Tak sangka hanya disebabkan gigitan haiwan.. ibu kesayangan Linda dan Diana Rafar iaitu Rasimah Abdul Rahman kini tidak sedarkan diri di Unit Penjagaan Intensif (ICU), Hospital Shah Alam sejak beberapa hari lepas. Berita tersebut dimaklumkan Linda di Instagram miliknya yang turut memohon agar kenalan dan para peminat mendoakan kesembuhan ibu penyayang kepada enam orang anak itu.

IKLAN

Pertama kali menyambut Aidiladha di hospital kerana mahu menjaga insan istimewa ini, Linda nyata tak berputus asa mengharapkan agar ibunya dapat kembali sihat dan ceria seperti sediakala. Sambil meluahkan segala apa yang terbuku di hati, selebriti berusia 40 tahun ini memuat naik coretan ringkas khusus buat ibu tersayang. Menyifatkan ibunya seorang yang menyokong kejayaan anak-anak dari segi kerjaya mahupun agama… Linda turut mengakui hubungan akrab mereka berdua.

Bersama ibu dan adik-beradik

“Dari kecil Linda memang anak paling rapat dengan Mak. Sampailah tua ni pun still apa-apa mesti cari Mak. Pendek kata 1001 rahsia dalam hidup hanya kongsi dengan mak Linda je. I trust her 101%. Mak ni strong woman dan Linda ikut cara dia 100%. Mak tak pernah susahkan hidup anak-anak dia, tak pernah paksa minta duit atau apa-apa yang luar kemampuan kami enam beradik.

Malah Mak suka bersedekah. Ada duit sedikit sanggup pergi kedai beli sendiri barang-barang dapur dan bagi pada anak-anak dia walaupun dia tak kuat berjalan. Mak sayang sangat anak-anak Linda terutama arwah Memen. Tu lah cucu paling dia sayang tapi pergi lebih awal anak syurga yang dia sayang sangat tu. Setiap hari Mak akan call semua anak-anak dia setiap 2-3 jam tapi Linda yang kerap dia call.

Ya Allah cepat betul terasa masa berlalu begitu pantas. Hari ni mak dah tak sedar. Doktor nak tebuk saluran pernafasan tapi kami adik-beradik tak sanggup tengok Mak dilakukan begitu. Punca kena gigitan binatang yang kami tak pasti di tangan terus bengkak dan kena operation dan terus effect buah pinggang kerana menurut doktor kuman merebak begitu pantas.

IKLAN

Air mata mengalir ni dan dada tak tahan sangat sebak teringat kebaikan dan kasih sayang Mak pada anak. Sampai tak selera nak makan dan minum sepanjang hari ni. Terfikir macam tak cukup je jasa Mak yang Linda nak balas. Mohon semua followers sedekahkan Al-Fatihah kepada Rasimah binti Abdul Rahman. Minta Allah sembuhkan penyakit ibuku. Aamin.”

IKLAN

Selain Linda, adik bongsunya Diana Rafar turut berkongsi perkembangan mengenai ibu mereka. Khabarnya semalam, Ustaz Don Daniyal berkesempatan menziarahi Puan Rasimah di hospital. Kongsi Diana pula, “Alhamdullilah tadi Ustaz Don datang ziarah Mak di ICU. Ustaz ada ajar baca zikir ni, masa Ustaz zikir kat Mak… Mak gerak-gerak air mata jatuh beberapa kali kuar. Mak dengar dan mulut ikut bergerak. MashaAllah moga ada penyembuhan… Allah hantar orang baik-baik dengan kita ada rahmatNya.”

Moga Puan Rasimah diberi kesembuhan kembali dan dipermudahkan segala urusan buat mereka sekeluarga. Buat Linda, Diana Rafar dan adik-beradik yang lain.. moga tabah mendepani ujian hidup ini dan teruskan berdoa untuk kesejahteraan ibunda tersayang.

Sumber: Instagram Linda Rafar dan Diana Rafar.