG Dato’ Shareen Almashoor.
Kredit Foto: IG Dato’ Shareen Almashoor.

Selain berkongsi rasa syukur, Dato’ Shareen turut mendedahkan rahsia kejayaan Puteri Balqis sehingga berjaya memperoleh straight A dalam SPM.

Ada orang tanya saya macam mana Balqis belajar sampai boleh dapat straight A’s in SPM? Hafaz a few suroh in Quran dan peribadi sebegitu. Adakah dia dari background sekolah Agama?

“So, I decided to make this video about the history of her education. Balqis TAK pernah sekolah agama walau sekolah petang, tak pernah. Her agama education is just from home.

“Malah dari kindy umur 3-6tahun pun kindy di sekolah Cina. Dan kalau yang pernah jumpa Qis, tahu she’s more comfortable speaking in English as she sangat malu nanti orang boleh notice Bahasa Melayu dia ada slang Cina sikit.. hihihi..

IKLAN
Kredit Foto: IG Dato’ Shareen Almashoor.
Kredit Foto: IG Puteri Balqis.

“Muka macam Arab, cakap macam Cina. Alhamdulillah with that colourful background she speaks a few languages, Bahasa Melayu, English, Mandarin, and a little Arabic at home. Ada juga yang tanya: So, Qis akan sambung belajar keluar negara?

“Yes, that’s the initial plan. since she was born we already have tabung & trust fund utk her education but as years goes by, now, we changed our mind. To me Saya rasa anak perempuan 17-19 tahun (this is my personal opinion about my daughter) still too young untuk hidup sendiri dengan culture yang berbeza tanpa guidance from ibu ayah, therefore we decided untuk Qis sambung belajar di local university for her first degree and InsyaAllah oversea for her post degree jika Allah izinkan. Namun kita merancang Allah menentukan. As for now, we leave it to Allah.

“Setiap ibu bapa inginakan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Mudahan Allah permudahkan urusan keluarga kita semua. Apa pun keputusan anak-anak kita mereka telah cuba sedaya upaya, appreciate and celebrate. Tak semua anak tu punya kemahiran dan kelebihan yang sama. Mama as ibu bapa, kita perlu kenal pasti dan encourage mereka dengan kelebihan yang ada.”

Kredit Foto: IG Puteri Balqis.

Dato’ Shareen juga bercadang, jika ada rezeki Puteri Balqis untuk melanjutkan pengajian ke peringat Ijazah Sarjana (Master) negara China menjadi pilihan.

IKLAN

“Kejayaan kita bukan diukur pada berapa banyak wang dan harta kita ada, tapi berapa rapat hubungan kita dengan Yang Maha Esa. Nak buat apa pun fikir, ini buat Allah sayang atau Allah larang? InsyaAllah kejayaan pasti bersamamu dunia akhirat duhai anakku.”

Kredit Foto: IG Puteri Balqis.

Sebelum ini, Dato’ Shareen pernah berkongsi kepada NONA, dua anak perempuannya itu berjaya meraih keuntungan 5 angka dalam online business mereka yang dilakukan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Kredit Foto: IG Puteri Balqis.

“Sebenarnya sejak mereka di bangku sekolah lagi saya dah dedahkan mereka dengan aktiviti bisnes. Saya sering membawa mereka ke kelas-kelas bisnes yang saya ikuti contohnya online class. Walaupun ketika itu mereka tidak faham sangat sebab masih sekolah rendah.

“Saya juga tak pernah kisah kalau mereka tak gunakan ilmu itu. Sebab saya yakin walaupun mereka tidak menggunakannya waktu itu tetapi sekurang-kurangnya ilmu itu dah ada dalam diri mereka. Tahap keyakinan pun bertambah. Cuma belum diguna pakai saja lagi.

Kredit Foto: IG Puteri Balqis.

“Selain itu, setiap kelas yang saya kendalikan untuk agen-agen ataupun bila saya dapat jemputan untuk buat talk, saya akan bawa mereka bersama. Memang berbeza zaman mereka dengan zaman kita dulu. Walaupun ilmu mereka sedikit tetapi mereka lahir dalam zaman teknologi digital.

“Harapan saya untuk Qiss, berniaga ni tak perlu tunggu habis belajar, sambil belajat pun boleh berniaga yang penting kena pandai imbang waktu. Selepas tamat belajar nanti cari pengalaman bekerja dulu, dengan Idola perniagaannya. Yang mana Qis boleh belajar lagi dari pengalaman mereka. Belajar dari buku ni tak sama dengan dengan belajar dari pengalaman orang lain.

Kredit Foto: IG Puteri Balqis.

Untuk info, Dato’ Shareen merupakan pemilik Hotel The Lov Penang. Selain itu, Dato’ Shareen turut mengendalikan bisnes keluarga iaitu ‘Saudagar Arab Malaysia’ yang lebih 40 tahun beroperasi secara tradisional.