Bergelar Ketua Pegawai Eksekutif pertama wanita di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) membuktikan bahawa wanita ini bukan calang-calang orangnya.

IKLAN

Dato’ Zahrah Abd Wahab Fenner pastinya akan memberi inspirasi buat seluruh kaum wanita khususnya yang berkerjaya. Anak jati Gopeng, Perak berusia 57 tahun ini merupakan bekas pelajar Treacher Methodist Girls School, Taiping serta Politeknik Ungku Omar.

Dato’ Zahrah cukup menitikberatkan soal kebajikan bukan sahaja di kalangan warga kerja SSM bahkan masyarakat. Beliau sentiasa memastikan tanggungjawab sosial korporat (CSR) dilaksanakan.

“Saya selalu turun padang bersama warga kerja SSM bagi melihat sendiri kesusahan staf bawahan saya yang ditimpa masalah. Itulah amalan yang dimaksudkan.

Contohnya ketika negara dilanda musibah banjir besar dahulu. Kami membantu bukan sahaja dalam bentuk wang ringgit dan makanan, bahkan bergotong royong membersihkan kawasan tempat tinggal mereka.

Tidak dilupakan, rumah-rumah kebajikan turut dilawati antaranya Rumah Kebajikan Kanak-Kanak Cacat Ipoh, Rumah Kebajikan Anak Yatim & Miskin Ar-Ridwani Ipoh, Rumah Jagaan Kanak-Kanak Cacat Setia dan Rumah Kebajikan Kanak-Kanak,” ungkap graduan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) dari Universiti Kebangsaan Malaysia ini.

Bangga Tengok Suruhanjaya Syarikat Malaysia Ditadbir CEO Wanita. Patutlah Beliau Berjaya, ADA AMALAN Rupanya

Tambah beliau, “Saya memulakan kerjaya sebagai Penasihat Akauntan di Jabatan Kastam dan Eksais DiRaja pada Ogos 1984 sehingga April 1992. Saya bertindak selaku penasihat hal ehwal berkaitan penilaian mutu antarabangsa di pasaran terbuka.

Kemudian, saya menyertai Kementerian Luar Negeri pada Mei 1992 sehingga Julai 1995. Di situ saya bertanggungjawab dalam menguruskan akaun kewangan dan audit bagi Kedutaan Tinggi Malaysia di seluruh dunia.

IKLAN

Tahun 1995 saya menyertai Pejabat Pendaftar Syarikat (ROC) sebagai Ketua Akauntan sehingga 16 April 2002. Apabila Suruhanjaya Syarikat Malaysia ditubuhkan hasil gabungan Pejabat Pendaftar Syarikat (ROC) dan Pejabat Pendaftar Perniagaan (ROB), saya dilantik sebagai Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Perkhidmatan) SSM.

Saya memegang jawatan tersebut sehingga tahun 2014 sebelum dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif SSM sehingga kini,” ungkap anak ketujuh daripada 12 beradik ini.

Berkat usaha serta pencapaian yang cemerlang dalam kerjaya, pada tahun 2006 Dato’ Zahrah dikurniakan Darjah Kesatria Mangku Negara (K.M.N). Kemudian, pada 20 Ogos 2015 beliau dianugerahi pula Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (D.S.A.P) yang membawa gelaran Dato’.

IKLAN

Sukakan Cabaran

Memegang prinsip ringan tulang untuk berjaya, Dato’ Zahrah banyak membantu orang dan menjadi pemudah cara kepada orang yang memerlukan pertolongan.

“Saya juga seorang yang berani mengambil risiko dan pantas membuat keputusan. Keluarga amat menitikberatkan disiplin terutama dalam menepati masa.

Ibu bapa saya amat tegas dalam membesarkan anak-anak supaya bersikap ikhlas, jujur dan adil dalam setiap perkara. Merekalah idola sebenar saya. Suami dan anak juga tulang belakang buat saya. Tanpa mereka tidak mungkin saya berada di tahap sekarang,” kongsi Dato’ Zahrah yang meminati sukan lasak seperti berbasikal dan mendaki bukit. Amy Mohd

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI