Siapa sangka ikan juga boleh memberikan kesan terbaik untuk menjadikan kulit anda tampak lebih cantik. Malah ikan juga membantu penjagaan kulit wajah dari dalam serta meningkatkan kesihatan. Perut kenyang, kecantikan dan kesihatan pun terpelihara secara alami!

IKLAN

Menyihatkan tulang dan menjaga otot

Ikan salmon kaya dengan protein berkualiti tinggi. Apabila anda mengalami kecederaan, pengambilan ikan salmon yang kaya dengan sumber vitamin dapat menyembuhkan luka anda dengan lebih cepat. Selain itu, ia juga menjadikan tulang anda lebih kuat dan sihat.

Menjaga kesihatan kulit.

Ikan salmon adalah salah satu sumber lemak omega-3 terbaik yang bermanfaat untuk kesihatan dan kecantikkan kulit. Selain itu, omega-3 juga telah terbukti dapat menurunkan risiko inflamasi, darah tinggi dan risiko terkena penyakit.

Ikan tinggi dengan sumber nutrien penting

Keseluruhannya, setiap jenis ikan sangat baik untuk kita. Ia mengandungi protein berkualiti tinggi, iodin dan pelbagai vitamin serta mineral tambah-tambah lagi ikan yang tergolong dalam golongan ‘fatty fish’ seperti salmon, sardin, tuna dan tenggiri.

Fatty fish ini tinggi dalam nutrien lemak termasuk vitamin D, nutrien yang bertindak seperti steroid hormon dalam tubuh. Asid lemak omega-3 ini penting untuk tubuh dan otak untuk berfungsi dengan baik. jadi, amalkan makan ikan dua kali seminggu untuk mendapatkan nutrien terbaik untuk tubuh.

Kurangkan risiko serangan jantung dan strok

Kedua-dua penyakit ini saling berkait rapat dan sangat digeruni. Asid lemak pada ikan memberi kebaikan kepada kesihatan jantung disebabkan kandungan omega-3. Terdapat banyak kajian menunjukkan kebaikan ikan pada tubuh manusia.

Nutrien penting untuk perkembangan

Lemak asid omega-3 sangat penting untuk perkembangan dan pertumbuhan otak dan kesihatan mata. Ini diikuti DHA yang terkandung dalam ikan. Sebab itu ibu-ibu yang menyusu atau yang sedang hamil sangat digalakkan mengambil makanan yang mengandungi asid lemak omega-3.

Namun, perlu diingat, sesetengah ikan mengandungi bahan merkuri tinggi, ironiknya membawa kepada masalah perkembangan otak. Disarankan, wanita hamil untuk makan ikan salmon, sardin dan trout tidak lebih daripada 340gm seminggu.

Membantu kawal depresi, menjadikan anda lebih gembira

Kemurungan adalah gangguan jiwa yang sangat serius dan biasa berlaku, tambah-tambah lagi sejak akhir-akhir ini. Ciri-cirinya; emosi sering terganggu, kekurangan tenaga dan hilang minat untuk menyertai aktiviti mahupun bersosial.

IKLAN

Terdapat kajian menunjukkan asid lemak omega-3 bertindak melawan depresi. Maksudnya, ikan boleh membantu membuatkan anda lebih gembira dan meningkatkan kualiti kehidupan lebih baik untuk anda. Malah asid lemak omega-3 juga membantu gangguan jiwa seperti bipolar disorder.

Sumber vitamin D

Vitamin D sentiasa mendapat perhatian dalam dunia kesihatan. Vitamin ini menjadi hormon steroid  dalam tubuh lebih-lebih lagi bagi anda yang jarang ‘bertemu’ matahari. Jika anda tidak suka makan ikan, boleh juga cuba mengambil pil minyak ikan atau supplemen yang mengandungi vitamin D.

Mengurangkan risiko Type 1 Diabetes

Autoimmune disease berlaku apabila system imunisasi menyerang tisu badan yang sihat sebagai contoh penyakit diabetes tahap 1. Ia menyerang sel di pankreas yang menghasilkan insulin. Baik untuk anda mahupun kanak-kanak, ikan sentiasa membantu memelihatan kesihatan anda menjadi lebih baik.

IKLAN

Melindungi penglihatan ketika berusia

Semakin awal anda mulakan pelan pemakanan dengan pengambilan ikan, semakin tinggi peluang anda untuk menjaga penglihatan. Walaupun sudah berusia, anda masih memiliki penglihatan yang terang dan jelas!

Meningkatkan kualiti tidur

Tidur yang cukup penting untuk menonjolkan wajah berseri dan mood gembira. Dalam kajian selama 6 bulan terhadap 95 lelaki pertengahan usia, pengambilan ikan salmon dalam setiap hidangan 3 kali seminggu membawa perubahan dalam rutin tidur mereka. Para pengkaji memberi spekulasi mungkin ia disebabkan vitamin D yang ada pada ikan salmon.

 

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI