Mencegah jerawat bukannya mudah, lebih-lebih lagi kalau 7 tabiat buruk ini masih dilakukan. Gunalah produk paling mahal sekali pun, kalau tabiat-tabiat ini tidak ditinggalkan ia boleh mengakibatkan jerawat kian parah.

IKLAN

Cegah Sebelum Merebak. Elak 7 Tabiat Buruk Punca Jerawat Kian Parah & Sukar DirawatTabiat buruk ini menjadi punca jerawat semakin berleluasa yang mungkin anda sendiri tidak pernah sedari. Jom semak 7 kebiasaan berikut yang mungkin sedang anda lakukan tanpa sedar.

MENYENTUH WAJAH DENGAN TANGAN KOTOR
Selain gemar menyentuh wajah dengan tangan kotor, apa saja yang melekat di kulit wajah seperti telefon bimbit, solekan mahupun peluh boleh menyebabkan munculnya jerawat. Sebaiknya, bersihkan secara rutin agar tidak menjadi sarang bakteria yang boleh mengakibatkan wajah semakin berjerawat.

Cegah Sebelum Merebak. Elak 7 Tabiat Buruk Punca Jerawat Kian Parah & Sukar DirawatRAMBUT YANG TIDAK DICUCI
Tidak semua orang mencuci rambut setiap hari sehingga menyebabkan rambut yang kotor melekat pada kulit wajah seterusnya menimbulkan jerawat. Cucilah rambut anda secara rutin dan sebaiknya elak menggunakan produk rambut di sekitar dahi.

Cegah Sebelum Merebak. Elak 7 Tabiat Buruk Punca Jerawat Kian Parah & Sukar DirawatMUDAH KALAH DENGAN UBAT JERAWAT
Untuk merawat jerawat memerlukan jangka masa tertentu sebelum menampakkan hasilnya. Secara normal, perubahan atau hasil tidak mungkin dapat dilihat hanya dalam masa sehari mahupun seminggu. Jangan terburu-buru untuk ganti ubat jika tak nampak hasilnya. Sesetengah ubat ada yang memakan masa selama sebulan atau lebih untuk menampakkan hasil.

Cegah Sebelum Merebak. Elak 7 Tabiat Buruk Punca Jerawat Kian Parah & Sukar DirawatTERLALU KERAP CUCI MUKA ATAU SKRUB
Boleh mengakibatkan kulit semakin sensitif dan iritasi kerana wajah mengeluarkan minyak untuk melembapkan serta melindungi wajah. Cukup sekadar mencuci dua kali sehari dengan air dan sabun yang sesuai dengan keadaan kulit. Jika berjerawat elak menggunakan skrub.

IKLAN

Cegah Sebelum Merebak. Elak 7 Tabiat Buruk Punca Jerawat Kian Parah & Sukar DirawatMENCUCI WAJAH DENGAN CARA YANG SALAH
Jika anda mencuci wajah menggunakan tuala pastikan lihat dulu kebersihannya. Bakteria yang ada ada padanya mungkin akan berpindah ke wajah sehingga menimbulkan jerawat. Selain itu, jika anda terlalu kerap melakukan eksfoliasi, kulit mudah mengalami keradangan dan rosak.

IKLAN

Cegah Sebelum Merebak. Elak 7 Tabiat Buruk Punca Jerawat Kian Parah & Sukar DirawatGEMAR MEMICIT JERAWAT
Sebaiknya tinggalkan jauh-jauh tabiat ini. Memicit jerawat bukan boleh menghilangkannya malah menyebabkan kerosakan dan bekas luka pada kulit wajah. Gunakan ubat yang betul untuk mengurangkan jerawat seterusnya mengelakkan bekas luka.

Cegah Sebelum Merebak. Elak 7 Tabiat Buruk Punca Jerawat Kian Parah & Sukar DirawatTERLALU BANYAK MAKAN MAKANAN MANIS
Kajian menunjukkan kandungan gula dalam makanan seperti roti putih, kek, coklat dan makanan manis yang lain boleh menimbulkan jerawat. Sebaiknya hadkan pengambilan makanan dengan kandungan gula yang tinggi. Selain patuh saranan doktor jangan lupa perhatikan tabiat-tabiat yang boleh menyebabkan jerawat agar perawatan anda tidak sia-sia.

Cegah Sebelum Merebak. Elak 7 Tabiat Buruk Punca Jerawat Kian Parah & Sukar Dirawat

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI