Sepanjang lebih 40 tahun di pasaran, BABA’S bukan hanya melakar pelbagai pencapaian membanggakan. Malah menerusi kajian yang dilakukan mendapati sekurang-kurangnya satu produk BABA’S digunakan dalam masakan bagi setiap isi rumah di Malaysia setiap hari!

Optimis meneraju bidang promosi produk terkenal ini, Azrain Mohamed selaku Ketua Pemasaran BABA’S teruja berkongsi tentang keunikan produk BABA’S, pencapaian dan matlamat syarikat ini pada masa hadapan.

IKLAN

Mengulas lanjut, Azrain dalam nada gembira berkata kejayaan paling manis diraih jenama ini adalah apabila ia dapat dinaikkan sebagai antara jenama tempatan yang terkenal dalam kalangan seluruh rakyat Malaysia dan tidak lupa juga ia menyatu padukan masyarakat majmuk hanya melalui masakan.

“Tidak kira bangsa Melayu, Cina India atau kaum etnik di Sabah dan Sarawak, jenama BABA’S menjadi produk pilihan rempah ratus kerana mutunya yang berkualiti tinggi.

Tidak cukup itu, BABA’S juga terkenal dengan kandungannya yang bersih, segar, bermutu, dan paling utama ia tidak mengandungi bahan asing seperti MSG, pewarna, pengawet dan perasa tiruan.

Bila menyebut tentang BABA’S, produk pertama yang mereka akan fikir adalah serbuk rempah kari, kerana ia menjadi pilihan utama.

Pun begitu, rangkaian produk BABA’S sebenarnya turut merangkumi serbuk masakan lain seperti Kurma, Rempah Sup, Rendang, Beriyani dan juga serbuk rempah masakan yang lain seperti kunyit, cili, ketumbar, jintan manis, jintan putih, lada hitam dan juga lada putih.

Dominasi Pasaran Rempah Ratus, Azrain Mohamad Bangga BABA’S Jadi Pilihan Pelbagai Kaum Di Malaysia!

Dominasi Pasaran Rempah Ratus, Azrain Mohamad Bangga BABA’S Jadi Pilihan Pelbagai Kaum Di Malaysia!

Dominasi Pasaran Rempah Ratus, Azrain Mohamad Bangga BABA’S Jadi Pilihan Pelbagai Kaum Di Malaysia!

Apatah lagi produk kami mampu milik dan bermutu tinggi. Jadi untuk memastikan kualiti sentiasa dijaga, kami di pihak BABA’S amat teliti dalam soal pengeluaran produk dan disebabkan itu kami hanya menggunakan bahan-bahan mentah premium dari pelosok dunia.

Walau premium tapi kami masih mengekalkan harga mampu milik demi kepuasan pelanggan,” dedah Azrain yang turut mengakui pihaknya berdepan kos pengeluaran tinggi ketika ini namun tetap berpegang kepada matlamat menawarkan produk terbaik dengan harga berpatutan di pasaran.

Selain itu, BABA’S amat mementingkan keaslian dan ketulenan setiap produk keluarannya. Bersandarkan komitmen berterusan, jenama produk ini mendapat pengesahan halal dan berjaya mendapat pengiktirafan daripada pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

“Tentunya kami amat menitikberatkan soal keselamatan produk BABA’S dan disebabkan itu, kami ada bahagian Quality Control (QC) dan Quality Assurance (QA) yang sentiasa menyemak bahan-bahan yang datang ke kilang.

Termasuklah bahan sudah siap diproses dan dibungkus sebelum diedar kepada pengguna. Setakat ini kami tiada isu dari segi kualiti.

Bagi pihak BABA’S saya mahu menegaskan bahawa produk kami adalah halal dan kami turut menerima pensijilan halal dari JAKIM. Semua produk melalui proses yang sangat ketat untuk memperoleh sijil halal ini.

Kami juga melalui proses audit dari pihak JAKIM dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) setiap tahun. Jadi, di sini saya ingin meyakinkan pengguna agar tidak khuatir dengan produk BABA’S kerana terjamin selamat dan halal.”

Selama empat dekad mengemudi empayar perniagaan kini BABA’S memiliki 28 cawangan di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak, manakala dua cawangan di Singapura dan satu di Brunei.

IKLAN

Setiap jurujual BABA’S akan melawati semua kedai-kedai sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Kami di BABA’S yakin dan percaya dengan kekuatan yang dimiliki kami bersandarkan kepada strategi pemasaran tradisi yang diamalkan selama ini.

Salah satu pendekatan pemasaran kami ialah menghubungkan jenama dengan pengguna dengan lebih rapat lagi melalui aktivitian di ‘ground event’, demostrasi masakan, sampling dan perkongsian resipi masakan di platfom digital.

Dominasi Pasaran Rempah Ratus, Azrain Mohamad Bangga BABA’S Jadi Pilihan Pelbagai Kaum Di Malaysia!

Dominasi Pasaran Rempah Ratus, Azrain Mohamad Bangga BABA’S Jadi Pilihan Pelbagai Kaum Di Malaysia!

Kami percaya apabila berhadapan dengan pengguna secara langsung seperti ini, ia mewujudkan satu tarikan istimewa, keterlibatan dan komunikasi dua hala yang lebih baik antara jenama dan pengguna.

IKLAN

Pemasaran personal ini berkesan kerana pengguna lebih faham dan mengenal pasti kelebihan produk BABA’S. Yang penting mereka dapat merasa hasil produk kami dan juga ia dapat yang memenuhi cita rasa masyarakat.”

Tambah Azrain lagi, “Dalam masa akan datang, inshaAllah kami berhasrat mahu membawa produk BABA’S, produk keluaran Malaysia ini ke pelosok dunia. Alhamdulillah, sekarang kami sudah pun menembusi pasaran luar negara antaranya di Indonesia, China, Amerika Utara, United Kingdom, Eropah, Australia, Brunei dan juga Singapura.

Tentunya ke arah mencapai matlamat itu pelbagai usaha dan strategi akan dilakukan secara meluas demi memperkasa produk buatan Malaysia yang popular sebagai rempah ratus berkualiti tinggi ini supaya menjadi jenama terkenal di mata dunia.”

Melihat kredibiliti Azrain yang bijak mengatur strategi pemasaran dan komited membawa BABA’S ke peringkat lebih tinggi, tidak hairanlah beliau layak dan diberi kepercayaan menjadi antara individu penting dalam organisasi berkenaan.

Bersandarkan kelebihan yang dimiliki, bakat kepimpinan Azrain wajar dijadikan inspirasi. Ditanya kriteria yang harus ada dalam diri untuk berjaya, ini kata-kata semangat yang dititipkan beliau.

“Kalau kita ada impian, matlamat atau misi dalam hidup, teruskan. Jangan tunggu masa sesuai atau duit yang cukup baru bertindak. Teruskan sedikit demi sedikit. Kita tak tahu langkah pertama kita buat itu mungkin akan membawa kita kepada langkah yang lebih besar.

Jadi saya harap semua masyarakat Malaysia agar bersikap lebih proaktif dan berfikiran ke depan. Jangan fikir apa orang kata tentang kita, kita kena ada keyakinan diri yang tinggi, matlamat dan impian untuk maju ke hadapan walau terpaksa bermula dengan perlahan.

Antara ciri-ciri individu berjaya ialah mereka yang berpandangan jauh, berfikiran positif dan mempunyai jiwa kental.”

Semoga impian BABA’S untuk menawarkan produk rempah ratus dan bahan makanan terbaik di persada dunia berjaya direalisasikan dan menjadi kebanggaan Malaysia kelak.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI