Namanya tidak asing lagi di laman media sosial dek kerana wajahnya yang ayu jelita. Tidak bersandarkan pada rupa paras semata-mata. Gadis berumur 19 tahun ini bijak mengatur langkah dalam mencanai strategi bisnes yang diusahakannya. Aktif di laman sosial sejak berumur 14 tahun, Athirah atau lebih mesra disapa Tyra kini menumpukan perhatian sepenuhnya untuk perniagaan yang baharu sahaja ditubuhkan Jun lalu.

BOLEH ANDA CERITAKAN SEDIKIT MENGENAI BISNES ANDA?

IKLAN

Saya baru sahaja memulakan perniagaan produk kecantikan bernama @beautyra. Sebenarnya saya sudah tubuhkan @beautyra ini sudah lama namun ia mengambil masa yang agak panjang untuk proses jenama dan sebagainya. Produk ini terdiri daripada pemerah pipi atau blusher yang terdiri daripada tiga warna. Alhamdulillah sambutan setakat ini sangat memberangsangkan dan sold out dalam sehari sahaja.

BAGAIMANA BOLEH TERCETUSNYA BISNES INI?

Saya memang seorang yang gemarkan produk mekap dan kecantikan. Saya mula aktif di Instagram sejak umur saya 14 tahun lagi. Dari situ saya mula berniaga kecil-kecilan. Tambahan pula saya mempunyai latar belakang keluarga yang menceburi bidang perniagaan. Pada mulanya saya berniaga baju dan aksesori sahaja.

Saya juga belajar buat semuanya sendiri. Dari hal postage hingga ke urusan yang lain dan sekarang saya sudah mempunyai team yang boleh tolong selesaikan semuanya dari A to Z.

Baru Berusia 19 Tahun, TYRA Sudah Memiliki Rangkaian Kosmetik Sendiri!

SIAPAKAH YANG MENDORANG ANDA UNTUK MENCEBURI BIDANG PERNIAGAAN?

Family, of course! Mereka memainkan peranan yang sangat penting dalam kerjaya saya. Sejujurnya saya tiada banyak pengalaman dalam bidang ini. Keluargalah yang banyak memberi sokongan padu dan tidak henti menaikkan semangat saya untuk melakukan bisnes.  Selain itu, kawan-kawan saya juga banyak membantu saya terutamanya mereka yang turut menceburi bidang ini.

ANDA SEORANG YANG AMAT DIKENALI DI LAMAN SOSIAL. BAGAIMANA ANDA MEMBAWA DIRI SEBAGAI PUBLIC FIGURE?

Saya mula aktif di laman sosial sejak saya masih muda. Mungkin dulu saya lebih memikirkan tentang apa yang netizen cakap mengenai diri saya. Tapi lama-kelamaan, saya sudah biasakan diri dengan keadaaan ini dan menganggap ia sebagai satu perkara biasa. Jika ada perkara yang mereka katakan itu betul, saya mengambil ia sebagai kritikan yang positif.

Namun jika ada komen yang berbaur tuduhan dan boleh mendatangkan fitnah, saya akan cuba memberi maklum balas bagi membetulkan keadaan.

APAKAH PRINSIP YANG DIPEGANG OLEH ANDA?

Prinsip yang saya selalu pegang ialah always to be yourself. Tidak kiralah apa yang orang cakap mengenai diri anda, paling penting jadilah diri sendiri dan bukan jadi diri atas kehendak orang lain. Jangan sesekali pedulikan apa orang cakap walaupun kadangkala anda rasakan perkara itu betul untuk dilakukan. Anda lebih tahu apa yang lebih terbaik untuk diri anda.

RAMAI BERPENDAPAT CANTIK DAN BIJAK HARUS SEIRING. APA KOMEN ANDA?

Memang betul kerana pendidikan merupakan perkara yang sangat penting. Tapi bijak itu bukan sahaja dari segi pembelajaran. Ada orang pandai berniaga dan ada orang yang pandai memasak dan membuka perniagaan. Bagi saya bijak itu meluas dan tidak tertumpu pada segi pelajaran. It’s more than that.

Baru Berusia 19 Tahun, TYRA Sudah Memiliki Rangkaian Kosmetik Sendiri!

IKLAN

NYATAKAN CIRI-CIRI UNIK ANDA YANG MUNGKIN RAMAI TIDAK TAHU

Saya suka menyanyi tapi tidak pernah terfikir untuk jadi penyanyi. Saya juga seorang yang sangat sukakan haiwan hinggakan bercakap dengan mereka. Setakat ini, saya ada memelihara burung dan kucing. Selain menjadi pencinta haiwan, saya juga suka ‘cantikkan’ orang. Jika sepupu saya datang ke rumah, saya suka mekap dan mendandan rambut mereka.

Orang juga mungkin tidak tahu yang saya ini sebenarnya seorang yang banyak cakap dan sangat aktif. Dalam kata erti lain tidak reti duduk diam.

KONGSIKAN RUTIN KECANTIKAN DAN KESIHATAN ANDA

Saya tidak akan tidur dengan memakai mekap. Cuci mekap sebelum tidur adalah perkara yang sangat mustahak. Selain itu, setiap hari saya akan memakai mask wajah. Manakala untuk rambut, saya tidak akan mencuci rambut setiap hari. Saya juga akan pergi ke saloon setiap bulan untuk buat rawatan rambut. Dari segi kesihatan, saya amalkan fish oil untuk elak kulit kering dan akan pastikan minum air putih secukupnya setiap hari.

APAKAH PERANCANGAN ANDA PADA MASA HADAPAN?

IKLAN

Selain ingin mengembangkan bisnes saya, saya juga ingin menjadi seorang wanita yang berjaya. Usia bukan penghalang untuk seorang wanita mengecap kejayaan. Saya ingin wanita di luar sana melihat saya sebagai seorang wanita muda yang berani mencuba dan menjadi insan yang lebih berjaya daripada saya. Jika anda ada usaha dan minat, insyaAllah anda juga boleh berjaya.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI