Laman sosial hari ini dilihat sebagai sebuah platform yang digunakan untuk pelbagai fungsi juga kepentingan setiap individu.

Antara salah satu kelemahan yang wujud apabila menggunakan laman sosial ini apabila ia mudah menyebarkan fitnah, membina minda negatif serta membentuk peribadi seseorang itu menjadi individu yang mudah menilai orang lain, tanpa sebab asbab yang kukuh.

IKLAN

Mengulas lanjut mengenai isu ini, NONA secara eksklusif menemu bual penyanyi bersuara lunak, Ernie Zakri berkaitan isu tampil sempurna di laman sosial.

Sempurna Di Laman Sosial Perspektif Ernie Zakri

ERNIE ZAKRI Selar ‘Nurtizen’ Lempar Caci Maki Di Media Sosial, Wanita Seharusnya Sopan Jaga Tutur Kata! ERNIE ZAKRI Selar ‘Nurtizen’ Lempar Caci Maki Di Media Sosial, Wanita Seharusnya Sopan Jaga Tutur Kata! ERNIE ZAKRI Selar ‘Nurtizen’ Lempar Caci Maki Di Media Sosial, Wanita Seharusnya Sopan Jaga Tutur Kata!

Maka, moleklah sekiranya jika kita menggunakan laman sosial seperti Instagram, Facebook, Twitter juga Tiktok untuk kebaikan diri sendiri dan memberi kebaikan kepada orang lain.

Berbicara soal laman sosial, ramai diantara kita yang ingin tampil sempurna sehinggalah memperjudikan diri mereka sendiri.

Oleh disebabkan taksub dengan pujian serta kata-kata positif dari pengguna laman sosial, ada yang sanggup berbelanja beratusan ribu ringgit sehingga berhutang hanya untuk tampil sempurna di laman sosial. Adakah ia berbaloi?

Penyanyi yang juga ibu kepada seorang cahaya mata perempuan, Nur Khawla Soleha menyatakan bahawa menjadi sempurna di laman sosial bukanlah perkara yang mudah.

Mustahil Untuk Sempurna, Namun Tak Salah Cuba Jadi Yang Terbaik!

ERNIE ZAKRI Selar ‘Nurtizen’ Lempar Caci Maki Di Media Sosial, Wanita Seharusnya Sopan Jaga Tutur Kata! ERNIE ZAKRI Selar ‘Nurtizen’ Lempar Caci Maki Di Media Sosial, Wanita Seharusnya Sopan Jaga Tutur Kata!

Malah, dia menyifatkan sebagai seorang manusia, definisi kesempurnaan itu amat mustahil untuk dicapai, namun ia bukanlah alasan untuk tidak menjadi yang lebih baik dari semalam.

“Menjadi sempurna di laman sosial ini saya kira begitu am dari sudut pengertiannya. Namun, apa yang pasti, kita sebagai manusia biasa pastinya tidak akan pernah lari dari melakukan kesilapan.

IKLAN

“Oleh itu, kita haruslah berusaha untuk menjadi yang terbaik dalam semua perkara, di semua tempat termasuklah di laman sosial.”

Tambahnya lagi, sebagai pengguna laman sosial yang bijak, kita disarankan untuk menyebarkan nilai-nilai positif supaya dapat membentuk sebuah komuniti yang harmoni dan bertanggungjawab.

“Berbaiklah dengan yang lain dan berilah komen dan kata-kata yang positif amanya bagi kaum hawa. Jadilah wanita yang mulia tinggi sifat sopan dan santunya, usah terlalu mudah menghukum di laman sosial sehingga memberi kesan buruk kepada orang sekeliling.

“Elakkan dari menghujah kata-kata kesat, negatif, memaki-hamun juga mencaci. Kita tidak mungkin bisa menjadi sempurna, namun cubalah jadi yang lebih baik.

IKLAN

“Sesungguhnya, memberi kebaikan kepada orang lain merupakan sebuah amalan yang mulia dan harus dipraktikkan dalam kehidupan harian kita,” tegas Ernie mengenai isu ini.

Oleh itu, ayuh kita jadikan platform laman sosial sebagai sebuah tempat yang bisa menyebarkan nilai-nilai murni dan positif yang bukan menjauhkan kita semua, malah lebih mendekatkan diri kita sebagai hamba-Nya.

Semoga penulisan artikel ini memberi pengajaran kepada diri kita untuk sentiasa bijak menggunakan laman sosial pada hari ini!

Sekadar info, artikel ini merupakan artikel olahan semula dari HIJABISTA

Majalah Nona ada juga di Telegram. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Follow kami sekarang di SINI!

Sumber gambar: Instagram Ernie Zakri

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI