Isteri mana yang tidak bahagia apabila memiliki seorang suami yang terlalu baik serta ramah dengan semua orang. Ditambah pula dengan sikapnya yang bertanggungjawab dan prihatin membuatkan wanita berasa cukup beruntung.

IKLAN

Sikapnya itu pasti akan disenangi ramai bukan hanya di kalangan kaum lelaki sahaja bahkan mungkin kebanyakan wanita juga. Tidak kiralah rakan wanita sepejabat mahupun yang tidak dikenalinya. Mungkin kebaikannya itu tidak bermaksud apa-apa dek sikapnya yang terlalu baik.

Namun ia tetap akan mengundang kebimbangan, kecurigaan serta salah faham yang pasti mencetuskan cemburu pada diri anda sebagai isteri. Apa yang penting kendalikannya dengan positif agar anda tidak mudah tertekan atau makan hati.

SENTIASA TENANG DAN BERFIKIRAN POSITIF

Memang susah hendak bersikap tenang ketika melihat suami terlalu ramah dengan rakan-rakan wanitanya. Apatah lagi yang anda tidak kenal secara dekat dan tidak tahu latar belakangnya. Saat berhadapan dengan situasi ini cubalah untuk tenang dan bersabar agar tidak mudah terpancing emosi.

KOMUNIKASI

Meluahkan kepada suami tentang apa yang terbuku di hati dapat mengurangkan rawan di jiwa anda. Berterus teranglah kepada suami bahawa sikapnya yang terlalu baik itu membuatkan anda kurang senang. Mungkin suami anda tidak sedar atau tidak peka dengan sikapnya itu sehingga membuatkan anda terguris. Komunikasi dua hala kunci penyelesaian bagi setiap permasalahan rumahtangga.

IKLAN

KAWAL RASA CEMBURU

Berikan alasan mengapa anda tidak suka melihat suami terlalu baik dengan wanita lain mungkin kerana rasa cemburu anda. Tidak salah hendak cemburu namun ada batasnya. Usah tunjuk amarah dan berusahalah bersikap natural. Selagi tiada hal yang mencurigakan maka situasi itu masih dalam keadaan normal.

IKLAN

TETAPKAN BATASAN SOSIAL

Setelah berumahtangga pasti ada batasannya antara suami isteri termasuk batasan-batasan bersosial sesama rakan masing-masing. Pentingnya ada kesepakatan bersama agar tidak berlaku salah faham. Ungkapkan kepada suami dengan tenang bahawa sikapnya yang terlalu baik itu sudah mengganggu kententeraman jiwa anda.

PERCAYA TERHADAP SUAMI

Walau apa pun anda seharusnya meletakkan kepercayaan terhadap suami jika masing-masing sudah saling sepakat dan memahami. Tunjukkan bahawa anda mempercayainya dan semoga suami anda juga begitu. AMY MOHD

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI