Siapa kata wanita yang bekerjaya, sibuk menguruskan keluarga dan rumah tangga tak boleh kekal aktif, fit dan bertenaga? Boleh tau! Cuma anda perlu tau cara yang tepat je untuk melakukannya.

Ini ada beberapa tip daripada personaliti tv dan pengacara popular, Dayah Bakar tentang bagaimana dia mengekalkan rutin gaya hidup sihat yang dijadikan amalan.

IKLAN

Menurut Dayah, tidak kira apa jua tujuan kita bersenam, samada untuk mengamalkan gaya hidup sihat, menurutkan berat badan, menaikkan keyakinan diri dan sebagainya, kita semua sentiasa mempunyai peluang untuk berubah ke arah lebih baik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DAYAH BAKAR (@dayahbakar)

“Setiap hari adalah peluang untuk kita memperbaiki diri menjadi lebih baik. Samada kita meraih peluang itu atau biarkan ia terlepas begitu sahaja. Raikanlah, walaupun kemenangan yang kecil setiap hari! ❤

Jangan Terlalu Memaksa Diri

DAYAH BAKAR Kongsi ‘Rahsia’ Agar Wanita Bekerjaya, Mampu Kekal Fit Sepanjang Masa

Sumber Gambar: Insta Stories Dayah Bakar

Menerusi perkongsian di Insta Stories miliknya, Dayah menekankan agar mereka yang ingin mengamalkan gaya hidup sihat untuk tidak terlalu memaksa diri melakukan senaman berat.

Senaman yang dilakukan mestilah bertepatan dengan keupayaan diri masing-masing serta tahap kesihatan badan anda.

“Assalamualaikum, hi semua, okay Dayah cuma nak kongsi, untuk seminggu dua ni, dah tak berapa sihat sepenuhnya.

“Dengar suara dayah sekarang, suara pun tersumbat.. haaa.. my point is, bila kita rasa badan tak sedap ni, Dayah just nak pesan, you should know your body and take one step at a time.

IKLAN

“Jangan terlalu memaksa diri dan tahu bila nak bagi badan berehat dan pastikan semuanya seimbangan. Walaupun kadang-kadang susah nak cari keseimbangan tu,” kata Dayah.

Sayangi Dan Jaga Diri Sendiri

DAYAH BAKAR Kongsi ‘Rahsia’ Agar Wanita Bekerjaya, Mampu Kekal Fit Sepanjang Masa DAYAH BAKAR Kongsi ‘Rahsia’ Agar Wanita Bekerjaya, Mampu Kekal Fit Sepanjang Masa

 

IKLAN

Sumber Gambar: Instagram Dayah Bakar

Selain itu, Dayah mengesyorkan agar para hijabi mengenali diri sendiri dan jenis tubuh badan mereka terlebih dahulu, sebelum melakukan sesuatu senaman untuk mendapatkan kesan yang optimum.

Jelasnya lagi, adalah penting bagi seseorang untuk mencari jalan agar sentiasa merasa baik tentang diri sendiri. Tak kira secara mental atau fizikal kerana kedua-duanya penting.

“Know your body and make sure you guys take care of yourself. Because working out is also former self love, so do it for you!” Ujarnya.

Majalah Nona ada juga di Telegram. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini. Follow kami sekarang di SINI!

Sumber Gambar: Instagram Dayah Bakar

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI