Dunia wanita memang sudah sebati dengan kecantikan sebab itu ramai di antara mereka memilih untuk menceburi bidang kosmetik. Pengasas produk kecantikan D’Nars, Faziani Rohban misalnya merupakan antara usahawan wanita yang berjaya menapak kukuh dalam industri ini. Melihat gaya hidup Faziani atau lebih mesra di sapa Yani, pasti ramai yang turut mendambakan kesenangan dan kerjaya membanggakan yang dikecapinya hari ini.

IKLAN

Namun di sebalik kejayaan tersebut ada kisah pahit yang terpaksa diharungi wanita cekal berusia 40 tahun ini. Pernah membawa produk niaga dari satu kedai ke kedai lain waktu awal pembabitannya dalam bisnes suatu ketika dulu, kepayahan yang dialami Yani itu sedikit pun tidak melunturkan semangatnya untuk terus meluaskan empayar.

“Saya ni jenis tak kisah boleh jadi apa saja. Tauke ke, anak buah orang ke, kuli ke, penjaja ke atau apa-apa saja tak kira susah senang sebab semua tu dah saya lalui dan tak letak diri saya seorang yang berada di atas atau kaya-raya. Saya sentiasa lihat ke bawah dan bersyukur dengan kehidupan sederhana dari Allah SWT.

Sampai hari ni saya boleh je ke KLCC, Pavilion, hotel dan mana-mana pun dengan naik teksi je tanpa ada driver atau bodyguard. Suami saya pun suka drive sendiri je. Kami memang tak pernah ada driver atau bodyguard. Saya sendiri pun drive Myvi je. Saya sangat-sangat happy dengan semua ni, sangat enjoy.

Ramai yang DM (direct message) dan tanya saya apa rahsia saya bertahan dalam dunia perniagaan … tahan dengan rintangan, dugaan, kecaman dan semualah. Jawapan saya ialah kerana semangat kuat yang tak pernah mengalah dan jiwa yang kental, tak pernah kenal erti putus asa atau down. Saya bukan jenis manusia ‘ahh aku kena kecam, aku dah tak nak bisnes, aku nak berhenti bisnes’. No No No.. semakin saya berhadapan dengan pelbagai dugaan dan rintangan, semakin saya kuat dan akan buktikan yang saya boleh terbang lebih tinggi.

Jadi kepada orang yang nak tengok saya down and stop dalam bisnes, lupakan saja. Apa yang berlaku ada hikmah dan Allah tunjukkan jalan yang lebih baik untuk saya. Saya seorang wanita yang sangat-sangat suka bidang perniagaan dan kosmetik. Rezeki saya Allah dah tulis di bidang ini. Jadi macam mana pun orang cuba jatuhkan saya, saya tak akan jatuh dan tak akan mengalah. Hanya mati yang boleh pisahkan saya dengan perniagaan. Alang-alang menyeluk perkasam biar sampai ke hujung lengan.

Saya sentiasa berpegang pada kata-kata ‘Kita jaga Allah, Allah jaga kita’. Selagi kita ada doa dan restu dari ibu dan suami, selagi itu kita dalam rahmat dan lindungan Allah SWT. Amin. Kepada sayang-sayang di luar sana yang berhadapan dengan pelbagai masalah, kecaman, hinaan atau apa jua kesusahan, anda harus kuat dan teruskan langkah anda dengan lebih yakin dan berani,” kongsi Yani.

IKLAN

Menjadikan perniagaan dan dirinya ibarat isi dengan kuku, isteri kepada Ahmad Shah Rizal Ibrahim ini tidak gentar menyahut cabaran mendatang. Bahkan jelas Yani, dia dan suami sedang merangka sesuatu yang besar untuk perusahaan milik mereka tahun ini.

IKLAN

“Jiwa saya adalah dunia perniagaan, semangat saya sangat kuat untuk ini. Sebab tu apa yang orang nak kata atau cabar saya dalam bisnes memang tak lut. Saya dah lalui semua dugaan dan saya tahu apa yang saya buat! Dah kalis dah. Setiap apa yang berlaku pula saya anggap ia adalah cabaran. Saya akan buktikan yang saya akan terbang lebih tinggi. Jika ada umur yang panjang kami suami isteri akan buktikan di mana kami berada dalam masa dua tahun lagi. Matlamat dan impian itu akan saya capai… pasti saya capai dan akan dapat. Amin. Yang pasti 2018 adalah tahun untuk kami suami isteri lebih lebarkan sayap kami. InshaAllah.

Sehebat dan seberat mana pun dugaan yang Allah hadirkan pada kita, tetaplah bersyukur. Ujian itu ialah tanda kasih sayang DIA pada kita untuk ingatkan kita, kuatkan kita, sedarkan kita dan DIA nak beri lebih lagi pada kita. Itulah yang sering berlaku dalam hidup saya setiap kali diuji pasti akan ada hikmah yang lebih baik selepas itu. Rezeki lebih mencurah, kesihatan lebih baik, ketenangan dan kebahagiaan.

Jangan pernah takut berhadapan dengan apa jua situasi dan jangan pernah gentar berada dalam apa jua keadaan. Selagi ada Allah, selagi kita jaga Allah, selagi kita ada doa dari ibu bapa dan selagi ada restu dari suami, maka teruskanlah. Terbanglah dan berjalanlah teruskan langkah kita. Sesungguhnya tiada yang mustahil dalam hidup ini. Yakinlah.”

Sumber: Instagram @fazianirohban