Setiap orang tentunya memiliki pilihan masing-masing kala memilih jenis sabun mandi yang akan digunakan harian. Tentunya pilihan sabun yang dibuat bukan sahaja bertujuan untuk membersihkan kotoran daripada tubuh badan, malah digunakan sebagai haruman badan serta produk anti septik yang berperanan dalam membunuh kuman dan bakteria yang menempel pada kulit. Oleh itu, sebelum memilih jenis sabun yang ideal untuk diri anda, sebaiknya kenal dahulu jenis kulit dan sabun serta kegunaannya.

IKLAN

Berikut tip memilih sabun mandi yang baik untuk jenis kulit yang berbeza.

  • Kulit Normal

Kulit normal biasanya tidak banyak mendatangkan masalah pada tubuh jika menggunakan apa jua jenis sabun. Ia memiliki ciri-ciri tubuh yang cukup kelembapannya, segar, lembut dan halus.

Tip memilih sabun:

Sabun mandi yang menggunakan bahan seperti lavender, chamomile, ros atau minyak zaitun adalah pilihan yang baik untuk mereka memiliki kulit normal. Hindari aplikasi sabun yang diformulasikan untuk kulit kering dan berminyak.

  • Kulit Sensitif

Kulit sensitif biasanya cenderung untuk berlakunya iritasi jika pilihan sabun tidak bersesuaian. Ciri-ciri kulit sensitif termasuklah memiliki tanda kemerahan dan tampak tipis.

Tip memilih sabun:

Kulit sensitif selalunya mengalami alahan. Sebolehnya gunakan sabun yang kurang atau bebas kandungan pewangi dan pewarna. Pilihlah sabun dengan pH seimbang. Sabun yang berasaskan ekstrak lidah buaya, koko, vitamin E dan chamomile baik untuk kulit sensitif.

Bukan Semua SABUN MANDIAN Sesuai Dengan Jenis Kulit, Intai Trik Ini Demi Memiliki KULIT SELEMBUT SUTERA!

IKLAN
  • Kulit Berminyak

Penghasilan sebum atau minyak berlebihan merupakan tanda kulit anda jenis berminyak. Antara ciri-ciri kulit berminyak  termasuklah berkilat dan berjerawat.

Tip memilih sabun:

Pilih sabun yang diformulasikan khusus untuk kulit berminyak. Gunakan sabun yang lembut dan dirumus khas daripada bahan semula jadi seperti oatmeal, sea salt (mengandungi garam), tea tree oil, citrus, lime, grapefruit atau tangerine. Produksi minyak dapat diseimbangkan menerusi bahan-bahan tersebut. Sabun yang mengandungi bahan semula jadi biasanya jenis sabun buku. Hindari aplikasi sabun dengan kandungan parfum buatan (minyak wangian) yang terlalu tinggi.

IKLAN
  • Kulit Kering

Kulit kering cenderung tampak lebih kusam dan ada kalanya kelihatan tidak berseri. Ciri-ciri kulit kering biasanya terdapat kerut di sekitar mata, pipi dan bibir. Maka, sabun yang sesuai adalah bercirikan pelembap.

Tip memilih sabun:

Sabun mandi untuk kulit kering disarankan memiliki bahan seperti cocoa butter, jojoba (minyak kelapa), ekstrak avokado, Aloe Vera (lidah buaya), minyak zaitun, dan kandungan vitamin E yang berfungsi membekalkan kelembapan pada kulit sekali gus merawat bahagian tubuh yang kering.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI