Wow, lain macam penangan produk kosmetik Huda Beauty! Bayangkan dengan hanya menggunakan medium media sosial seperti Facebook, Instagram, Youtube dan bisnes dalam talian sahaja pengasas Huda Beauty ini berjaya raih jualan mencecah ratusan juta dollar.

Bahkan billionaire Huda Kattan mengakui tidak pernah melaburkan duit untuk tujuan pemasaran seperti kebanyakan perniagaan lain yang mempromosikan produk mereka menerusi iklan komersial di media cetak, media elektronik, billboard dan sebagainya. Dah namanya rezeki, walau tanpa strategi pemasaran pun bisnes mereka mampu berdiri sendiri.

IKLAN

Mendekati wanita besi di sebalik jenama bernilai jutaan dollar ini, Huda Kattan yang memiliki darah keturunan Iraq kini meniti usia 37 tahun. Ketika baru berumur dua tahun, keluarganya telah berpindah ke Boston.

Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar! Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar! Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar!

Memetik laporan Vogue Arabia, Huda dilahirkan pada 2 Oktober 1983 di Oklahoma dan mewarisi keturunan Iraq daripada kedua ibu bapanya yang berhijrah ke United Kingdom untuk mengajar subjek Biologi di samping mendalami bidang kejuruteraan mekanikal.

Huda merupakan anak kedua daripada empat beradik. Kakaknya, Alya ialah 10 tahun berusia darinya dan dia mempunyai seorang adik perempuan dan lelaki masing-masing bernama Mona dan Khalid. Semasa tinggal di kejiranan Boston, Huda dikenali dengan nama panggilan ‘Heidi’.

Merujuk kenyataan Huda bersama Vogue pada tahun 2015, “Saya suka dengan nama Huda tapi masyarakat di sana menganggap nama tersebut pelik. Bagaimanapun setelah berpindah ke Massachusetts, rakan-rakan menyambut baik nama Huda. Begitu juga bila mereka tahu saya berketurunan Iraq.”

Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar! Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar! Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar!

Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar! Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar!Meninjau media sosial Huda, dia juga disifatkan seorang wanita yang menentang penindasan terhadap perkauman, warna kulit dan agama. Susulan situasi bergolak di Palestin, wanita berjaya ini juga menjadikan media sosial miliknya untuk membela nasib rakyat di bumi anbia tersebut.

Ketika melanjutkan pengajian dalam bidang kewangan di University of Michigan-Dearbon, Huda berkenalan dengan Chris Goncalo iaitu suaminya hari ini. Pasangan ini dikatakan berhijrah ke Dubai pada tahun 2006 dan menyambut cahaya mata perempuan diberi nama Nour Gisele tidak lama kemudian.

IKLAN

Sebelum bergelar usahawan kosmetik berjaya, Huda pernah menjadi makeup artist di Hollywood dan mula didedahkan dengan produk kecantikan melalui kakaknya sendiri, Alya. Figura yang memiliki raut wajah cantik dan bibir mungil ini sudah menjadi blogger sejak tahun 2010 lagi seterusnya mencipta populariti di alam maya selepas tip dan petua kecantikannya menjadi viral.

Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar! Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar! Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar! Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar! Dari Blogger & Jurusolek Ke Usahawan, Pengasas HUDA BEAUTY Keturunan Iraq Ini Raih Ratusan Juta Dollar!

Berdasarkan laporan Vogue, ibu seorang anak ini pernah menjadi jurusolek di Revlon dan bekerja di beberapa syarikat jenama mewah seperti Cartier dan Mercedes. Sementara laporan Forbes pula mendedahkan Huda menceburi bidang solekan dan blog selepas dia merasakan tidak puas bekerja dalam bidang kewangan.

Tiga tahun bergelar blogger, Huda mendapat inspirasi menghasilkan bulu mata palsu selepas dia sukar mendapatkan produk berkenaan di pasaran. Bermula dari situlah, empayar Huda Beauty diterajui tiga beradik ini wujud dan terus berkembang hingga ke peringkat antarabangsa.

IKLAN

Rangkaian kosmetik Huda Beauty kini mempunyai lebih 140 produk yang terdiri daripada set pembayang mata, bedak asas, variasi gincu bibir, kuku palsu dan sebagainya yang dianggarkan mencecah jualan tahunan tidak kurang USD 250 juta. Melihat kejayaan itu, tidak hairanlah Forbes menyenaraikan Huda Kattan antara 2019 America’s Richest Self-Made Women berjumlah USD 610 juta.

 

Kredit foto: Instagram Huda Kattan

Sumber: Forbes & Vogue Arabia

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI