Ekoran penutupan sesi persekolahan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, pastinya riuh kembali suasana di rumah dengan gelagat anak-anak yang terpaksa belajar secara online.

Bagi mempelbagaikan bahan tontonan mereka di depan skrin, sesekali bolehlah ajak mereka tonton filem bersama-sama. Tidaklah asyik belajar, menonton YouTube atau bermain games saja!

IKLAN

Menurut Dr. Rick Nauert, profesor bersekutu di Rocky Mountain University of Health Profesional, ibu bapa boleh menerapkan pengajaran hidup yang berharga sambil mendidik anak-anak secara menyeronokkan.

Menonton filem yang baik adalah cara baru bersama golongan muda ini kerana mereka mudah terpengaruh dengan apa yang dilihat, didengar dan diperkatakan. Tetapi, filem apa yang sesuai ditonton bersama ya?

(1) UP

Bosan Di Rumah? Ini Senarai Filem Berinspirasi Ibu Bapa Mesti Tonton Dengan Anak-Anak

Sekiranya anda menyukai filem Pixar seperti Monsters, Inc., atau Toy Story, anda pasti akan menyukai filem animasi ini. Up menceritakan kisah seorang duda tua bernama Carl Fredricksen yang ingin memenuhi impiannya dan juga janji pada mendiang isterinya Ellie, untuk melihat sekitar kawasan South America. Sepanjang perjalanan, dia bertemu dengan Russell, seorang Wilderness Explorer muda yang berusaha mendapatkan lencana prestasi terakhirnya untuk ‘Assisting the Elderly’.

Hubungan Carl dan Russell menggambarkan kepada anak-anak bahawa hubungan kekeluargaan kadang-kadang boleh terbentuk dengan sesiapa sahaja dan seseorang itu tidak pernah terlalu tua untuk pengembaraan.

Bosan Di Rumah? Ini Senarai Filem Berinspirasi Ibu Bapa Mesti Tonton Dengan Anak-Anak

Filem animasi berwarna-warni seperti Up sudah tentu akan lebih menarik jika ditonton dengan TV yang menonjolkan palet warna yang indah dan pemandangan yang ajaib. TV LG NanoCell umpamanya, didatangkan dengan ciri Pure Colors mempunyai kelebihan untuk meyampaikan visual yang lebih menarik dan pengalaman yang seakan-akan hidup!

 

(2) HARRY POTTER

Bosan Di Rumah? Ini Senarai Filem Berinspirasi Ibu Bapa Mesti Tonton Dengan Anak-Anak

IKLAN

Kebanyakan watak dalam siri filem ini menunjukkan cinta, keberanian, pengorbanan, persahabatan dan penerimaan dalam bersatu untuk mengalahkan penjahat yang paling ditakuti, Lord Voldemort (He-Who-Must-Not-Be-Named), dalam dunia Wizardry. Salah satu pengajaran kehidupan berharga dari buku dan siri filem Harry Potter ialah penerimaan manusia dan makhluk dari pelbagai bentuk dan ukuran.

Siri filem yang penuh dengan aksi dan fantasi sudah tentunya akan lebih menarik jika ditonton dengan TV yang mempunyai teknologi yang menarik. TV LG NanoCell dilengkapi dengan α9 Gen3 AI, yang menggunakan algoritma pembelajaran mendalam untuk menganalisa dan menyesuaikan kandungan pada skrin secara automatik serta menjadikan filem kegemaran anda bagaikan karya seni yang realistik.

 

(3) FINDING NEMO 

IKLAN

Bosan Di Rumah? Ini Senarai Filem Berinspirasi Ibu Bapa Mesti Tonton Dengan Anak-Anak

Finding Nemo adalah salah satu filem yang agak klasik dalam dunia animasi. Filem ini menggambarkan kisah seekor ikan (clownfish) bernama Marlin yang sedang dalam usaha mencari anaknya yang hilang, Nemo dengan bertemankan dengan seekor ikan (blue tang fish) bernama Dory yang mempunyai masalah kehilangan ingatan jangka pendek di sepanjang perjalanan.

Duo dinamik ini bersama-sama merentasi jalan yang berbahaya tetapi lucu dalam mempelajari semangat kerja berpasukan, persahabatan dan yang paling penting, keluarga sanggup melakukan apa sahaja untuk ahli keluarga yang lain.

Bosan Di Rumah? Ini Senarai Filem Berinspirasi Ibu Bapa Mesti Tonton Dengan Anak-Anak

Penghasilan filem Finding Nemo memberi tumpuan kepada persekitaran bawah laut yang mengagumkan dan indah. Dengan tetapan animasi komputer yang disusun dengan baik oleh pasukan produksi filem, ia hanya akan lebih menarik sekiranya filem itu ditonton melalui TV yang dapat menunjukkan gambaran sebenar keadaan di bawah laut.

 

Dan itu dia – beberapa filem yang akan menyentuh perasaan dan menyenangkan fikiran untuk ditonton bersama keluarga. Jangan lupa sediakan popcorn kerana anda akan mengalami perjalanan yang penuh emosi dan menyeronokkan dengan filem-filem ini. Selain itu, anda juga dapat merasakan pengalaman VIP di rumah sendiri ketika menonton filem!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI