Ungkapan sabar, bawa bertenang, reda dan ikhlas sering diucapkan untuk meringankan ujian hidup setiap hamba Allah SWT. Ujian datang dalam pelbagai bentuk dan dimensi. Ujian keruntuhan rumah tangga, ujian anak-anak, ujian penyakit, ujian kemiskinan, ujian kekayaan dan pangkat, ujian kehilangan pekerjaan, ujian berdepan dengan kerenah manusia.

Penderitaan yang dialami oleh adik Muhammad Hafizuddin atau Hafiz dari Terengganu yang diuji penderitaan penyakit saraf sejak lima tahun lalu  baru-baru ini telah mendapat perhatian Yayasan Ikhlas (YI).

IKLAN

JUGA BACA: https://www.nona.my/bermodalkan-rm500-berjaya-raih-keuntungan-rm10-juta-iqbal-bukti-berkat-usaha-gigih-pasti-berjaya/

Derita Sakit Saraf & Kedaifan Keluarga, Ahmad Iqbal & Yayasan Ikhlas Hulur Bantuan Untuk Adik Hafiz
Wakil Yayasan Ikhlas, Mohd Khairul Ahmad Nordin menyerahkan bantuan kepada bapa adik Hafiz.

Badan bukan berasaskan keuntungan itu dalam kenyataan medianya berkata, kempen murni dipanggil Kempen Bantu Pesakit Sihat (BPS) adalah kempen yang sedang diusahakan saat ini. Dana yang bakal dikumpul termasuklah pembiayaan adik Hafiz selain disalurkan bantuan dan keperluan kepada beberapa pesakit lain.

Hal itu disahkan oleh Pengerusi YI, Prof Dr Zainur Rashid Zainuddin menerusi kenyataan media disampaikan baru-baru ini.

“Kempen Bantu Pesakit Sihat ini sudah berjalan selama dua tahun lalu, di mana pihak kami (Yayasan Ikhlas) dalam usaha membantu golongan yang tidak berkemampuan ini yang tersisih daripada segi pembiayaan bantuan kewangan dan perubatan.

“Ikutkan sudah ramai pesakit yang pihak kami berjaya bantu sejak kempen ini berjalan. Kes adik Hafiz antara yang terpencil kami usahakan baru-baru ini.

“Kami berusaha mahu membantu dan mengurangkan beban keluarganya. Kami menyeru orang ramai turut sama-sama ambil tanggungjawab bantu menderma, dan boleh layari,” kata Prof Dr Zainur Rashid.

Derita Sakit Saraf & Kedaifan Keluarga, Ahmad Iqbal & Yayasan Ikhlas Hulur Bantuan Untuk Adik Hafiz
Wakil dari pihak Yayasan Ikhlas bersama dengan selebriti tempatan dan pempengaruh, Ahmad Iqbal di sisi adik Hafiz dan ayahnya
Derita Sakit Saraf & Kedaifan Keluarga, Ahmad Iqbal & Yayasan Ikhlas Hulur Bantuan Untuk Adik Hafiz
Ahmad Iqbal merasa bersyukur dapat membantu meringankan beban keluarga adik Hafiz melalui kerjasama dengan Yayasan Ikhlas.

Beberapa minggu lalu YI berkunjung ke kediaman adik Hafiz di Kuala Terengganu dan disertai ahli perniagaan serta pempengaruh kontroversi, Ahmad Iqbal Zulkefli. Malah Iqbal turut memuat naik video di laman Instagramnya mengenai kunjungan terbabit.

“Sebelum bekerjasama dengan YI, nama saya turut dipetik di kalangan warganet untuk membantu adik Hafiz. Tapi saya bersyukur ia dipermudahkan menerusi kerjasama dengan YI ini. Lagipun sementara nama saya dikenali, boleh guna peluang ini untuk ajak masyarakat menderma terus ke YI bagi Kempen BPS ini.

Derita Sakit Saraf & Kedaifan Keluarga, Ahmad Iqbal & Yayasan Ikhlas Hulur Bantuan Untuk Adik Hafiz
Para sukarelawan sama-sama membantu membersihkan persekitaran rumah adik Hafiz dan membeli beberapa peralatan klinikal untuknya.

“Dari Kuala Lumpur saya terbang Ke Kuala Terengganu untuk menjayakan lawatan bersama YI ke rumah adik Hafiz. Malah sempat juga saya, pihak YI dan sukarelawan universiti mengemas rumah, membaiki bahagian rosak dan mengecat kediaman, membeli peralatan dapur serta katil khas kepada adik Hafiz.

“Saya sangat hiba, sedih dan dalam masa yang sama seronok dapat turut membantu. Sebagai pempengaruh, ada kelebihan mempunyai pengikut ramai. Dari situ sebaran info sebegini dapat mensasarkan lebih ramai orang untuk tahu isu yang ada.

“Saya berharap lebih ramai pempengaruh atau artis lain dapat turut membantu untuk menyebarkan sebarang mesej yang sebegini. Selain dari itu saya juga menyeru orang ramai turut sama-sama menderma sekecil-kecil nilai bermula RM10 seorang,” kata Ahmad Iqbal.

Tambah Ahmad Iqbal lagi, kempen sebegini harus diwar-warkan dengan lebih meluas lagi sebab masih ramai rakyat Malaysia yang tersisih dan memerlukan bantuan.

IKLAN

“Dengan kempen sebegini orang ramai senang mendapat maklumat untuk sama-sama turut membantu meringankan beban yang ditanggung.

“Saya puji usaha YI kerana sama-sama mengambil tanggungjawab untuk menjalankan kempen yang lebih besar kesedarannya bagi mempercepatkan bantuan kepada adik Hafiz. Saya lihat YI juga sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang telus menerusi kempen dan usaha dianjurkan,” kata Ahmad Iqbal.

Derita Sakit Saraf & Kedaifan Keluarga, Ahmad Iqbal & Yayasan Ikhlas Hulur Bantuan Untuk Adik Hafiz

Sementara itu, kesihatan adik Hafiz, 21, dari Kampung Lorong Haji Da, Batu Buruk dilaporkan merosot sejak terjatuh tangga di sekolahnya ketika berusia 16 tahun. Berusia seperti remaja, namun hakikatnya adik Hafiz berbadan kecil dan kurus kering kerana beratnya hanya sekitar 10 kilogram.

Menerusi kenyataan YI lagi, lima bulan selepas kejadian terjatuh tangga itu, anak bongsu dari lima beradik itu mengalami demam panas sehingga pergerakannya terbatas dan tidak lagi seimbang.

IKLAN

“Penderitaan dan sakit yang di alami selama lebih lima tahun ini, asbab berpunca dari jatuh tangga di sekolah ketika adik Hafiz berumur 16 tahun sehingga menyebabkan demam panas. Lima bulan kemudian, dia hilang keseimbangan badan serta berjalan senget.

Derita Sakit Saraf & Kedaifan Keluarga, Ahmad Iqbal & Yayasan Ikhlas Hulur Bantuan Untuk Adik Hafiz
Keadaan adik Hafiz semasa kali pertama bertemu dengan Yayasan Ikhlas

“Musibah yang menimpa ini menyebabkan dia tidak dapat mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Lebih menyayat hati, ibunya, Khatijah Muhammad sudah kembali ke rahmatullahi empat tahun lalu akibat penyakit kanser payu udara. Jiwanya semakin meruntun apabila ibunya tiada di sisi dan keadaan kesihatannya semakin merosot sehingga tulangnya menjadi rapuh dan kakinya patah tiga,” kata wakil YI.

Tambah kenyataan YI lagi, kini, bapa adik Hafiz, Ismail Wahab seorang pesara berusia 63 tahun mengambil tanggungjawab sepenuhnya menjaga dan menguruskan keadaan anaknya itu.

“Mereka tinggal di sebuah rumah yang sangat daif, terletak di Kampung Lorong haji Da, Batu Burok Kuala Terengganu. Dinding rumah berlubang dan bekalan elektrik telah di potong selama setahun.

“Ismail menyara hidup, dengan bergantung sepenuhnya dari wang pencen yang berbaki RM800 sebulan serta bantuan RM300 dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Ismail memaklumkan, sebahagian besar wang pencennya di gunakan untuk melunaskan hutang pinjaman bank yang di buatnya untuk membuka kedai makan sejurus bersara empat tahun lalu.

“Namun, kedai makan tersebut terpaksa ditutup ekoran kerugian akibat pandemik COVID 19, sekaligus menyebabkannya hilang punca pendapatan Ini antara 1001 kisah manusia yang di uji sakit, daif dan miskin. Atas rasa peduli dan prihatin, YI hadir mendengar keluh kesah, lalu tanpa berlengah menghulurkan bantuan yang di perlukan adik Hafiz,” kata wakil YI.

Untuk rekod, YI hadir memberikan bantuan berkala selama setahun seperti bantuan susu, lampin pakai buang, bantal dan tilam. Bantuan berkala ini juga akan terus menerus bersama adik Hafiz dan akan mengikuti perkembangan kesihatannya sehingga mendapat berat badan yang lebih baik. Anggaran kos yang perlu di tanggung bapanya juga adalah sebanyak RM2,000 sebulan.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI