Menimbang berat badan adalah perkara ‘wajib’ dilakukan sama ada setiap hari atau sekurang-kurangnya seminggu sekali. Rutin ini menjadi salah satu cara untuk menjaga keseimbangan berat badan sepanjang proses diet.

IKLAN

Sebelum menimbang berat badan pastikan alat penimbang berfungsi dengan baik. Pastikan juga jarumnya sentiasa berada di kedudukan yang betul agar timbangan anda tepat.

TIMBANG BERAT BADAN PADA WAKTU PAGI

Waktu paling kerap digunakan untuk menimbang berat badan ialah pagi. Paling ideal, timbang berat badan anda sebelum sarapan dan selepas membuang air besar agar anda dapat melihat berat badan sebenar.

Semasa mahu menimbang berat badan sebaiknya lakukan tanpa mengenakan pakaian. Namun jika anda tetap mahu memakai pakaian maka gunakan yang sangat ringan fabriknya. Ingat, pakaian tebal akan mempengaruhi timbangan.

Begini Cara & Waktu Terbaik Untuk Timbang BERAT BADAN, Barulah Tepat!

SEBELUM BERSENAM

Timbanglah berat anda sebelum bersenam pada waktu pagi kerana jika anda menimbang selepas bersenam berat badan anda tidak lagi ‘tepat’. Ketika ini badan kehilangan cecair selepas anda berpeluh.

KONSISTENSI WAKTU DAN PENGGUNAAN ALAT PENIMBANG

IKLAN

Meskipun waktu pagi adalah waktu paling umum untuk menimbang berat badan namun terpulang juga kepada anda untuk melakukannya sama ada petang atau malam asalkan konsisten. Gunakan alat penimbang yang sama setiap kali menimbang.

Begini Cara & Waktu Terbaik Untuk Timbang BERAT BADAN, Barulah Tepat!

MANFAAT RUTIN MENIMBANG BERAT BADAN

IKLAN

Kajian oleh National Weight Control Registry (NWCR) menunjukkan menimbang berat badan sepanjang dalam fasa mengawal berat badan dapat membantu melawan kenaikan berat badan. Kajian turut menunjukkan individu yang tidak menimbang berat badan secara rutin berisiko untuk mengalami kenaikan berat badan sekali lagi.

JANGAN TERPAKU DENGAN ANGKA TIMBANGAN

Menimbang berat badan secara konsisten dapat memberi impak positif untuk mengawal berat badan dan kesihatan. Namun ingat, angka pada timbangan tidak memberikan gambaran lebih lanjut apa yang terjadi pada badan anda.

Terdapat beberapa timbangan yang dijual di pasaran sudah menetapkan kiraan peratusan lemak badan melalui kaedah bio-electrical. Oleh itu kawal diet anda selain bersenam, tidur yang cukup dan bebas stres.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI