Lumrah manusia, masing-masing berlumba nak buktikan siapa terbaik antara satu sama lain. Kalau dulu yang elit bertanding harta dan kemewahan, tapi sekarang banyak yang sedar mahu ramaikan generasi celik Al-Quran. Cuma sayang bila anak-anak dah pandai mengaji, ibu ayahnya pula yang angkuh dan membangga diri.

Bagi ibu ayah yang direzekikan anak-anak soleh, pintar dalam pelajaran, patuh semua suruhan atau pendek katanya… ‘menjadi’, sedarlah itu semua bukan disebabkan didikan ala komunis anda di rumah. Bukan juga kerana nilai wang yang dibelanjakan untuk kelas tambahan atau teknik tertentu yang diceduk dari Barat.

IKLAN

Penjelasan Puan Siti Aminah Sulaiman dari Quranic Parenting ini banyak menyedarkan kita bahawa anak-anak hanya perhiasan dunia. Memang sungguh ibu bapa yang mencorakkan masa depan mereka, tapi pesan beliau, jangan lupa satu perkara ini yang sebenarnya.

======================================

Permulaan mendidik anak ialah dengan merasakan diri lemah dan hanya bergantung pada ALLAH semata-mata.

Kerana setiap ibu ayah tiada kuasa untuk memberi hidayah pada anak. Ianya hak mutlak Allah. Apa yang kita buat hanyalah usaha yang diharapkan dapat mengetuk pintu rahmat Allah.

Bila Anak ‘Menjadi’ & Celik Al-Quran, Ibu Ayah Janganlah Pandang Rendah Parents Lain!

Sedangkan kekasih-Nya Rasulullah SAW juga tidak dapat memberi petunjuk kepada pakciknya Abu Talib dan Nabi Nuh a.s juga tidak dapat membantu anaknya pada masa berlaku banjir besar yang mengazab setiap orang kafir, kerana anaknya memilih untuk terus bersama golongan kafir.

Kerana dengan kisah-kisah ini kita harus berasa tiada daya upaya dan hanya berharap pada hidayah petunjuk Allah dalam mendidik anak, tetapi bukanlah lemah yang menjadikan kita putus asa sekaligus membiarkan anak membesar mengikut arus perdana.

BUKAN.

Ia seharusnya mendorong kita untuk terus berusaha dengan cara:

  1. Mencari ilmu bagaimana golongan Salafus Soleh berjaya melahirkan generasi muttaqin.
  2. Berterusan mendoakan zuriat kita supaya diberi petunjuk oleh Allah dan dimatikan sebagai Islam.
  3. Belajar doa para Nabi untuk zuriat mereka yang terdapat dalam Al-Quran dan hadis kerana para Nabi ialah wali Allah dan doa mereka diterima-Nya.

Saya sering beritahu pada anak-anak saya yang selagi saya masih hidup, saya akan terus mendoakan mereka setiap detik dan masa. Jadi gunalah kesempatan dan waktu pendek yang kita ada untuk terus mendoakan zuriat yang Allah beri ini.

Sungguh kita tiada upaya dalam mendidik anak, hanya bergantung dengan petunjuk dari Allah SWT. Dengan mengenal keadaan diri yang lemah ni, kita akan jauh dari sifat sombong bila dikurniakan nikmat anak yang soleh dan solehah.

Anakku, Sudah Tepatkah Cara Aku Mendidikmu?

Wasiat Allah yang sentiasa menjadi pegangan saya dalam mendidik anak ialah ayat 6 dari Surah At-Tahrim. Setiap kali baca ayat ni pun akan rasa gerun…

“Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; Penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak menderhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”

IKLAN

Bila Anak ‘Menjadi’ & Celik Al-Quran, Ibu Ayah Janganlah Pandang Rendah Parents Lain!

Rasa berat bila diberi amanah anak-anak ni. Ia bukan kerja yang mudah dan tiada istilah fast result. Kerja mendidik ni macam tanam pokok. Ambil masa untuk membesar dan berbuah.

Tiada jaminan harini anak nampak baik, 10 tahun lagi keadaan akan sama…

Dan untuk didik anak ni perlukan ilmu, ada tertib yang perlu kita ikut dalam mendidik anak seperti yang diajar Al-Quran dan sunnah Rasulullah SAW:

  1. Pendidikan aqidah yang sahih. Tanamkan benih iman bermula seawal bayi kerana fitrah anak ingin mengenal Pencipta. Berterusan hingga menjelang masuk ke umur 7 tahun.

2. Kemudian diajar melakukan ketaatan. Ibadah seperti solat, puasa dan hafaz Quran serta hadis.

IKLAN

3. Proses pembentukan akhlak seiring dengan mengajar anak melakukan ibadat. Ini adalah satu proses yang tidak mudah, perlu latihan berkali-kali hingga membentuk jadi darah daging.

Antara kesilapan yang biasa dilakukan ibu bapa ialah mereka miss step nombor 1 iaitu pendidikan akidah, terus jump ke step 2 iaitu ajar anak buat ibadah macam solat, puasa dan hafaz Quran.

Bila tertinggal step nombor 1 (pelajaran akidah) kita akan hadapi kesukaran nak minta anak solat, puasa dan baca Quran.

Itu yang ada kes bila puasa, tapi curi-curi minum air dalam toilet. Atau tipu parents cakap dah solat tapi sebenarnya tak solat dan ada yang buat-buat ambil wudhu’ dengan basahkan muka. Semua ni benar-benar berlaku kalau benih iman tidak ditanam ketika awal usia.

Kadang Allah hadirkan masalah dari anak untuk kita kembali mencari jawapan.

Dimana silap saya mendidik?

Manual jawapan cara didik anak sudah ada dalam Quran dan Sunnah Rasulullah SAW.

Sumber: Facebook Siti Aminah Sulaiman

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI