Chia seeds (Bijian Chia) nmempunyai banyak kebaikan dan khasiat yang sangat diperlukan dalam tubuh badan kita. Chia seeds juga dikenali sebagai ‘super food’ kerana kandungan nutrisinya yang tinggi. Ia mengandungi mineral dan serat yang tinggi serta lemak Omega-3 yang amat bagus untuk tubuh badan kita. Selain itu, chia seeds akan menyerap 9-10 kali air lebih daripada beratnya dan menghasilkan lendiran likat.

CHIA SEEDS Bijian-Bijian Kecil Tapi Besar Khasiat Rupanya!

IKLAN

Sebab itulah bijian ini dijadikan ejen menguruskan badan yang popular kerana kita akan terasa lebih lama dan lebih cepat kenyang apabila mengambil bijian dalam diet permakanan harian kita. Ini antara khasiat lain chia seeds yang sangat diperlukan dalam tubuh badan kita.

1. MENGAWAL BERAT BADAN

Walaupun tidak ada kajian lagi yang menunjukkan chia seeds boleh menurunkan berat badan seseorang, tapi ia mampu mengurangkan keinginan makan seseorang untuk makan dalam jumlah yang berat.

CHIA SEEDS Bijian-Bijian Kecil Tapi Besar Khasiat Rupanya!

2. MENINGKATKAN DAYA INGATAN

Nutrisi Omega-3 yang terdapat dalam chia seeds dan juga ikan adalah amat penting untuk kesihatan otak anda disamping meningkatkan daya ingatan dan tumpuan yang lebih baik.

3.KUATKAN GUSI DAN TULANG

Satu hidangan biji chia seed dalam diet menu harian mempunyai 18% daripada pengambilan harian yang telah disyorkan untuk kalsium, yang dimana ianya berfungsi untuk mengekalkan tahap kesihatan gigi,  tulang, dan dapat mencegah osteoporosis.

IKLAN

CHIA SEEDS Bijian-Bijian Kecil Tapi Besar Khasiat Rupanya!

4. TINGKATKAN KESIHATAN JANTUNG

Chia seeds terbukti dalam meningkatkan tekanan darah dan memperbaiki kesihatan jantung yang sangat sesuai untuk pesakit kencing manis. Ia juga boleh meningkatkan kolestrol sihat dalam badan di samping berfungsi untuk mengurangkan kolestrol dalam masa yang sama.

IKLAN

5. SEL DARAH MERAH

Zat besi dan natrium yang terdapat dalam chia seeds baik untuk anemia dan meningkatkan kualiti sel darah merah dalam badan. Selain itu, ia juga mampu merawat keradangan kulit dan membuat kulit dan rambut lebih sihat dan cantik.

CHIA SEEDS Bijian-Bijian Kecil Tapi Besar Khasiat Rupanya!

7. STABILKAN GULA DALAM DARAH

Chia seeds juga amat berkesan untuk menstabilkan gula dalam darah kita disamping dapat melawan rintangan bagi insulin yang telah terikat dalam peningkatan pada lemak perut. Rintangan yang  jenis ini adalah amat berbahaya bagi kesihatan diri kita secara keseluruhanya.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI