Gemar MASAKAN CINA? Sekejap Lagi, Jom Masak Resipi Oriental Yang Lazat & Berkhasiat Ini

674

Masakan Cina memang terkenal dengan aneka ramuan yang unik. Pendek kata, bahan-bahan yang digunakan dalam masakan jarang dipraktikkan untuk penyediaan juadah tradisi Melayu mahupun India.

Mengambil resipi Stir Fried Lotus Root, Honey Bean & Wolfberries dari Dynasty Restaurant di Renaissance Kuala Lumpur Hotel, ada banyak manfaat di sebalik resipi ini sebenarnya.

Jom, semak khasiat akar teratai, sengkuang Cina dan cendawan telinga kera berikut.

(a) Akar teratai

Mengandungi vitamin C untuk melindungi serangan jangkitan atau kanser, mengurangkan risiko serangan jantung, stres dan sakit kepala daripada kandungan vitamin B kompleks, mencegah sembelit di samping mengawal kadar kolesterol daripada khasiat serat dan melancarkan tekanan darah.

(b) Sengkuang Cina

Antara khasiat yang ada pada sengkuang cina adalah penawar bronkitis, menurunkan tekanan darah tinggi, mengurangkan selesema, batuk atau demam selain banyak digunakan di kalangan ibu hamil untuk mengelak bayi daripada terkena jangkitan jaundis.

(c) Cendawan telinga kera

Ia dapat merawat penyakit kardiovaskular iaitu memecahkan darah beku dalam jantung manusia di samping turut menurunkan tekanan darah, mengawal paras kolesterol dan membantu mengurangkan berat badan.

Resipi Stir Fried Lotus Root, Honey Bean & Wolfberries

Bahan-bahan utama:

  • 113 gram kacang pis madu
  • 113 gram akar teratai
  • ½ sudu besar buah goji beri
  • 4 biji sengkuang Cina (dikupas & dipotong separuh memanjang)
  • 2 biji cendawan telinga kera
  • ½ sudu makan bawang putih (dihiris halus)

Bahan-bahan perasa:

  • ½ sudu teh garam
  • ¼ sudu teh gula

Bahan-bahan untuk membuat sos:

  • 4 sudu besar air
  • 4 sudu besar jus abalone
  • ¼ sudu teh garam
  • ¼ sudu teh gula
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • ½ sudu teh tepung jagung

Cara membuat:

Cuci dan bersihkan kacang pis. Kemudian, tos dan goreng sehingga empuk. Angkat dan ketepikan. Seterusnya, kupas kulit akar teratai dan dipotong bulat. Rendam buah goji beri dan cendawan telinga kera hingga lembut. Masukkan kedua-duanya dalam air mendidih. Bubuh ½ sudu teh garam dan masak seketika sebelum diangkat.

Sesudah itu, panaskan kuali berisi minyak dan goreng bawang putih dengan api perlahan sehingga naik bau. Masukkan akar teratai, cendawan telinga kera dan sengkuang Cina. Goreng semuanya.

Sementara menunggu bahan tadi masak, sediakan bahan membuat sos dengan mencampurkan jus abalone, air, minyak bijan, tepung jagung, garam dan gula secukupnya. Tuang ke dalam masakan sebelum diletakkan kacang pis dan buah goji beri. Kacau sebati dan hidangkan.

Resipi: TERIMA KASIH PENGURUS PERHUBUNGAN AWAM RENAISSANCE KUALA LUMPUR HOTEL, NOR AIZAN ABDUL HAMID