Kurus itu cantik! Tidak dinafikan, ramai wanita yang akan menjadikan salah satu syarat untuk cantik adalah memiliki tubuh badan yang kurus. Namun, tahukah anda orang kurus tidak semestinya 100% sihat. Ini kerana, kita dapat melihat dengan mata kasar lemak yang mengelilingi organ penting dalam badan seperti jantung dan hati. Bahkan, ada kajian mendapati mereka yang mengawal berat badan melalui proses diet memiliki lebih tinggi bacaan kolestrol dalam badan walaupun pada mata kasar mereka kelihatan kurus.

Body KURUS Nampak Cantik & Sihat, Tidak Terkecuali Ada KOLESTROL TINGGI!

IKLAN

Diet yang tepat untuk penghidap kolestrol tinggi yang ingin menurunkan kadar bacaan kolestrol dalam badan adalah dengan mengurangkan pengambilan daging merah dan produk tenusu seperti telur, keju, mentega, krim dan susu. Pilihlah daging yang tidak berlemak dan susu rendah lemak untuk mengawal kadar kolestrol.

Body KURUS Nampak Cantik & Sihat, Tidak Terkecuali Ada KOLESTROL TINGGI!

Selain itu, anda harus lebihkan pengambilan makanan berikut bukan sahaja untuk membantu menurunkan kadar kolestrol yang tinggi bahkan mengelak daripada disering penyakit seperti diabetes dan sakit jantung.

 

1. OATMEAL

Oatmeal merupakan menu popular untuk penghidap kolestrol tinggi. Selain dapat mengenyangkan dengan cepat, oatmeal juga mengandungi serat tinggi yang mampu menyerap kolestrol jahat dalam saluran darah.

Body KURUS Nampak Cantik & Sihat, Tidak Terkecuali Ada KOLESTROL TINGGI!

 

2. KACANG ALMOND

Pengambilan badam yang kaya dengan vitamin dan nutrisi setiap hari dikatakan mampu menyerap kolestrol jahat dan meningkatkan kadar kolestrol baik dalam badan pada waktu yang sama.

IKLAN

3. IKAN SALMON

Ikan salmon mengandungi kandungan Omega 3 sangat baik untuk kesihatan jantung dan membantu mengurangkan pembekuan darah dan risiko kematian mengejut akibat serangan jantung.

Body KURUS Nampak Cantik & Sihat, Tidak Terkecuali Ada KOLESTROL TINGGI!

IKLAN

4. BAWANG PUTIH

Bawang putih memberi kesan positif kepada tubuh badan terutamanya kesihatan jantung selain menurunkan kolestrol tinggi. Bahkan, pengambilan bawang putih dalam menu makanan anda juga mampu untuk menurunkan tekanan darah.

 

5. TEH HIJAU

Teh hijau merupakan antioksidan yang sangat bagus. Kajuian juga mendapat teh hijau boleh membakar lemak dan meningkatkan kadar penggunaan tenaga.

Semoga sedikit sebanyak perkongsian NONA ini boleh membantu anda untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat dan memastikan bacaan kolestrol dalam badan anda berada pada paras normal.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI