NADIA ANNUAR

Kalau ibunda tersayang yang juga usahawan kosmetik ternama iaitu Zaiton Hassan atau lebih dikenali sebagai Kak Ton mempunyai empat darah kacukan, anak Kak Ton ini pula memiliki tujuh kacukan. Wah, patutlah Nadia Shahrul Annuar ini cantik, kulit putih kemerah-merahan, dan hidung mancung! Rupa-rupanya dia mewarisi keturunan yang cantik dan segak daripada kedua-dua ibu bapanya.

IKLAN

Pengakuan tersebut dibuat Nadia kepada Nona tidak lama dahulu. Ditemani Kak Ton, Nadia membuka bicara, “Kalau mummy ada empat kacukan iaitu Thailand, Laos, Pakistan dan Arab. Saya yang anak ini ada ekstra lah. Sebab ayah ada keturunan Melayu dan Indonesia,” ujar personaliti TV ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nadia Annuar (@nadiaannuar)

Gemar berkongsi rutin senaman harian di rumah sepanjang tempoh PKP kali ini, tidak dinafikan media sosial Nadia Annuar sering menjadi rujukan bagi wanita yang ingin amalkan gaya hidup sihat dan cantik. Malah personaliti ini juga tidak lokek berkongsi pengalaman bersama peminat.

Kongsi Nadia, “Nak rahsia kurus? Boleh makan apa saja? Tak perlu bersenam? Pejam celik pejam celik seminggu dah kurus? Rahsianya adalah… tak adanya dik oi nak kurus kalau tak usaha! Nothing good comes easy in this world. Ubat kurus??? Kalau nak rosakkan organ dalaman silalah.

Makan apa saja? Kalau makan apa saja tak gemuk pun gerenti ada penyakit lain. Kencing manis, darah tinggi, kolestrol. So makan sihat tu bukan je untuk kurus tapi untuk sihat. Pakai bengkung cukup? Lainlah kalau bengkung tu ajaib boleh sedut lemak. Krim kurus? Ini lagilah malas nak cakap.

So moral of the story, nak kurus kena usaha. Jaga makan, bersenam dan konsisten. Tak ada sekali sekala, tak ada dua kali dua kala. Tak ada special occasion, tak ada beach season. It’s a life long commitment. Good Luck! I sendiri pun masih struggle nak maintain kurus.”

IKLAN

Bukan hanya mewarisi kecantikan Kak Ton, Nadia turut mengikut jejak langkah ibunya dengan melibatkan diri dalam bidang perniagaan berasaskan kecantikan. Walau pun sibuk menguruskan suami dan anak, namun Nadia tetap komited dalam apa jua bidang yang diceburi baik dari segi kecantikan diri mahupun perniagaan. Sudah beranak dua pun badan masih langsing dan cantik!

Bercerita cara dia mendidik anak-anak, tanpa berselindung Nadia mengakui mempraktikkan budaya mengasuh anak sama seperti ibunya mendidik mereka lima beradik sewaktu kecil.

“Mummy seorang ibu yang garang dan tegas. Tapi I tak boleh cakap apa sebab sekarang bila I dah ada anak sendiri, I membawa karakter yang sama macam my mum dan I faham kenapa seorang ibu perlu menjadi tegas dan garang sebab dalam keadaan masyarakat sekarang yang mendesak untuk kita hasilkan anak-anak yang berkualiti,” jelas Nadia yang merupakan satu-satunya anak perempuan dalam keluarga.

IKLAN

Selain berniaga, Nadia Annuar juga merupakan seorang pengacara televisyen dan mempunyai pengalaman selama 15 tahun dalam bidang pengacaraan. Memandangkan situasi pandemik Covid-19 masa kini, ia turut memaksa Nadia sebagai personaliti TV untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ketika mengacara.

“As someone being in this industry for more than 10 years, trust me when I say, your brain content is what matters more than your face! So even when you have to wear your mask on TV be confident that you can still give your 100%!”

 

Kredit foto: Instagram Nadia Annuar