Facebook Punca Serina Berhijrah & Bersyukur ‘Dipilih’ Dalam Berjuta Orang Untuk Berubah

3042

Berita penghijrahan Serina Datuk Redzuawan telah menggembirakan hati seluruh peminat yang mengikuti perkembangannya. Syukur kerana Serina kini manis bertudung dan telah nekad untuk menutup auratnya seperti yang dikehendaki syarak.

Bercerita tentang awal penghijrahan Pengarah Urusan Serina Food Empire (M) Sdn Bhd ini akui media sosial yang menjadi turning point untuk dirinya berubah seperti sekarang.

“Saya sangat bersyukur dalam berjuta-juta orang Allah pilih saya untuk berubah dan dibuka pintu hati di saat masih bernyawa.

Awal penghijrahan adalah bermula dengan saya mendengar ceramah-ceramah di Facebook. Lepas itu, saya hubungi ustazah yang saya kagumi, Ustazah Asma Harun. Beliau adalah ikon dan sifu yang saya mahu angkat sebagai guru.

Saya jumpanya secara personally, masa tu saya belum berhijab lagi. Saya katakan kepadanya, “Ustazah, Allah pilih saya untuk jadi anak murid ustazah dan Allah pilih ustazah untuk jadi guru saya.

Sebab bila saya tengok ustazah dalam ceramah membuatkan saya nak berubah, saya nak perbaiki diri saya, boleh tak Ustazah jadi guru saya,” cerita Serina.

Tambah Serina lagi apabila mendengar permintaanya, Ustazah Asma menjadi sebak. Jawab ustazah pula, “Ya Allah Serina, saya tak sangka. Saya peminat awak sebenarnya. Saya tengok awak dalam drama polis kini saya dapat jumpa dan nak jadi anak murid pula lagi. Saya sudi jadi guru awak,” luah Serina lagi.

Menurut ibu kepada dua orang anak ini, penerimaan Ustazah Asma merupakan hadiah yang cukup istimewa bila seseorang atau pendakwah hebat sudi menerima sebagai anak murid.

Nasihat Serina, “Jangan skip bila ternampak ceramah-ceramah agama di Facebook. Bila ternampak tu maknanya Allah telah pilih kita.

Sila tengok sampai habis dan bila tengok sampai habis sebenarnya akan dapat satu detik kesedaran sedikit. Setiap satu topik akan berbeza-beza.

Kalau perasan kadang-kadang keluar topik kat sosial media hari ini topik pasal anak derhaka, anak yang kadang-kadang naik suara dengan ibu, kadang-kadang you terfikir, saya pun pernah buat.

Keluar pula detik, kalau you terlalu sibuk sehingga kan lupa akhirat. Kejar duit tapi duit tak pernah cukup. Kita kena tengok ceramah agama ini agar boleh membentuk hati kita,” tutur Serina.

“Dalam masa yang sama, istiqamah is not easy. Kena mohon doa. Saya sendiri sentiasa berdoa agar Allah tetapkan hati dan takut dengan cabaran yang datang. Kalau kita susah Allah duga, kalau kita senang pun Allah akan duga. Nak mencari keredhaan Allah pun akan diduga.

Cari seorang guru, sebab kalau tak ada guru you akan lost. Sebab ada satu tahap manusia hati dia kadang-kadang akan down sangat-sangat dan akan tend untuk buat perkara yang tak sepatutnya. That why kita perlu ada rujukan seperti seorang ustazah,” ujar Serina.