Minggu lepas tekanan darah anda adalah 120/80 dan hari ini, 130/90. Persoalannya, berapa banyak yang anda tahu tentang bacaan-bacaan ini?

Terdapat dua fasa dalam kitaran jantung; fasa pam atau systole, apabila jantung mengepam darah keluar dari jantung ke dalam peredaran, dan fasa kelonggaran atau diastole, apabila hati kosong diisi semula dengan darah. Bacaan tekanan darah diwakili oleh dua nombor, satu di atas yang lain seperti dalam pecahan.

IKLAN

Nombor atas dipanggil tekanan darah sistolik dan mewakili daya maksimum yang dihasilkan oleh hati terhadap saluran darah semasa fasa pam jantung dan nombor bawah, yang merupakan tekanan darah diastolik, tekanan berehat semasa fasa bersantai jantung.

Dalam keadaan yang sihat, tahap tekanan darah kita adalah bergantung kepada beberapa faktor seperti aktiviti badan (lebih tinggi apabila aktif) dan emosi (lebih tinggi apabila marah atau kecewa).

Oleh itu, bacaan tekanan darah jarang yang sama setiap kali anda mengambilnya. Walaupun tekanan darah berbeza, fungsi-fungsi badan manusia dan juga di peringkat tertentu – kurang daripada 140/90 mmHg. Jika tekanan darah yang berterusan melebihi nilai ini, komplikasi seperti serangan jantung, strok, penyakit buah pinggang dan lain-lain masalah boleh timbul.

Apabila jantung kontrak, ia menolak sejumlah besar darah ke hadapan untuk arteri. Seperti jalur elastik, arteri sepatutnya berkembang untuk menerima darah dan mengelakkan tekanan di dalam daripada kenaikan.

Pembentukan plak arteriosclerotic dalam arteri daripada pelbagai faktor seperti kolesterol tinggi dan merokok mengeraskan mereka dan menghalang mereka daripada berkembang apabila kontrak jantung. Ini menyebabkan tekanan darah tinggi meningkat.

Sekiranya arteri bertambah keras, semakin tinggi tekanan darah meningkat. Tekanan tinggi pada dinding arteri seterusnya menyebabkan kerosakan dan lebih banyak plak lagi membentuk. Ia sekali gus menjadi lingkaran ganas- iaitu tekanan darah tinggi terus menyebabkan pembentukan plak yang menyempitkan arteri dan meningkatkan tekanan darah dengan lebih tinggi.

Semakin berumur seseorang itu, semakin besar risiko pengerasan arteri berlaku. Oleh itu, boleh disimpulkan, tekanan darah lazimnya semakin tinggi dengan peningkatan usia.

Ini membawa kepada formula yang mudah iaitu tekanan normal darah sistolik orang itu adalah ‘100 tambah umur’. Sebagai contoh, jika anda adalah 60 tahun, anda nampaknya dibenarkan untuk mempunyai tekanan darah sistolik 160 mmHg.

Walau bagaimanapun, idea menyasarkan tekanan darah mengikut umur telah lama dibuang. Umum bersetuju mengenai pengurusan tekanan darah tinggi dari negara-negara di seluruh dunia termasuk Malaysia menyatakan bahawa tekanan darah harus dikekalkan di bawah 140/90 mmHg sepanjang hayat seseorang.

Cara-Cara Membaca TEKANAN DARAH & Maksud Bacaannya Yang Jarang Diketahui. Semua Orang Mesti Tahu Ini!

KEKALKAN TEKANAN DARAH NORMAL

Mengapa kita perlu mengekalkan tekanan darah yang normal, anda mungkin tertanya-tanya? Pertimbangkan fakta-fakta berikut.

  • Dalam satu kajian baru-baru ini, tekanan darah tinggi telah didapati menyebabkan 64 peratus daripada strok dan 49 peratus penyakit jantung koronari.
  • Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko terbesar tunggal untuk kematian di seluruh dunia dengan 1.5 bilion orang yang menderita itu di seluruh dunia dan 7 juta orang mati setiap tahun kerana ia.
  • Di Malaysia, kelaziman tekanan darah tinggi di kalangan mereka yang berusia 30 tahun ke atas meningkat daripada 32.9 peratus pada tahun 1996 kepada yang mengejutkan 42.6 peratus pada tahun 2006.

Persoalan yang sering ditanya juga ialah berkaitan hipertensi sistolik dan diastolik. Kedua-duanya tidak baik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ujian membandingkan kedua-dua di atas dan mereka telah menunjukkan bahawa tekanan darah sistolik adalah lebih penting daripada tekanan darah diastolik untuk menganggar risiko serangan jantung dan strok, terutama pada orang tua.

Dalam percubaan yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Annals Perubatan Dalaman pada tahun 2015, hampir 8,000 ribu orang mengambil bahagian dalam kaji selidik dari tahun 1976 hingga 1992.

IKLAN

Ia telah mendapati bahawa peningkatan tekanan darah sistolik adalah petunjuk paling jelas bagi peningkatan risiko kematian meningkat berbanding darah diastolik pengukuran tekanan.

Untuk tujuan dan maksud, kedua-dua tekanan darah sistolik dan diastolik adalah sangat penting dan hendaklah sentiasa disimpan dalam julat normal.

Tip Sihat

KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM

Penggunaan garam yang tinggi dalam makanan mempengaruhi faktor seseorang untuk menghidap tekanan darah tinggi. Dikatakan bahawa jika pengambilan garam dikurangkan separuh, ia boleh mengurangkan kira-kira 2.5 juta kematian setahun daripada strok dan serangan jantung di seluruh dunia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan pengambilan garam harian tidak lebih dari 1 sudu teh atau 6 gram.

KONSISTEN BERSENAM:

IKLAN

30 minit intensiti aktiviti fizikal aerobik seperti berlari, berjalan pantas dan berbasikal pada kebanyakan hari dalam seminggu telah terbukti secara saintifik menghasilkan tekanan darah yang lebih rendah dengan efektif.

KURANGKAN BERAT BADAN

Dalam Kajian Jantung Framingham yang terkenal, dianggarkan bahawa berat badan berlebihan menyumbang 26 peratus daripada kes-kes tekanan darah tinggi pada lelaki dan 28 peratus di kalangan wanita. Penurunan berat badan, sebaliknya boleh menyebabkan penurunan ketara dalam tekanan darah.

 BERHENTI MEROKOK DAN JAUHI PEROKOK

Terdapat lebih daripada 4,000 bahan kimia dalam sebatang rokok dan kebanyakan daripadanya adalah berbahaya. Bahan-bahan kimia ini mengeraskan arteri dan sekali gus meningkatkan tekanan darah. Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi dan anda merokok, risiko kematian anda daripada penyakit jantung dan strok adalah berlipat ganda.

KURANGKAN TEKANAN

Stres yang kronik boleh menyumbang kepada tahap tekanan darah yang tidak normal. Cuba cari masa untuk merehatkan badan dan minda anda semasa waktu rehat di tempat kerja anda. Jangan lupa untuk berehat apabila anda pulang.

LAKUKAN PEMERIKSAAN KESIHATAN SECARA BERKALA

Tekanan darah tinggi adalah pembunuh senyap. Gejala pertama mungkin serangan jantung atau angin ahmar (strok). Kejutan seperti ini yang tidak diduga adalah merbahaya. Oleh itu, sentiasa bersedia. Pemeriksaan kesihatan rutin boleh menyelamatkan nyawa anda! Rosmah Idayu Abu Samah

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI