TENGKU MASTURA

Sopan dan penuh kelembutan personaliti diraja ini. Walau lima tahun sudah berlalu sejak pertemuan dengan Tengku Mastura tapi kenangan Nona bersamanya masih segar di ingatan. Apatah lagi dia seorang yang mudah didekati dan cukup berfikiran positif.

IKLAN

Mesra berkongsi susur galur keluarga, kerabat diraja Pahang, Tengku Izarul Mastura Tengku Badarulzaman Shah ini mengakui agak keliru dengan salasilah keluarga besarnya.

“Dahulu saya jarang ambil tahu tentang keturunan keluarga saya sebab pening hendak faham. Tambahan pula, ia saling berkait kerana tradisi keluarga terdahulu yang kelazimannya kahwin sesama saudara kerabat diraja.

Tapi sejak kebelakangan ini, saya mula ambil inisiatif untuk belajar sampaikan siap lakar, print dan tampal sendiri carta keluarga di rumah. Jadi, boleh saya tengok hari-hari dan ingat.

Bukan apa kadang-kadang bila dapat berita kematian daripada ahli keluarga, saya rasa sedih sebab tidak kenal keluarga sendiri.”

Cantik Manis Kerabat Diraja Pahang Ini, TENGKU MASTURA Percaya Hijab Angkat Martabat Wanita! Cantik Manis Kerabat Diraja Pahang Ini, TENGKU MASTURA Percaya Hijab Angkat Martabat Wanita! Cantik Manis Kerabat Diraja Pahang Ini, TENGKU MASTURA Percaya Hijab Angkat Martabat Wanita!

Melihat peribadi yang dimiliki Tengku Mastura, penulis percaya wanita cantik ini seorang yang berpegang kuat kepada ajaran Islam. Menurut Tengku Mastura, sekembalinya daripada menunaikan umrah, beliau terdetik untuk mengenakan kerudung kepala biarpun niat untuk berbuat demikian sudah lama tersimpan di benak hati.

Seiring pertambahan usia dan keinsafan terhadap kebesaran Yang Maha Esa, tanpa berlengah Tengku Mastura menjadikan hijab satu kemestian dalam penampilannya hari ini.

“Jangan pernah pandang rendah atau hina wanita lain yang belum berhijab kerana kita tidak tahu apakah pengakhiran hidup kita. Sedarlah bahawa kita juga dahulu seperti mereka.

IKLAN

Saya percaya wanita Islam yang belum berhijab walau semoden mana pun, hati mereka tetap memasang niat untuk bertudung. Doakanlah yang baik-baik untuk mereka supaya Allah beri kekuatan dan hidayah.

Hijab dapat menjaga aib diri sendiri dan meninggikan martabat dalam mencapai reda Allah jika diamalkan dengan ikhlas dan sempurna. Bagi yang sudah berhijab, tunjukkan contoh yang baik terutamanya kepada orang bukan Muslim. Islam itu bukan untuk orang Melayu sahaja. Islam itu indah kerana Islam adalah untuk manusia seluruhnya.”

Cantik Manis Kerabat Diraja Pahang Ini, TENGKU MASTURA Percaya Hijab Angkat Martabat Wanita! Cantik Manis Kerabat Diraja Pahang Ini, TENGKU MASTURA Percaya Hijab Angkat Martabat Wanita!

IKLAN

Ditanya pernahkah beliau berdepan situasi diskriminasi kerana berhijab, “Kita harus menghormati budaya dan ajaran agama antara satu sama lain. Hijab bukan penanda aras prestasi sebuah syarikat akan merosot jika pekerjanya berhijab.

Bahkan belum ada rekod statistik lagi di Malaysia yang menunjukkan bahawa wanita berhijab telah menyebabkan kerugian kepada syarikat terlibat.

Alhamdulillah, saya belum pernah lagi melalui keadaan itu. Tetapi jika saya dilayan sebegitu, saya akan cuba hadapinya dengan tenang kerana mereka belum faham sepenuhnya tentang pemakaian hijab.

Tiada alasan bagi sesiapa jua yang suka menganjurkan diskriminasi terhadap golongan wanita seperti saya dan mereka yang berhijab seolah-olah kami membawa keburukan. Saya percaya jika kita dapat mempraktikkan apa yang dituntut, perniagaan atau pekerjaan kita akan lebih lancar, maju serta diberkati. InshaAllah.”

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI