Wanita adalah insan yang cukup istimewa.Maka sebab itulah wanita perlu bijak menghargai diri sendiri. Selain menjaga kecantikan luaran untuk tampil sempurna, aspek kesihatan diri jangan sesekali dilupakan. Tidak hanya penjagaan kecantikan wajah sahaja yang harus diberikan perhatian, soal penjagaan organ intim usah dipandang sepi.

IKLAN

Bagi wanita yang telah berkahwin, penyakit kelamin menjadi ancaman dalam hidup mereka. Aktiviti hubungan intim bersama pasangan memerlukan tahap penjagaan organ intim dengan lebih teliti. Jika diabaikan nescaya penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan virus, kuman, bakteria ataupun kulat boleh ‘menyerang.’

Di kalangan wanita yang belum berkahwin pula, pada kebiasaannya mereka mengalami masalah keputihan. Keputihan adalah cecair atau lendir yang keluar daripada alat sulit wanita. Keputihan yang normal tidak berbau dan tidak gatal. Tetapi lelehan keputihan yang banyak, berbau, gatal, warna kuning dan ada kalanya kehijauan, ia menandakan berlaku jangkitan bakteria, perasit atau virus.

Wanita yang mengalami masalah pada alat sulitnya sering berasa gelisah, runsing dan rasa rendah diri. Ia akan menjejaskan keyakinan diri apabila berhadapan dengan orang ramai. Mereka akan berasa kurang selesa untuk berada lama di tempat awam kerana bau dan kegatalan bahagian peribadinya menyebabkan mereka ingin menjauhkan diri.

Sebagai langkah pencegahan, setiap wanita perlu menjaga kebersihan diri terutama bahagian peribadi ini. Oleh kerana bahagian peribadi wanita selalu lembap disebabkan berpeluh, lalu bakteria juga mudah membiak dan ia boleh mendatangkan bau yang tidak dikehendaki.

IKLAN

Berikut dikongsikan tip dan panduan untuk menjaga kebersihan dan kesihatan alat sulit wanita

1.Cuci tangan sehingga bersih sebelum mencuci alat kemaluan.
2. Cuci bahagian luar alat sulit dengan air bersih setiap buang air kecil atau besar.
3. Gunakan air bersih untuk mencuci bersama sabun khusus jika perlu.
4.Gunakan seluar dalam yang bersih.
5.Pakai seluar dalam yang selesa dan sebaiknya pilihlah daripada material kain kapas.
6.Gunakan pantyliner atau tuala wanita nipis bagi mereka yang mempunyai masalah keputihan.
7.Pasangan suami isteri digalakkan membersih alat kelamin dengan air sebelum dan selepas hubungan kelamin untuk kebersihan yang optimum.
8.Potong atau cukur rerambut pada bahagian peribadi untuk mengelakkan perpeluhan berlebihan dan pembiakan bakteria.
9.Pastikan alat pencukur atau gunting itu bersih.
10.Elakkan mengguna seluar dalam orang lain.
11.Sebaik-baiknya gunakan air suam untuk pencucian.
12. Sewaktu haid, gunakan tuala wanita yang sesuai. Sebaiknya ganti tuala wanita beberapa kali sehari.
13.Selepas membersihkan bahagian sulit, keringkan dahulu kemudian barulah pakai seluar dalam.
14.Anda boleh gunakan air sirih (rebus beberapa helai dauh sirih) untuk membersihkan alat sulit.
15.Elakkan daripada menggunakan produk haruman seperti bedak dan pewangi pada vagina. Ini kerana keseimbangan pH dalam vagina sangat sensitif.

IKLAN

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI