Mencegah jerawat daripada tumbuh bukannya mudah, lebih-lebih lagi kalau 7 tabiat buruk ini masih dilakukan. Gunalah produk paling mahal sekali pun, kalau tabiat-tabiat ini tidak ditinggalkan ia boleh mengakibatkan jerawat kian parah.

Tabiat buruk ini menjadi punca jerawat semakin berleluasa yang mungkin anda sendiri tidak pernah sedari. Jom semak 7 kebiasaan berikut yang mungkin sedang anda lakukan tanpa sedar.

IKLAN

MENYENTUH WAJAH DENGAN TANGAN KOTOR

Selain gemar menyentuh wajah dengan tangan kotor, apa saja yang melekat di kulit wajah seperti telefon bimbit, solekan mahupun peluh boleh menyebabkan munculnya jerawat. Sebaiknya, bersihkan secara rutin agar tidak menjadi sarang bakteria yang boleh mengakibatkan wajah semakin berjerawat.

RAMBUT YANG TIDAK DICUCI

Tidak semua orang mencuci rambut setiap hari sehingga menyebabkan rambut yang kotor melekat pada kulit wajah seterusnya menimbulkan jerawat. Cucilah rambut anda secara rutin dan sebaiknya elak menggunakan produk rambut di sekitar dahi.

Awas, 7 TABIAT BURUK Ini Jadikan Jerawat Makin Parah!

MUDAH KALAH DENGAN UBAT JERAWAT

Untuk merawat jerawat memerlukan jangka masa tertentu sebelum menampakkan hasilnya. Secara normal, perubahan atau hasil tidak mungkin dapat dilihat hanya dalam masa sehari mahupun seminggu. Jangan terburu-buru untuk ganti ubat jika tak nampak hasilnya. Sesetengah ubat ada yang memakan masa selama sebulan atau lebih untuk menampakkan hasil.

TERLALU KERAP CUCI MUKA ATAU SKRUB

Boleh mengakibatkan kulit semakin sensitif dan iritasi kerana wajah mengeluarkan minyak untuk melembapkan serta melindungi wajah. Cukup sekadar mencuci dua kali sehari dengan air dan sabun yang sesuai dengan keadaan kulit. Jika berjerawat elak menggunakan skrub.

IKLAN

Awas, 7 TABIAT BURUK Ini Jadikan Jerawat Makin Parah!

MENCUCI WAJAH DENGAN CARA YANG SALAH

Jika anda mencuci wajah menggunakan tuala pastikan lihat dulu kebersihannya. Bakteria yang ada ada padanya mungkin akan berpindah ke wajah sehingga menimbulkan jerawat. Selain itu, jika anda terlalu kerap melakukan eksfoliasi, kulit mudah mengalami keradangan dan rosak.

IKLAN

Awas, 7 TABIAT BURUK Ini Jadikan Jerawat Makin Parah!

GEMAR MEMICIT JERAWAT

Sebaiknya tinggalkan jauh-jauh tabiat ini. Memicit jerawat bukan boleh menghilangkannya malah menyebabkan kerosakan dan bekas luka pada kulit wajah. Gunakan ubat yang betul untuk mengurangkan jerawat seterusnya mengelakkan bekas luka.

TERLALU BANYAK MAKAN MAKANAN MANIS

Kajian menunjukkan kandungan gula dalam makanan seperti roti putih, kek, coklat dan makanan manis yang lain boleh menimbulkan jerawat. Sebaiknya hadkan pengambilan makanan dengan kandungan gula yang tinggi. Selain patuh saranan doktor jangan lupa perhatikan tabiat-tabiat yang boleh menyebabkan jerawat agar perawatan anda tidak sia-sia.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI