Nama Joyah Vegas atau JV sememangnya popular untuk wanita ini. Rata-rata rakyat Malaysia yang ke Las Vegas, Amerika Syarikat pasti akan mengenali anak jati Malaysia asal Pagoh, Johor ini. Nama penuh beliau cukup mudah, Pon Jumat, kedengaran begitu klasik bukan? Namun nama ini ramai yang tidak tahu kerana beliau lebih mesra dengan panggilan Joyah. Mungkin kena dengan personaliti beliau yang gila-gila dan kelakar. Walaupun begitu wanita ini adalah seorang individu yang berwawasan tinggi dan punya pandangan jauh dalam soal mencari rezeki. Ketika pertemuan penulis dengannya tahun lalu di studio kami, saat disolekkan oleh makeup artist, dia seperti tidak biasa. Anak-anaknya yang turut berada di studio teruja melihat wajah ibu mereka setelah di solek. Memang Kak Joyah nampak lain setelah siap disolek! Cantik!

PERMULAAN & PENGAJARAN

IKLAN

Tidak belajar tinggi sehingga ke menara gading, wanita beranak dua ini banyak menjadikan pengalaman hidup sebagi guru utama dalam merencana agenda kehidupan beliau. Baik ketika tinggal di Malaysia mahupun setelah bermastautin ke Amerika Syarikat, beliau sentiasa bersikap positif dan mencuba untuk melakukan yang terbaik. Apabila berpindah ke negara orang pastinya sukar jika kita fikirkan untuk bercampur mesra dengan mereka yang terdiri dari komuniti berlainan. Namun bagi Joyah itu bukanlah halangan, bak kata pepatah alah bisa tegal biasa.

“Perkenalan saya dengan suami cukup ringkas, ketika itu di menyewa salah satu apartment saya di Kuala Lumpur, dari hubungan sebagai tuan rumah dan penyewa akhirnya membawa kami ke alam perkahwinan. Ketika itu suami saya bertugas di salah sebuah syarikat di Malaysia. Tahun 1998 saya berpindah ke Delaware, Amerika Syarikat lantaran ekonomi ketika itu yang jatuh merudum. Ketika itu Aishah baru sahaja berusia setahun lebih. Kalau berkata soal kesusahan pula, ia tidak susah langsung. Suami ditempat kan sana kerana mendapat kerja baru, saya pula harus pandai-pandai untuk bergaul dengan jiran tetangga.

Bila JOYAH VEGAS Bercerita. Bukan MUDAH Mencari Rezeki Di Negara Asing.
Wanita Berusia 51 Tahun Ini Merupakan Seorang Yang Kuat Semangat

Kalau nak tahu orang Delaware bukanlah macam orang kita yang mudah bertegur sapa dan mengambil berat antara satu sama lain. Mereka lebih bersikap individual dan private. Saya mengambil inisiatif memperkenalkan diri kepada mereka, bayangkan dengan semangkuk mi goreng, saya ketuk pintu rumah dan memperkenalkan diri sebagai jiran baru mereka. Alhamdulillah, melalui cara itu saya mula mengumpul kawan dan tahu serba sedikit soal mana hendak membeli barangan murah untuk keperluan rumah dan sebagainya.

Bak kata orang, kalau kita nak tahu tempat terbaik harus rajin bergaul dengan masyarakat tempatan. Namun ada satu insiden yang benar-benar mengubah pendirian saya sebagai seorang yang peramah dengan jiran tetangga. Kalau nak tahu, di Delaware sedikit berbeza dengan Las Vegas kerana di sana mereka semua dari bangsa kulit putih, senang kata memang betul-betul mat salleh. Jadi rasa perkauman itu sedikit sebanyak sebati dalam hidup mereka. Satu ketika kalau tak silap pada tahun 2002 saya tidak dapat menghantar anak saya Aishah ke sekolah kerana tidak tahu memandu dan suami pula terpaksa ke luar kawasan untuk bekerja.

Saya meminta jiran saya untuk menumpangkan Aishah ke sekolah memandangkan anak mereka juga belajar di sekolah yang sama. Bayangkan apa yang dijawab, no! Itu katanya. Memang tersentak sekejap dan saya tersedar yang mereka bersikap perkauman. Apa yang membuatkan saya terasa hati adalah sebelum itu saya sangat bersikap baik kepada mereka. Apa sahaja aktiviti yang dilakukan pasti saya sertai dan menyumbang sedikit sebanyak. Boleh dikatakan apa sahaja yang dilakukan jiran tetangga pasti saya menyokong dengan membeli bagi memberi sumbangan.

Sejak itu saya lebih bersikap tegas dan jika mereka mahu datang menjual barangan ataupun mengutip sumbangan, akan saya tolak. I told them to stop knocking on my door, because you are not willing to help me when I am in need. Namun tidak semua bersikap begitu, ada juga beberapa keluarga yang baik dan hormat dengan saya. Apabila berpindah ke Las Vegas suasananya berbeza, komunitinya lebih rapat mungkin kerana di sini penduduknya banyak terdiri daripada kelompok imigran yang datang dari negara berbeza, jadi masing-masing faham dengan situasi dan banyak membantu antara satu sama lain.”

Bila JOYAH VEGAS Bercerita. Bukan MUDAH Mencari Rezeki Di Negara Asing.
Bersana Anak-Anaknya, Sofiah Dan Aishah

BISNES

“Selepas melahirkan anak kedua, Sofiah, saya memulakan bisnes pertama dengan menjual perkhidmatan kad telefon. Ketika itu saya diperkenalkan dengan bekas adik ipar suami yang bekerja dengan syarikat pengedar kad telefon. Kalau nak tahu, penggunaan kad telefon ini amat popular di kalangan warga asing kerana yang lebih murah daripada talian biasa. Syarikat itu memberikan keuntungan komisen sebanyak 25 peratus daripada hasil jualan, cukup lumayan bukan. Jadi dalam masa empat bulan saya menghubungi semua agensi Malaysia di Washington, New York, Chicago dan Los Angeles bagi mempromosikan produk ini.

IKLAN

Alhamdulillah, akhirnya saya dapat mendaftar lebih 2’000 rakyat Malaysia yang menetap di sana sebagai pelanggan. Pada tahun 2004 selepas berpindah ke Las Vegas saya pula bermula dengan perniagaan ‘ticketing & travel agency’. Pada mula-mulanya saya hanya menolong pelajar-pelajar Malaysia di sana. Dari situ mereka mula mencadangkan kepada saya, kenapa saya tidak melakukan kerja ini sendiri daripada menjadi orang tengah. Jadi itulah bermulanya perniagaan ini sehingga kini, mereka semua lebih senang berhubung dengan saya. It is a very straight forward business and I do not required to have a staff.

Kemudiannya pada tahun 2008, harga rumah di Amerika Syarikat mula jatuh dengan teruk dan mengambil kesempatan dari krisis sub prime ini saya memulakan perniagaan bidang hartanah. Bayangkan ketika itu ramai orang hanya meninggalkan rumah mereka begitu sahaja. Dengan menggunakan wang simapanan yang ada, saya mengambil kesempatan dengan membeli rumah-rumah terpakai dan mengubahsuainya dengan baik dan mula menyewakannya.”

TUAH NEGARA ORANG

IKLAN

Kita selalu menyangkakan yang jika bekerja di negara lain seperti Amerika Syarikat ataupun negara-negara maju yang lain pasti memberikan hasil yang lumayan dan juga masa hadapan yang lebih menjamin. Namun wanita berkulit hitam manis ini punya pendapat yang berbeza. “Saya langsung tidak bersetuju dengan kenyataan ini. Apa yang membuatkan anda boleh berjaya di negara asing kalau di negara sendiri pun tak berjaya nak memajukan diri? Malaysia adalah sebuah negara yang cukup bagus baik dari segi ekonomi ataupun keamanan. Kalau sekadar suka-suka hendak berhijrah baik lupakan sahaja niat itu.

Fokuskan kepada apa yang boleh dilakukan di dalam negara kita sendiri. Namun berbeza pula kalau anda macam saya, ikut suami ataupun tuntutan kerja yang membawa anda ke luar negara. Di Amerika Syarikat contohnya, ramai rakyatnya yang tidak mempunyai pekerjaan bahkan orang gelandangan sangat banyak.  Lainlah kalau anda memang orang yang kaya dan punya kapital yang besar, memang mereka alu-alukan untuk anda mulakan perniagaan di sini. Kalau tidak, janganlah berharap besar, seeloknya carilah peluang di negara kita sendiri,” ujar beliau panjang lebar.

Kejayaan wanita ini mencari rezeki dibumi Amerika Syarikat tidak membuatkan dia bongkak mahupun mendabik dada. Sebaliknya ia mengajarnya untuk lebih bersyukur dan selalu membantu orang lain bahkan dia sentiasa membuka ruang rumahnya untuk tetamu.

“Kalau ada orang kita yang datang ke Las Vegas, saya sangat mengalu-alukan kedatangan mereka ke rumah saya. Bahkan ramai juga pelancong tempatan yang memilih untuk menetap di rumah-rumah sewa jangka pendek milik saya kalau mereka ke sana. Maklumlah harga lebih berpatutan berbanding dengan hotel yang mahal. Kalau nak tahu, banyak juga rakyat Malaysia yang ke sana untuk bekerja, saya tidak marah bahkan saya mengalu-alukan mereka di rumah saya. Namun saya memberikan mereka syarat iaitu kalau dalam masa dua bulan mereka tidak mampu memperoleh kerja tetap, saya sarankan untuk mereka pulang semula ke Malaysia.

Takkanlah kita nak halang impian orang, apa yang boleh saya lakukan adalah dengan membantu mereka dari segi tempat tinggal. Orang yang boleh berjaya di negara asing adalah orang yang benar-benar rajin bekerja dan tidak kisah untuk hidup susah, jangan pernah ingat yang lebih senang hendak kaya di negara orang. Pemikiran ini harus dibuang jauh, sebaliknya di negara oranglah kita harus berusaha berlipat kali ganda,” ujar beliau mengakhiri perbualan kami.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI