“Tak semua apa yang disuruh atau dikatakan oleh bos itu patut buat!” rungut Hamimah. Beliau tertekan kerana kebelakangan ini selalu diperintah membuat kerja-kerja peribadi yang tak berkenaan tugasan kerjanya.

Pada awal fasa pertolongan, Hamimah mungkin ikhlas tapi lama-kelamaan habit ini mula di luar kawalan. Oh, amat sukar untuk Hamimah berkata No! atau Tidak! kepada bos nya.

IKLAN

Anda harus bertindak bijak agar ketua faham bahawa anda tidak berada di situ untuk melayan permintaan peribadinya. Ini caranya yang boleh dilakukan.

(a) Maklumkan bahawa produktiviti mungkin terjejas

Anda bukan robot yang boleh membuat banyak kerja dan menyelesaikannya dengan cepat. Jadi, anda mesti tahu had anda dan menyampaikannya kepada bos dengan sewajarnya. Jika berdiam diri, maka bos akan beranggapan bahawa anda akan dapat menyelesaikannya. Oleh itu, anda mesti sangat jelas mengenai perkara ini dan membuat bos anda faham bahawa anda hanya boleh bekerja pada tahap tertentu dan jika bos terus meletakkan lebih banyak tekanan, maka anda tidak akan dapat menumpukan perhatian pada pekerjaan dan produktiviti pasti akan terjejas. Ingat kualiti akan terjejas sekiranya dia mencari kuantiti.

(2) Menjelaskan keadaan sambil berkata ‘Tidak’

Apabila anda tidak bersedia untuk memenuhi permintaan peribadi bos anda, maka anda perlu menyatakan hal ini dengan sopan. Ia tidak begitu sukar, anda hanya perlu berkata dengan nada yang rendah, “Saya minta maaf saya tidak akan dapat berbuat demikian.” Anda perlu memberitahunya bahawa anda mempunyai komitmen profesional yang perlu disiapkan pada tarikh yang telah ditetapkan, jika tidak semua tugasan itu mungkin terjejas.

Berani Berkata TIDAK Kepada Bos Anda, Ini 7 Cara Bijak Mengatakannya!

(3) Ketahui kekuatan anda dan bekerjasama dengan sewajarnya

Tidak perlu melarikan diri untuk mengatakan ‘tidak’ kepada bos kerana jika anda tidak tahu bagaimana untuk mengatakan ‘tidak’, maka bersiaplah untuk menerima lebih banyak beban. Anda perlu tahu bila untuk mengatakan ‘tidak’ untuk sesuatu pekerjaan yang mungkin luar batasan kemampuan anda.

Anda harus sedar tentang kekuatan anda. Sesetengahnya sangat baik dengan nombor, manakala sesetengahnya adalah orang yang kreatif, oleh itu, jika orang kreatif diminta untuk bermain dengan nombor kira-kira, maka jelas sekali dia tidak dapat melakukan dengan baik. Itulah sebabnya dia perlu keluar secara terbuka untuk membincangkan kekuatannya dengan bosnya supaya bos memahami. Dalam senario ini, sangat penting untuk mengatakan ‘tidak’ kerana ia akan memberi kesan kepada perkembangan kerjaya anda juga.

IKLAN

(4) Biarkan bos anda tahu sempadan anda

Sukar untuk mengatakan ‘tidak’ kepada bos anda, tetapi jika anda boleh membuat penjelasan yang cukup pantas, bos anda pasti akan dapat menerimanya. Jika ada sesuatu yang anda tidak selesa lakukan, maka anda mesti menyatakannya dengan cara yang kukuh tetapi lembut. Anda boleh tampil dengan sesuatu seperti ‘Saya benar-benar minta maaf, tetapi saya tidak fikir saya selesa dan bagus untuk melakukan pekerjaan ini kerana … ..’ dan kemudian nyatakan apa-apa sebab anda. Keadaan ini mungkin berlaku apabila bos anda meminta anda untuk melakukan sesuatu yang bertentangan dengan prinsip-prinsip anda yang ada dalam kehidupan, maka anda boleh menerangkannya kepadanya sebaik mungkin.

(5) Apabila kerja berlebihan

IKLAN

Mungkin anda ditugaskan untuk menguruskan tiga projek dan bos tampil untuk menambah satu lagi projek. Minta bos memberikan cadangan dan idea untuk projek baru tersebut. Kemudian persoalkan tarikh bila projek baru itu perlu disiapkan agar bos tahu bahawa anda sudah mempunyai beberapa beban kerja lain dan ini adalah tambahan baru yang mungkin akan tidak dapat disiapkan pada tarikh yang ditetapkan.

(6) Punya sebab sebelum berkata ‘tidak’

Adalah lebih baik untuk anda mempunyai alasan kukuh sebelum berkata ‘tidak’ dengan permintaan bos and. Jika anda merasakan bahawa permintaan bos adalah pelanggaran terhadap hak anda sebagai individu atau kepercayaan budaya anda, maka anda perlu membuat bos anda memahami situasi itu tidak bersesuaian dengan kehendak diri anda. Jika ia adalah sesuatu yang anda tidak suka lakukan, maka anda juga perlu melihat sama ada permintaan yang telah dibuat adalah sah atau tidak dan berada di bawah tugasan kerja anda atau tidak. Apabila menilai permintaan terlebih dahulu dengan alasan yang kukuh, anda akan dapat membuat alasan yang lebih baik untuk mengatakan tidak.

(7) Mencadangkan pilihan lain yang lebih baik

Sekiranya bos anda memberi tugasan di luar pengalaman atau kemahiran anda, jangan mengatakan ‘tidak boleh buat’ dengan pantas. Anda boleh mencuba tetapi cuba cadangkan nama rakan sekerja anda yang lebih baik untuk menguruskan tugasan tersebut. Dengan cara ini, sifat membantu anda akan tergambar di hadapan bos anda. Anda boleh mencadangkan beberapa pilihan lain, sekiranya anda tidak dapat bekerja pada hujung minggu kerana ada komitmen peribadi juga. Daripada bekerja dengan paksa di mana anda tidak dapat memberikan yang terbaik, lebih baik mencadangkan nama seseorang yang dapat memberi komitmen lebih baik.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI