Berdiri sakit, duduk pun sakit. Kalau berbaring, puas menukar posisi tidur supaya sakit berkurangan. Tapi ketidakselesaan pinggang tetap menjadi-jadi.

Dalam temu bual Majalah Nona dengan Perunding Pakar Bedah Saraf dari Regency Specialist Hospital, Dr Teo Beng Tiong, walaupun rasa sakit tersebut kelihatan biasa dan tidak membahayakan, tapi ia mungkin berpunca oleh masalah yang serius.

IKLAN

Kadar kekerapan sakit belakang yang kronik adalah setinggi 84%, BERMAKNA hampir setiap individu akan mengalami gejala ini dalam hidup mereka.

Sakit belakang mampu menjadi lebih serius daripada ketegangan otot biasa. Ketidakselesaan pada belakang pinggang adalah disebabkan oleh pelbagai penyakit yang amat memerlukan rawatan serta penjagaan rapi oleh pakar bedah tulang belakang.

Gejala Sakit Belakang Bukan Tanda ‘Biasa-Biasa’, Boleh Jadi Punca Lumpuh!
Dr Teo Beng Tiong

 

Salah satu keadaan adalah disebabkan hernia cakera lumbar ataupun serviks. Hernia cakera boleh berlaku di mana-mana bahagian di sepanjang tulang belakang tetapi kebiasaannya pada bahagian belakang bawah (tulang belakang lumbar).

Ini adalah salah satu penyebab ketidakselesaan belakang bawah yang paling biasa tetapi hanya 10-20% pesakit yang memerlukan pembedahan.

Hernia cakera serviks pula adalah disebabkan postur tubuh yang lemah, manakala hernia cakera lumbar pula disebabkan oleh aktiviti kerja berat atau kecederaan semasa bersukan.

Gejala Sakit Belakang Bukan Tanda ‘Biasa-Biasa’, Boleh Jadi Punca Lumpuh!

 

TANDA-TANDA SERIUS

Sangat mudah untuk mengesan sama ada sakit belakang anda serius atau tidak. Cuba tanya diri sendiri, adakah ia menjejaskan kemampuan anda untuk bergerak?

Kemampuan pesakit untuk berfungsi dalam aktiviti seharian mungkin lebih penting daripada menanggung ketidakselesaan pada belakang bawah atau kaki.

Sekiranya anda tidak dapat bekerja, atau melakukan aktiviti harian, anda patut mempertimbangkan untuk berjumpa dengan pakar tulang belakang secepat mungkin.

Kesakitan yang timbul hingga ke lengan dan kaki yang menyebabkan kebas juga merupakan tanda-tanda serius penyakit saraf.

Gejala Sakit Belakang Bukan Tanda ‘Biasa-Biasa’, Boleh Jadi Punca Lumpuh!
Kesakitan yang boleh menjejaskan kehidupan harian

 

TERLAMBAT MENDAPAT RAWATAN

“Malangnya, doktor dan pakar bedah saraf sering menjadi pilihan terakhir pesakit dan kebanyakan mereka didiagnos lewat.

Pada ketika itu, kami tidak dapat memberikan rawatan pemulihan sepenuhnya untuk pesakit tersebut. Tambahan pula, sesetengah pesakit juga ragu-ragu untuk bertemu pakar bedah saraf disebabkan stigma negatif terhadap pembedahan.” Dr Teo Beng Tiong

Sebenarnya ia masih boleh dirawat tapi berkemungkinan semakin melarat. Tanpa sebarang rawatan, pesakit mungkin akan lumpuh dan memberi kesan yang sangat teruk kepada fungsi dan kualiti hidup.

 

RAWATAN

Rawatan yang boleh dicuba:

IKLAN
  1. Senaman untuk mengembangkan, melenturkan, menguatkan otot belakang dan abdomen, serta senaman memperbaiki postur badan anda akan diajar oleh ahli terapi fizikal.
  2. Rawatan topikal seperti krim, salap, “ointment”, dan produk tampalan akan memberikan penahan sakit melalui kulit anda.
  3. Tidur malam yang nyenyak juga dapat memberi anda manfaat terapeutik, menjadikan anda berasa segar, bertenaga, dan kurang tekanan.
  4. Berjumpa pakar tulang belakang.

 

KEPENTINGAN BERTEMU PAKAR

Gejala Sakit Belakang Bukan Tanda ‘Biasa-Biasa’, Boleh Jadi Punca Lumpuh!

 

Sekiranya anda telah melakukan rawatan tanpa pembedahan tetapi masih mengalami gejala selepas tiga bulan, pembedahan mungkin pilihan yang sesuai untuk anda.

Pesakit yang mengalami hernia cakera tulang belakang memerlukan pilihan rawatan serta penjagaan lebih rapi daripada pakar. Prosedur ini merupakan prosedur rawatan luar yang mengambil masa kurang dari satu jam.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat pakar sekiranya mengalami kesakitan yang berterusan di bawah pinggang atau kaki, selama beberapa minggu atau bulan.

Sekiranya pesakit mengalami sakit leher dan kebas hingga ke sendi, rasa lemah atau saraf mati, ini merupakan tanda-tanda yang sangat jelas untuk anda merujuk kepada pakar.

IKLAN

Berjumpa pakar bedah saraf dengan segera dapat meningkatkan kadar kejayaan rawatan, sementara bertangguh terlalu lama akan mengakibatkan kerosakan saraf jangka panjang.

Berkemungkinan besar, badan akan gagal menerima tindak balas rawatan tersebut. Cakera belakang mudah terdedah kepada sebarang kecederaan. Risiko kecederaan akan bertambah seiring peningkatan usia.

Gejala Sakit Belakang Bukan Tanda ‘Biasa-Biasa’, Boleh Jadi Punca Lumpuh!

 

KAEDAH PEMBEDAHAN

Pilihan terbaik adalah menjalani pembedahan tulang belakang invasif minimum – Minimally Invasive Spine Surgery (MISS) bagi memperbaiki sepenuhnya cakera tulang belakang agar dapat memberikan kelegaan kesakitan jangka panjang.

Pembedahan tulang belakang mungkin kedengaran menakutkan bagi kebanyakan individu. Namun anda tidak perlu bimbang kerana terdapat lebih banyak pilihan pembedahan yang ada pada zaman kini berbanding sebelumnya.

Matlamat MISS adalah untuk menstabilkan tulang vertebra dan sendi tulang belakang disamping mengurangkan tekanan pada saraf tunjang. Penyakit hernia cakera dan stenosis tulang belakang adalah keadaan biasa yang dirawat dengan teknik MISS.

Dalam teknik MISS, pakar bedah saraf menggunakan pelbagai kaedah pembedahan yang memberikan tekanan minimum terhadap tubuh berbanding kaedah tradisional iaitu secara pembedahan terbuka.

Secara amnya, MISS dikaitkan dengan kadar kesakitan yang lebih rendah, kurang tempoh menetap di hospital, kehilangan darah pembedahan yang minimum serta komplikasi yang sedikit. Permintaan untuk menjalankan prosedur ini telah berkembang dengan cepat memandangkan pertimbangan manfaat yang pelbagai seperti kadar ketepatan lebih tinggi serta kesakitan dan jangkitan yang lebih sedikit.

Jenis rawatan ini pastinya lebih murah, tidak berisiko dan memberikan hasil yang lebih baik bagi pesakit.

“Pada tahun 2011, Jabatan Neurosurgeri di Regency Specialist Hospital telah melakukan teknik MISS pertama dibawah pengawasan saya. Sehingga kini, teknik ini telah digunakan untuk merawat lebih dari 1000 kes penyakit lumbar digeneratif di Hospital Pakar Regency.

Saya yakin bahawa pembedahan ini akan memberi pelbagai manfaat kepada pesakit yang mengalami masalah hernia cakera. Keutamaan kami sebagai pakar bedah saraf akan sentiasa membantu para pesakit kami untuk mengembalikan pergerakan dan mobiliti mereka,” akhirinya.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI