Ramai yang suka ambil mudah apabila haid berpanjangan. Ada yang mempunyai pelbagai alasan untuk elakkan diri daripada berjumpa doktor. Jangan lupa, setiap tanda yang badan tunjukkan, biasanya ia adalah tindakbalas dari tubuh untuk memberitahu sesuatu.

Namun, terdapat juga permasalahan wanita yang mengalami haid berpanjangan sehingga menyebabkan mereka kekurangan darah, wajah menjadi pucat dan menimbulkan rasa tidak selesa. Kitaran haid normal sebenarnya bergantung kepada seseorang wanita. Ia boleh sependek 22 hari atau sepanjang 36 hari di mana ia termasuk hari anda berada dalam haid.

IKLAN

 Menurut Dr Zubaidi Hj. Ahmad di dalam laman blognya, keadaan ini dinamakan Menorrhagia. Puncanya boleh dikenal pasti melalui penjelasan di bawah:

 Ketidak seimbangan 

Dalam kitaran haid normal, keseimbangan hormone estrogen dan progesterone akan menyebabkan lapisan rahim menjadi tebal dan runtuh menjadi darah haid. Jika berlaku ketidak seimbangan hormon, endometrium berkembang berlebihan dan haid menjadi banyak dan panjang.

 Haid Panjang, Tanda Tubuh Cuba ‘BERITAHU’ Sesuatu…

Kegagalan fungsi ovari

Jika ovari tak berfungsi dengan baik, telur tidak dilepaskan dan ovulasi tak berlaku, sehingga mengakibatkan tubuh gagal hasilkan hormone progesterone.

 Haid Panjang, Tanda Tubuh Cuba ‘BERITAHU’ Sesuatu…

Fibroid rahim

Haid yang lebih banyak dan panjang dari biasa.

Haid Panjang, Tanda Tubuh Cuba ‘BERITAHU’ Sesuatu… 

Polip

Munculnya ketumbuhan kecil pada permukaan rahim tetapi tidak berbahaya. Ia sering berlaku pada wanita berusia 30an akibat penghasilan hormon tinggi.

Adenomyosis

IKLAN

Ia berlaku apabila kelenjar pada lapisan dalam rahim tertanam dalam otot rahim. Ia sering berlaku pada wanita pertengahan umur yang sudah mempunyai anak.

 Haid Panjang, Tanda Tubuh Cuba ‘BERITAHU’ Sesuatu…

Alat perancang kehamilan dalam rahim (IUD)

Jika alat ini di dapati menjadi penyebab kepada pengaliran darah haid yang banyak dan panjang, dapatkan nasihat doktor untuk dikeluarkan.

Kanser

Kanser rahim, kanser ovari dan kanser pangkal rahim juga boleh menyebabkan haid berlebihan tetapi ia jarang berlaku.

IKLAN

 Haid Panjang, Tanda Tubuh Cuba ‘BERITAHU’ Sesuatu…

Penyakit keturunan berkaitan gangguan pembekuan darah

Penyakit seperti Von Willebrand, satu keadaan di mana pembekuan darah sukar berlaku yang menyebabkan pendarahan haid tidak normal.

Ubat-ubatan

Terdapat jenis ubatan yang boleh menyebabkan pendarahan haid berpanjangan contohnya ubat tahan sakit dan pencair darah.

 Haid Panjang, Tanda Tubuh Cuba ‘BERITAHU’ Sesuatu…

Walau apa juga puncanya, anda dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan doktor dengan segera agar masalah ini dapat diselesaikan.

Sumber: Blog Dr Zubaidi

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI