Masih tetap menukar lampin dan menghabiskan masa dengan si kecil, kehidupan dua lelaki terkaya di dunia ini realitinya sama dengan bapa-bapa lain di seluruh dunia. Gaya hidup family man – Elon Musk dan Mark Zuckerberg jelas menginspirasikan meskipun mereka diiktiraf sebagai lelaki terkaya di dunia 2022.

IKLAN

Kemelesetan ekonomi dan pandemik COVID-19 juga nampaknya sedikit pun tidak menjejaskan nilai kekayaan barisan lelaki terkaya di dunia, malah dilihat meningkat hingga AS$402 bilion lagi pada tahun ini, menurut Bloomberg.

Merupakan bapa kepada enam cahaya mata, Pengasas TESLA iaitu Elon Musk baru saja menimang cahaya mata bongsu bernama X Æ A-Xii Musk, pada Mei 2020. Baru berusia sekitar 20 bulan, si kecil yang dipanggil X-Ash-A-Twelve tersebut kini dibesarkan sepenuhnya oleh Musk dan ibunya, Grimes di Los Angeles.

Elon Musk & Mark Zuckerberg Kekal Sebagai Bapa-Bapa Terkaya Di Dunia 2022
Getty Images

 

Kekal sebagai individu terkaya di dunia, Elon Musk memulakan tahun 2021 dengan untung bersih AS$156 bilion (sekitar RM650.67 bilion) dan mengakhirinya dengan nilai AS$277 bilion (sekitar RM1.15 trilion), menurut Indeks Bloomberg.

Walaupun keuntungan Musk dilihat lebih kecil berbanding yang diperolehnya pada 2020, tapi ia lebih daripada cukup untuk menjadikan lelaki ini sebagai orang terkaya dalam jangka masa panjang.

Lelaki berusia 50 tahun itu menghabiskan sebahagian daripada kekayaan yang dimiliki untuk hobinya terhadap roket. Menerusi syarikat roket persendirian SpaceX, Musk telah melancarkan lebih dari 1,600 satelit termasuk satu pelancaran terbaharu pada 18 Disember lalu.

Elon Musk & Mark Zuckerberg Kekal Sebagai Bapa-Bapa Terkaya Di Dunia 2022
South China Morning Post

 

IKLAN

Di tempat kedua, pesaing terdekat Elon Musk iaitu Jeff Bezos memasuki tahun baru 2022 ini dengan nilai kekayaan AS$190 bilion (sekitar RM792.49 bilion). Jeff Bezos melepaskan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif di Amazon pada Julai.

Mengekori rapat, Pengasas Facebook iaitu Mark Zuckerberg dengan pendapatan keseluruhan bernilai AS$128 bilion (sekitar RM533.88 bilion). Lelaki ini baru saja menukar nama syarikat induk Facebook kepada Meta pada tahun 2021.

Merupakan bapa kepada dua cahaya mata, Maxima (6 tahun) dan August (4 tahun), kehidupan Mark Zuckerberg kelihatan sama seperti bapa-bapa penyayang yang lain. Dalam kesibukannya, beliau tidak keberatan menukar lampin dan menghabiskan masa berkualiti dengan anak-anak kesayangan di rumah.

IKLAN
Elon Musk & Mark Zuckerberg Kekal Sebagai Bapa-Bapa Terkaya Di Dunia 2022
People

 

Elon Musk & Mark Zuckerberg Kekal Sebagai Bapa-Bapa Terkaya Di Dunia 2022

 

Selain tiga nama ini, turut tersenarai sebagai individu terkaya di dunia adalah Pengasas Microsoft Bill Gates; Pengasas bersama Google, Larry Page; dan tokoh barangan mewah Perancis Bernard Arnault.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI