Bukan kulit sahaja yang mengalami kedutan malah bibir juga. Biasanya kedutan terjadi pada bahagian bibir atas atau bibir bawah. Kedutan pada bibir dikatakan berlaku disebabkan ada kaitan antara saraf bibir dan otot yang mengawalnya.

5 faktor berikut menjadi punca bibir mudah berkedut.

IKLAN

BERLEBIHAN KAFEIN

Hati-hati dengan pengambilan kafein, jangan berlebihan. Kandungan kafein contohnya pada kopi merangsang sistem saraf utama untuk melepaskan hormon serotonin dan noradrenalin. Kedua-dua hormon itu menyebabkan otot memberikan reaksi berlebihan terhadap isyarat saraf motorik. Jadi, jangan hairan jika bibir anda mudah berkedut setelah meminum 2-3 cawan kopi sehari.

BIBIR BERKEDUT Secara Tiba-Tiba, Apa Puncanya?

KEKURANGAN KALIUM

Salah satu tanda-tanda kekurangan kalium ialah kedutan pada bibir. Kalium berfungsi untuk meneruskan isyarat saraf dari otak ke seluruh badan.

PENGAMBILAN UBAT TERTENTU

Beberapa jenis ubat sememangnya mempunyai kesan sampingan antaranya ialah kedutan pada otot. Ini termasuklah ubat steroid, diuretik dan hormon estrogen sintetis.

BIBIR BERKEDUT Secara Tiba-Tiba, Apa Puncanya?

IKLAN

TRAUMA

Seperti juga kecederaan di kepala yang mengenai batang otak yang boleh merosakkan saraf wajah sehingga menyebabkan otot bibir berkedut.

STRES

IKLAN

Stres, cemas dan keletihan yang melampau juga boleh menyebabkan kedutan di bibir. Tingginya paras hormon stres kortisol boleh menjadikan otot wajah kaku serta mudah berkedut.

PARKINSON

Merupakan penyakit saraf yang menyebabkan pesakitnya lama kelamaan sukar untuk bergerak. Otot yang kaku di bahagian tangan atau kaki semakin hari semakin parah. Ia juga boleh berlaku di daerah bibir bawah serta sekitar dagu. Umumnya, lelaki berusia lebih 50 tahun lebih berisiko diserang Parkinson.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI