Tahniah NONA ucapkan kepada wakil Malaysia, Melisha Lin yang menyertai pertandingan ratu cantik Miss Supranational 2022, yang melabuhkan tirainya pada Jumaat lepas. Miss Supranational yang memasuki edisi ke 13 ini diadakan di Malopolska Poland. Walaupun tidak membawa pulang sebarang gelaran mahupun mahkota yang diidamkan, Melisha berjaya menjadi peserta pilihan TOP 24. Way to go Mel!!

‘Balas Hinaan Dengan Kebaikan..’ Miss Supranational Malaysia 2022 Melisha Lin Bangkit Bila Diri Dikritik Sertai Pageant
Melisha Lin (Foto: Instagram @melishalin_)

Kali terakhir Malaysia menghantar wakil untuk menyertai pertandingan ini adalah pada tahun 2008, di mana negara ketika itu diwakili oleh gadis India, Sanjna Suri yang berjaya menempatkan dirinya dalam kelompok 25 terbaik. Dan pada kali ini, Melisha dah membuktikan dirinya juga tidak kurang hebatnya!

IKLAN

Penulis NONA berkesempatan untuk menghubungi dan bertanyakan persiapan Melisha hanya beberapa jam sebelum pentas final, dan ternyata Mel sangat mudah didekati dan punya auranya yang tersendiri.

ANGGUN, JELITA & ‘INSPIRING’

Bagi yang masih belum mengenali dirinya, gadis jelita yang berumur 24 tahun dan graduan dari University of Greenwich dalam jurusan Pengurusan Seni dan Pemasaran ini memang tidak asing lagi dalam dunia ratu cantik.

‘Balas Hinaan Dengan Kebaikan..’ Miss Supranational Malaysia 2022 Melisha Lin Bangkit Bila Diri Dikritik Sertai Pageant
Melisha Lin (Foto: Instagram @melishalin_)

 

Gadis berketinggian 177 cm dan lahir di Kuala Lumpur ini merupakan pengacara, model dan juga seorang pengurus pemasaran di syarikat Double Event Management & Consultancy di Cyberjaya.

Melisha juga merupakan TDEX speaker pada usia 22 tahun. Mel juga mempunyai yayasan kesihatan mentalnya yang tersendiri, diberi nama You Are Not Alone: Southeast Asia Mental Health Initiative.

Ditanya kenapa menyertai pertandingan ratu cantik ini, jelas Mel pada penulis, “Saya tertarik dengan gelaran Supranational itu sendiri, yang membawa maksud ‘Kuasa Untuk Mempengaruhi’. Sepanjang hidup saya, saya sentiasa mahu menjadi seorang model peranan yang positif dan memberikan inspirasi kepada orang lain”.

Sempat juga penulis bertanya tentang apa yang ingin Mel ubah dalam dunia ratu cantik yang sering kali dipandang enteng dan lesu berbanding pertandingan mahupun kejohanan lain, ini pendapat Mel.

“Bagi Mel, setiap peserta yang mewakili dan membawa nama Malaysia perlu diberikan perhatian dan lebih sokongan, terutama sekali dari kerajaan, organisasi-organisasi besar seperti Kementerian Pelancongan & Kebudayaan dan juga media itu sendiri, apatah lagi kami juga bertanding di peringkat antarabangsa dan membawa nama Malaysia di peta dunia. Jadi kenapa ia tidak penting dan adakah pageant tidak memberikan impak sama seperti pertandingan lain? I totally disagree!”

IKLAN

‘Balas Hinaan Dengan Kebaikan..’ Miss Supranational Malaysia 2022 Melisha Lin Bangkit Bila Diri Dikritik Sertai Pageant
Melisha Lin (Foto: Instagram @melishalin_)

Dan sepanjang tempoh beberapa minggu saya di sana, saya dipanggil dengan gelaran “Malaysia” instead of Mel or Melisha. Saya amat tersentuh dan terharu sekali, menjadi simbol kebanggaan perpaduan rakyat Malaysia!”.

Mel juga berpendapat konsep dan definsi perkataan ‘beauty’ atau kecantikan itu sendiri perlu diubah sepenuhnya. “Ada beranggapan kecantikan merujuk kepada luaran dan dalaman, tetapi bagi Mel ianya lebih dari itu. Beauty is not about how you look. Kecantikan seseorang adalah apabila dapat mempengaruhi dan membuatkan seseorang berasa senang dan selesa dengan anda. That’s the real beauty”.

IKLAN

RATU CANTIK JUGA TIDAK LARI DARI KECAMAN

Namun di kala kejayaannya membawa nama negara serta pelbagai usaha yang dilakukan bagi meningkat mutu kehidupan diri dan orang sekeliling, Melisha tidak terkecuali menjadi sasaran subjek hinaan dan rasa tidak puas warga netizen yang merasakan dirinya tidak layak menyertai pertandingan ratu cantik.

“Not preety enough, tak layak masuk pageant dan macam-macam lagi antara hate comments yang dilemparkan pada Mel.

‘Balas Hinaan Dengan Kebaikan..’ Miss Supranational Malaysia 2022 Melisha Lin Bangkit Bila Diri Dikritik Sertai Pageant
Melisha Lin (Foto: Instagram @melishalin_)

Jelas Mel secara eksklusif kepada penulis, “Perkara sebegitu memang tidak dapat dielakkan. Kami juga manusia biasa dan tiada siapa yang sempurna. Setiap kali saya mendapat komen-komen jelik dari netizen, saya akan balasnya dengan kebaikan.

Saya akan respon dengan nada yang tenang dan mengucapkan terima kasih atas komen yang diberikan. Sentiasa berfikiran positif, dan anggap semuanya satu motivasi untuk teruskan. Apabila anda dikelilingi tenaga yang baik, semua akan okay!”

Ditanya siapakah inspirasi Mel dalam kehidupan, ini respon Mel. “Sejujurnya, tiada sesiapa yang spesifik. Sesiapa saja yang muncul dalam hidup Mel, mereka semua adalah inspirasi Mel, walaupun mereka hanya berkata sesuatu yang ringkas seperti…jangan biarkan sesiapa mendefinisikan kamu..ia sudah cukup memberikan inspirasi kepada Mel”.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI