Setiap tahun azam yang sama bagi kebanyakan wanita ialah mahu memiliki berat yang ideal. Maka, bermacam-macam cara dilakukan demi mencapai tujuan itu. Menurunkan berat badan memerlukan usaha dan kesabaran yang tinggi untuk hasil yang maksima. Ia tidak boleh dilakukan secara paksa mahupun dicapai dalam masa singkat.

IKLAN

Pelik apabila kerap bersenam dan mengamalkan program diet tetapi berat badan tidak turun-turun sebaliknya kian naik pula. Mengharapkan ukuran pinggang lebih mengecil namun gagal hingga menyebabkan stres. Jadi apa puncanya?

Bingung, BERSENAM Bagai Nak ‘Rak’ Tapi Ukuran Pinggang Masih Sama! Ini Penyebabnya

USAHA MASIH KURANG

Setiap latihan yang dilakukan tentu akan ada hasilnya. Tetapi bukanlah serta merta dalam satu hari. Mungkin jenis latihannya anda perlu tingkatkan agar memperoleh hasil yang diinginkan.

KURANG TERATUR

Olahraga yang bertujuan untuk menurunkan berat badan memerlukan komitmen tinggi agar berhasil. Jika anda melakukannya hanya ketika ingin atau ikut mood saja, janga haraplah ia akan berhasil! Kemungkinan berat anda akan kembali naik selepas mood menghilang.

TIDAK AMAL PEMAKANAN YANG BAIK

Pola pemakanan yang betul turut menjadi penentu terhadap keberhasilan berolahraga untuk menurunkan berat badan. Hindari makanan berkalori tinggi yang hanya menjadikan olahraga yang dilakukan hanya sia-sia.

IKLAN

BERISTIRAHAT SECUKUPNYA

Seperti pemakanan seimbang dan olahraga yang tepat, istirehat yang cukup juga diperlukan bagi mendapatkan berat badan ideal. Kurang tidur boleh menyebabkan badan menjadi letih dan sukar fokus terhadap kerja. Usaha menurunkan berat badan juga menjadi tidak menentu.

MENGHARAPKAN HASIL SEGERA

IKLAN

Jika berolahraga hanya 1-2 hari sambil mengharapkan berat badan menurun sebanyak 10 kilogram, usahlah bermimpi! Lakukan secara konsisten selama 2-4 minggu barulah boleh merasai hasilnya sedikit demi sedikit.

GANGGUAN KESIHATAN

Beberapa gangguan kesihatan turut menjadi penyebab masalah anda. Dapatkan nasihat doktor agar anda tahu lebih pasti tentang masalah kesukaran anda menurunkan berat badan. AMY MOHD

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI