Menceburi dunia perniagaan pada waktu yang tepat telah membuka pintu rezeki buat figura berusia 35 tahun ini.

Memilih bidang estetik sebagai ‘cabang’ baru dalam kerjayanya, penerima Nona Best Medispa Award Dr Abdul Haq Ab Wasa bijak menggunakan peluang dengan membuka cabang perniagaan dalam dunia estetik Estika Medispa pertamanya di kampung halaman, Terengganu menggunakan wang simpanan sendiri.

IKLAN

Bidang Estetik Jadi Pilihan, DR ABDUL HAQ Buka Medispa Pertamanya Di Kampung Halaman Sendiri

Pada ketika itu, permintaan pelanggan di Malaysia terhadap perkhidmatan kecantikan estetik kian meningkat. Selain klinik estetik, perkhidmatan kecantikan estetik pada ketika itu dipelopori oleh salon kecantikan atau spa yang yang dikendalikan oleh individu yang bukan berlatar belakangkan bidang perubatan estetik.

Perkara ini menarik perhatian Dr Haq Wasa untuk menubuhkan Medispa, sebuah pusat kecantikan non-invasive beauty aging di Malaysia. Terdahulu, Dr Haq pernah berkhidmat sebagai Pegawai Perubatan di Klinik Kesihatan Wakaf Tapai, Kuala Terengganu.

“Sebelum berkecimpung dalam dunia perniagaan khususnya Medispa, saya merupakan graduan Ijazah Perubatan dan Pembedahan dari Universiti Iskandariah Mesir. Setelah menerima Ijazah, saya berkhidmat hampir tiga tahun di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu. Sepanjang berkhidmat, saya sentiasa mencari idea-idea perniagaan untuk dibina sendiri,” kongsi Dr Haq.

Menurut beliau, ketika itu industri estetik di Malaysia baru hendak berkembang. Justeru, beliau banyak mencari idea-idea perniagaan dari negara luar seperti Indonesia, Thailand dan London.

Bidang Estetik Jadi Pilihan, DR ABDUL HAQ Buka Medispa Pertamanya Di Kampung Halaman Sendiri

Bagi mengukuhkan lagi ilmu dan kemahiran dalam bidang estetik, Dr Haq turut mengambil sijil daripada American Academy of Aesthetic Medicine pada tahun 2015. Tujuannya ialah untuk memudahkan beliau mereka satu SOP dan tempat untuk melakukan rawatan estetik.

“Di Estika Medispa, kita tidak terlalu fokus kepada suntikan mahupun pembedahan sebaliknya lebih kepada meningkatkan lagi kecantikan semula jadi. Estika Medispa juga memfokuskan kepada non-invasive beauty aging services.”

Bagi memastikan Estika Medispa kekal relevan, Dr Haq menjelaskan bahawa Estika Medispa akan sentiasa meletakkan sasaran kadar keberkesanan rawatan pada 80 ke atas dan juga kadar kepuasan pelanggan melebih 80%. “Kami akan kekal relevan dalam pasaran jika kami mampu memberi kesan yang positif dan mengatasi masalah kulit wajah yang dihadapi oleh pelanggan sama ada jeragat, jerawat atau kesan penuaan,” tambah beliau.

Untuk mencapai matlamat ini, pihak Estika Medispa akan sentiasa proaktif dan inovatif dalam membawa masuk teknologi dan terapi yang berkesan dalam perubatan estetik non-invasive.

Bidang Estetik Jadi Pilihan, DR ABDUL HAQ Buka Medispa Pertamanya Di Kampung Halaman Sendiri

Setiap kerjaya pasti akan ada cabarannya yang tersendiri. Apatah lagi dalam dunia perniagaan. Seseorang itu perlu ada ilmu dan tahu selok-belok dunia perniagaan yang sebenar.

“Cabaran utamanya bergantung kepada tahap perniagaan ketika itu, jika pada permulaan cabaran terbesar ialah memahami dunia perniagaan. Ia termasuklah bagaimana perniagaan itu bermula, bagaimana hendak menjaga bahagian sumber manusia, pemasaran, akaun, kewangan dan sebagainya. Apabila perniagaan semakin berkembang, cabaran seterusnya ialah tenaga kerja. Sukar sebenarnya untuk mendapat pekerja-pekerja yang bagus dan berkualiti pada zaman sekarang,” jelas Dr Haq.

IKLAN

RAWATAN
Di Estika Medispa, segala terapi dan rawatan yang disediakan tidak dilakukan secara suka-suka mahupun terikut-ikut dengan trend semasa. Kata Dr Haq, setiap rawatan atau terapi yang dibuat adalah berdasarkan teknologi dan kajian semasa. “Kami akan sentiasa update selari dengan perkembangan semasa supaya segala rawatan dan terapi yang kita lakukan adalah berkesan dan memenuhi kehendak para pelanggan,” ujarnya.

Dr Haq turut mendedahkan sumber inspirasi serta pencetus semangat buat dirinya ialah keluarga. Ini kerana sokongan mereka adalah sangat penting untuk beliau terus bekerja dengan gigih demi membina satu legasi perniagaan pada masa hadapan. Bagi Dr Haq, masa depan anak-anak adalah satu tanggungjawab besar buat dirinya.

“Sebagai usahawan atau apa sahaja yang kita lakukan dalam hidup, kita akan sentiasa dilanda masalah dan juga musibah. Maka, saya sentiasa berpegang kepada potongan ayat Al-Quran ini, ‘Sesungguhnya setiap kesukaran itu disusuli dengan kesenangan.

“Setiap apa yang kita buat pasti ada kesukaran. Maka sentiasalah bersabar dan cari penyelesaian. Jangan sesekali lari daripada masalah. Beruntunglah bagi mereka yang sabar,” pesan Dr Haq.

Bidang Estetik Jadi Pilihan, DR ABDUL HAQ Buka Medispa Pertamanya Di Kampung Halaman Sendiri

IKLAN

Lumrah wanita ingin menjadi cantik. Dan lebih parah apabila ada yang ingin cantik dengan lebih cepat. Sebagai pemilik Estika Medispa, ini pandangan Dr Haq. “Jika cantik dengan cepat, kita lihat kepada kaedah yang mereka tumpukan. Jika mereka menggunakan kosmetik yang mengandungi bahan-bahan terlarang seperti merkuri, kesannya akan cepat tetapi kesan sampingan pada masa akan datang bagi saya tidak berbaloi.

Jika dari segi pembedahan atau suntikan, itu terpulang kepada individu. Dan jika mahu ke arah itu, boleh lakukan di klinik-klinik yang berdaftar dan bertemu doktor-doktor yang diiktiraf. Jangan suka-suka pergi ke tempat yang tidak diiktiraf kerana kita tidak tahu kesahihan pihak yang melakukan rawatan itu,” tegasnya.

Menurut Dr Haq, seorang lelaki itu boleh dianggap sebagai superhero jika dia dapat memberi kesan yang positif dalam kehidupan seseorang. Tidak perlu ada kuasa yang luar biasa. Cukuplah menjalankan tanggungjawab dengan sepenuh hati dan tidak mengabaikan tanggungjawab yang sedang di diamanahkan.

Bagi beliau itu pun sudah cukup untuk melayakkan seseorang itu digelar superhero. Bercakap tentang impian pula, Dr Haq menyatakan bahawa banyak lagi yang masih belum tercapai. Pun begitu, beliau tidak mahu terlalu fokus kepada perkara itu. Namun untuk perniagaan, beliau ingin membina satu legasi perniagaan yang besar.

“Daripada segi kehidupan pula, alhamdulillah impian saya untuk bersama isteri tercinta dan anak-anak sudah tercapai. Seterusnya nak terus bahagia bersama sehingga ke akhir hayat kami. Anugerah ini akan memberi satu motivasi dan pengiktirafan kepada Estika Medispa untuk terus bekerja keras dan terus memberikan yang terbaik untuk industri kami.

Untuk Majalah Nona, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih dan rasa bersyukur kerana diberi peluang untuk mendapat anugerah berprestij ini,” ungkapnya. Dr Haq berharap agar inisiatif ini akan diteruskan pada masa akan datang sekaligus memberi inspirasi dan motivasi kepada usahawan-usahawan di luar sana.

PENULIS & PENYELARAS: Amy Mohd
PENATA GAYA: Kiffy Razak
KONSEP: Azniza Aziz
FOTO: Fadhil Kamaruddin (The Loft Studio Asia)
SOLEKAN: Che Wan

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI